|

Ecevit Gülen’i cumhurbaşkanı yapacaktı

Eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral, Bülent Ecevit’in Gülen’i cumhurbaşkanı adayı olarak düşündüğünü ancak 1999 yılında hazırladığı raporun bu fikrin hayata geçmesini engellediğini iddia etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/11/2016 Perşembe
Güncelleme: 22:58 - 9/11/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral, 15 Temmuz Darbe Girişimi Araştırma Komisyonu'na bilgi verdi. Cevdet Saral, 1999 yılında hazırladığı ve cemaatin iç yüzünü anlatan “Gülen raporunun” sunulmasından 3 gün sonra Fetullah Gülen'in yurt dışına kaçtığını söyledi. O yıllarda Genelkurmay Plan ve Prensipler Başkanı olan Hava Korgeneral Reşat Turgut ile dostane ilişkileri olduğunu söyleyen Saral aralarında geçen konuşmayı şöyle anlattı: “2000 yılı içinde bir dostumuzun işyerinde sohbet esnasında 1999 yılı raporumuzu kast ederek, 'Cevdetciğim, sizin hazırladığınız rapor çok işimize yaradı' ifadesini kullandı. Ben de kendilerine 'Paşam bizim hiç işimize yaramadı ama sizin işinize nasıl yaradı' diye sordum. Cevaben 'Eğer o rapor elimizde olmasaydı, Ecevit bize Fetullah'ın cumhurbaşkanlığını dayatacaktı' dedi. Ben birden afalladım. 'Paşam bu nasıl söz. Bu adam ilkokul mezunu bile değil. Ecevit bunu nasıl teklif edecekti?' diye sordum. Kendileri 'Onlar kolay halledilecek işlerdir' dedi. Ben de 'Paşam kusura bakma. Bu sözünüzü yeri geldiğinde anlatırım. Referans da sizi gösteririm' dedim. 'Hiç sakıncası yoktur' dedi.”



HÜKÜMETİ YIKAR DEDİ


Gülen hareketiyle ilgili bir çalışma yapmak istediğini dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz'a söylediğini belirten Saral “Mesut Yılmaz bana 'Sakın ha Ecevit böyle bir çalışma yaptığını duyarsa hükümeti yıkar' dedi. Sonuçta hükümet düştü ve 1 ay sonra Sayın Ecevit Başbakan oldu. Ecevit'in Başbakanlığı döneminde ben böyle bir çalışmayı yürütme durumunda kaldım” diye konuştu.



YERMEK İSTEMEDİM


Komisyon üyelerinin, “Böyle bir bilgiyi neden sakladınız?” sorusuna ise Saral şu cevabı verdi: “Bazı bilgilerin yeri ve zamanı vardır. Ben hiçbir siyasi partiyi zan altında bırakmak üzere böyle bir ifade kullanmış değilim. Sayın Ecevit benim de sevdiğim bir devlet adamımızdı. Ben Ecevit'i suçlamak, yermek babında bu beyanı yapmadım. Bu hadisenin devleti nasıl kuşatmış olduğunu anlatmak için bunu söyledim.”



#Cevdet Saral
#Bülent Ecevit
#Fetullah Gülen
7 yıl önce