|

Eagle'ı PKK da kullandı

TBMM Darbe Komisyonu’nun hazırladığı raporda FETÖ-PKK ilişkisine dikkat çekildi. Arşiv tutmayan, kod adı ve kod numaraları ile kullanılması nedeniyle büyük ölçüde gizliliği esas alan ‘Eagle’ programını sadece FETÖ mensuplarının kullanmadığı, aynı zamanda PKK örgütünün de kullandığı tespit edildi. Ocak 2016 ile Mayıs 2016 arasında darbe konuşmaları bu program üzerinden yapılmış.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/05/2017 Pazar
Güncelleme: 07:17 - 28/05/2017 Pazar
Tvnet
Arşiv
Arşiv

15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin ardından TBMM’de kurulan Darbe Komisyonu’nun açıkladığı ön raporda çarpıcı tespitler yer aldı. Örgütün yapılanmasının anlatıldığı raporda, örgüt mensuplarının cezaevinde uygulayacakları hareket tarzı hakkında yönlendirmelerde bulunulduğu, cezaevlerinde örgütsel hiyerarşi tesis ederek örgütsel disiplinin devamına çalıştığı tespiti yer alırken, ByLock nedeniyle gözaltına alınan örgüt mensuplarının ne şekilde ifade verecekleri ve sorulan soruları nasıl cevaplayacakları konusunda talimat verildiği belirtildi.

BYLOCK ÇÖZÜLÜRKEN
EAGLE'A GEÇMİŞLER

FETÖ yapılanmasının nasıl yapılandığının anlatıldığı raporda şu ifadeler yer aldı: Arşiv tutmayan kod adı ve kod numaraları ile kullanılması nedeniyle büyük ölçüde gizliliği esas alan ‘Eagle’ programını sadece FETÖ mensuplarının kullanmadığı, aynı zamanda PKK örgütünün de kullandığı tespit edilmiştir. FETÖ’nün gizli haberleşme ağı çözülmesine rağmen 15 Temmuz Darbe Girişiminin önceden öğrenilememesinin sebebi olarak, 17-25 Aralık yargı darbesi girişiminden sonra örgütün bu haberleşme ağı üzerinden iletişimini kesmiş olması hususu değerlendirilmektedir.

4 AYLIK DARBE KONUŞMASI

Buna göre, MİT’in “Bylock’u” keşfederek çözmesi aşamasının 2016 Mayıs ayını bulduğu, fakat FETÖ’nün Ocak 2016 tarihinden itibaren “Eagle” sistemi üzerinden görüşmeye başladığı ve iki tarih arasındaki yaklaşık 4 aylık boşluğun (Ocak 2016-Mayıs 2016) darbe girişiminin istihbaratını almayı engellediği hususu, yine bu konudaki değerlendirmeler arasındadır. Eagle sisteminde sinyalin takip edilmemesi için sabit bilgisayar veya dizüstü bilgisayar kullanılmış, ayrıca konuşmaları arşivlenmeden silebilen program yüklenilmiştir. Eagle sisteminde kod isimleri kullanmıştır.

FETÖ’DEN ETKİLENENLERE
REHABİLİTASYON YAKLAŞIMI

FETÖ’nün propagandasından etkilenerek örgüte çekilmiş olan şahısların bir nevi radikalleşme sürecine tabi tutuldukları dikkate alınarak söz konusu kitleye yönelik yaklaşımımızın uzman kurumlarımızın katkısı alınmak suretiyle bilimsel temeli olan bir ‘rehabilitasyon’ yaklaşımı da içermesinde fayda bulunmaktadır.”

#Eagle
#PKK
#FETÖ
#Darbe Komisyonu
7 yıl önce