|

Dutun her türlüsü makbul

Dünyanın hemen hemen her kıtasında yetişen dut, ükemizde de oldukça lezzetli bir besin olarak sofralarımızda yer alıyor. Anadolu’da çeşit çeşit lezzete bürünen dutun çullamasından tutunda sarması ve pelte tarifini bu hafta sizler için derledik.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/08/2017 Pazar
Güncelleme: 04:37 - 19/08/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
​Dutun her türlüsü makbul
​Dutun her türlüsü makbul

lkemiz bir ekolojik cennet. Her ilde her bölgede birbirinden farklı çeşitlerde meyve sebzeler, birbirinden güzel lezzetlere dönüşüyor. Bunlardan bir tanesi de dut. Beyazından karasına üstüne şiirler yazılmış, türküler söylenmiş, yaprağından tanesine

şifalı, bereketli bir meyve. Anavatanı dünyanın hemen hemen her kıtası diyebiliriz. Beyaz dut Asya, mor dut Kuzey Amerika menşeili deniyor. Ama Anadolu’nun çeşitli yerlerinde beyaz dut ağaçlarında mor tanelerİ görebiliyoruz. Kara dut ise Kafkasya ve civarından dünyaya yayılmış. Bugün benim yaşadığım şehrin kimi köylerinde, asırlık kara dut ağaçlarını görmek mümkün.

TARİFTEN TARİF BEĞENİN

Beyaz dutlar, yaşlanma ve kanser karşıtı maddeleri bolca içerir, karadut ve mor dutta daha fazla miktarda C vitamini vardır. Özellikle boğaz enfeksiyonlarında birkaç tane karadut yemek,hastalığı kolayca yenmemize yardım edebilir. Bu yüzden, tam da mevsimiyken toplayıp donduralım derim. İnsanımız dutu çok sevmiş, kurutmuş, peltesini, pestilini ve hatta yemeğini yapmış. Bende bugün birkaç dut tarifi vermek istedim

Özellikle Doğu, Güneydoğu Anadolu’da iyi bir aperatif alternatifi olabilecek dutçullaması tarifiyle başlayıp, Osmanlı saray mutfağından bir pelte ve bir dut yaprağı sarması tarifiyle yazımızı tamamlayalım.

Dut çullaması
Yapılışı:
Beyaz dut kurularımızı ayıklayıp yıkayalım. Üzerini geçecek kadar soğuk su ile yarım saat ıslatalım. Suyunu süzdüğümüz dutları cevizle karıştıralım. Bir tavaya tereyağını koyup eritelim. Dut ve ceviz karışımını dökelim. Üzerine yumurtaları kırıp karıştıralım. Bir yüzü pişince, parçalamadan diğer yüzünü çevirelim ve omlet gibi pişirelim. Erzurum’a has bilinen bu güzel aperatifi dilimleyip servise alabiliriz.

MALZEMELER

*Yarım kilogram

* beyaz dut

* kurusu

* 5 yumurta

* 200 gram irice

* dövülmüş ceviz içi

* 3 yemek kaşığı

* tereyağı

Dut yaprağı sarması
Yapılışı:
Bir tencerede tuzlu su kaynatalım ve fokurdamaya başlayınca ocağı kısalım. Yıkadığımız dut yapraklarını kaynar suya batırıp 5-6 dakika sonra, erimeden çıkartalım. Bu süre yaprağın sertliğine göre değişebiliyor. Ayrı bir yerde, soğanlarımızı doğrayıp pirinç ile kavuralım. Maydonoz, şeker, tuz ve baharatı ekleyelim ve bir kahve fincanı kadar su ilave edip çektirelim. Dut yapraklarını,damarlı kısmı üste gelecek şekilde serip içimizi yerleştirelim ve asma yaprağı gibi saralım. Düz dipli bir tencere alıp dibine biraz maydonoz sapı ya da dut yaprağı döşeyelim. Üzerine sardığımız dolmaları dizelim. Aralarına limon dilimleri yerleştirelim.

Bir porselen tabak koyup dolmaların sabit durumda pişmesini sağlayalım. Suyu ilave edelim ve kısık ateşte pişirelim. Eğer istersek suya salça ilave edebiliriz. Ocağı kapatır kapatmaz, zeytinyağımızı gezdirelim ve dolmalarımızı on onbeş dakika dinlendirelim.

MALZEMELER

*250 gram dut yaprağı

* 1 su bardağı pirinç 2 kuru soğan Bir tutam maydonoz

* 1 çay bardağı zeytinyağı

* 1 limon Tuz, bir fiske şeker Baharat (kimyon, nane, karabiber vb)


Dut peltesi

Yapılışı: Dutları saplarından ayıklayalım ve ezelim. Suyu ekleyelim ve süzelim. Bir tencereye nişasta ve şekeri koyalım. Üzerine karıştıra karıştıra karadut suyunu ekleyelim. Ocağa koyup karıştıra karıştıra pişirelim. Koyulaşınca kaselere bölüştürüp buzdolabında soğutarak servise alalım.

MALZEMELER

■200 gram karadut

■3 su bardağı su

■3 yemek kaşığı nişasta

■6 yemek kaşığı şeker

#Dut peltesi
#Dut
#Çullama
#Sarma
7 yıl önce