|

Dink davasına 'ihlal' kararı

Anayasa Mahkemesi, ailesinin, Hrant Dink cinayetiyle ilgili yaptığı bireysel başvuruda, 'Etkili soruşturma yapılmadığı' gerekçesiyle 'ihlal' kararı verdi. Dink'in avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, 'Eğer AYM kararı kamu görevlilerini kapsıyorsa, yeniden iddianame düzenlenmesi zorunlu olur' dedi.

Aa
00:00 - 18/07/2014 Cuma
Güncelleme: 00:39 - 18/07/2014 Cuma
Yeni Şafak
Dink davasına 'ihlal' kararı
Dink davasına 'ihlal' kararı

Anayasa Mahkemesi, Dink ailesinin, Hrant Dink cinayetiyle ilgili yaptığı bireysel başvuruda, 'etkili soruşturma yapılmadığı' gerekçesiyle 'ihlal' kararı verdi. Anayasa Mahkemesi heyeti, öldürülen Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, kardeşi Orhan Dink ve çocukları Delal, Arat ve Sera Dink'in bireysel başvurusunu görüştü. Heyetin toplantısında, Dink cinayetinde 'etkili soruşturma yapılmadığı' gerekçesiyle Dink ailesinin haklarının ihlal edildiğine karar verildi. Yüksek Mahkeme, söz konusu karar oy birliğinde aldı.

İKİ BAŞVURU YAPILDI

Mahkemenin Hrant Dink ihlal kararını değerlendiren Dink ailesinin avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu, AYM'ye iki başvuru yaptıklarını, başvurulardan birinin soruşturmadaki kısıtlama kararı, diğerinin ise kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmemesiyle ilgili olduğunu söyledi.

Cinayetle ilgili İstanbul Başsavcılığında açık olan soruşturma dosyasında kısıtlama kararı bulunduğunu hatırlatan Bakırcıoğlu, bu dosyadaki gelişmeleri takip edemediklerini, evrak alamadıkları, ifadesine başvurulan kişilerin ifadelerini de göremediklerini anlattı. Bakırcıoğlu, bu konuya ilişkin yaptıkları başvurulardan sonuç alamayınca 'etkini soruşturma yapılmadığı' gerekçesiyle konuyu Anayasa Mahkemesine taşıdıklarını kaydetti.

YENİ BİR DAVA AÇILABİLİR

İstanbul Emniyet Müdürlüğü görevlileri ve vali yardımcısı hakkında soruşturma izni verilmemesi kararına da bölge idare mahkemesinde itiraz ettiklerini ve bu itirazın reddedildiğini bildiren Bakırcıoğlu, bir de bu nedenle bireysel başvuru yaptıklarını söyledi. Bakırcıoğlu, şöyle konuştu: 'Kararın gerekçesi henüz yazılmadığı için konuyla ilgili ayrıntılı bilgimiz yok. Ama karar eğer İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü görevlileri ve vali yardımcısıyla ilgili ise bu kişiler hakkında iddianame düzenlenmesi gereklidir. İlk başvuruya ilişkin ise bu durumda da etkin soruşturma yapılmadığına dair kararın hangi gerekçelere dayandığı neyi kapsadığına bakmamız lazım. Eğer etkin soruşturma yapılmadığı hususu kamu görevlilerini içerecek şekilde belirlendiyse bu durumda bir bütün olarak kamu görevlileri hakkında yeniden etkin soruşturma yapılıp, iddianame düzenlenmesini zorunlu kılar.'

Ailesi bireysel başvuru yaptı

19 Ocak 2007'de suikast sonucu hayatını kaybeden Hrant Dink'in ailesi, etkin bir soruşturma yapılmadığı, yürütülen soruşturma hakkında kendilerine bilgi verilmediği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu. Aile, başvurusunda, cinayetin işlenmesinde ihmali bulunan kamu görevlilerine ilişkin soruşturmanın bitirilmemesini de şikayet etmişti.


10 yıl önce