|

Dokunduğunu kurutuyor!

1996'da YÖK'e devredilen sağlık meslek liseleri, amaçları dışında kullanılıyor. Sağlık Bakanlığı, okulların yeniden kendilerine bırakılması için YÖK'e karşı hukuk savaşı başlattı.

Yeni Şafak
00:00 - 24/09/2001 Monday
Güncelleme: 18:37 - 19/11/2016 Saturday
Yeni Şafak

YÖK, 1996 yılında Sağlık Bakanlığı'nın elinden zorla aldığı sağlık meslek liselerini altı yılda viraneye çevirdi. Yasakçı ve baskıcı uygulamalarından taviz vermeyen YÖK, iş, eğitim kalitesi ve üretimin artırılmasına gelince aynı başarıyı gösteremedi. Sağlık meslek liselerinin (SML) önemli bir kısmı, cimnastik salonu, müzik salonu, yemekhane veya yatakhane yapıldı. SML'lerin amacı dışında kullanıldığını belirterek, okulların yeniden kendilerine verilmesini isteyen Sağlık Bakanlığı, bu okulların YÖK elinde hangi amaçlara hizmet ettiğini bir raporla ortaya koydu.



Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde 1996 yılında bir protokolle YÖK'e devredilen sağlık meslek liseleri, aradan geçen 6 yıl sonunda viraneye döndü. Dönemin Sağlık Bakanı Yıldırım Aktuna ile YÖK Başkanı Kemal Gürüz arasında imzalanan protokolle toplam 79 sağlık meslek lisesinin, sağlık meslek yüksek okuluna dönüştürülmesi kararlaştırıldı. Ancak YÖK, okulları devraldıktan sonra protokole sadık kalmadı. Sağlık Bakanı Osman Durmuş, içler acısı durumdaki okulları kurtarmak veya YÖK'ün protokole uygun davranması için hukuk savaşı başlattı. YÖK, devraldığı okulların bulunduğu bölgelerde öğrenci sayısının yeterli olmadığını ileri sürerek birçok okulu kiraya verdi veya başka amaçlara yönelik yeniden tadilat yaptırdı. YÖK, birçok okulun siyasi kaygılarla yapıldığını belirterek, öğrenci ihtiyacı gözönünde bulundurulmadan yapılan okulları kiraya verilmek zorunda kaldıklarını ileri sürdü. İşte SML'lerin YÖK elindeki son durumları...



KIRŞEHİR SAĞLIK MESLEK LİSESİ


20 yıllığına YÖK'e devredildi. 80 öğrencisi var. Okulun boş kalan alt katları halka açık jimnastik salonuna dönüştürüldü. Binanın geri kalan bölümleri ise 16 yıllığına Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü'ne kiralandı.



VAN 100. YIL SAĞLIK MESLEK LİSESİ


100. Yıl Üniversitesi'ne devredildikten sonra memurlar ve öğrenciler tarafından pansiyon veya yurt olarak kullanılmaya başlandı.



DİYARBAKIR SAĞLIK MESLEK LİSESİ


Dicle Üniversitesi'ne devredilmesine rağmen yatılı bölge ilköğretim okulu olarak kullanıldığı tespit edildi.



BİNGÖL SAĞLIK MESLEK LİSESİ


İlk olarak Fırat Üniversitesi bünyesinde sağlık meslek yüksek okuluna dönüştürüldü. Ancak 4 yıldan beri hiçbir adım atılmadığı için bina çürümeye terk edildi.



ANTALYA SAĞLIK MESLEK LİSESİ


Sağlık meslek yüksek okulu yapılmak üzere Akdeniz Üniversitesi'ne devredildi. Ancak üniversite, daha sonra protokole aykırı olarak okulu dekanlık binası yaptı.



ŞANLIURFA SAĞLIK MESLEK LİSESİ


Sağlık meslek yüksek okulu haline getirilmesi gereken okul, 4 yıldan beri müzik yüksek okulu ve açık öğretim fakültesi olarak kullanılıyor.



CEBECİ SAĞLIK MESLEK LİSESİ


Ankara Üniversitesi'ne yüksek okul yapılmak üzere devredildi, öğrencisizlik nedeniyle harabeye dönüştü.



SAMSUN SAĞLIK MESLEK LİSESİ


Okulun bir bölümü misafirhane ve lojman olarak kullanılıyor.



ERZURUM OLTU SAĞLIK MESLEK LİSESİ


Protokole aykırı olarak okulun bir bölümü Veterinerlik Fakültesi'ne devredildi.



#YÖK
#Sağlık Bakanlığı
#Sağlık Meslek Liseleri
23 years ago