|

Elçi ailesine söz verdim

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi olayının üstünün örtülmesine izin vermeyeceklerini söyledi. Soruşturmanın tüm kapsamıyla yürütüldüğünü belirten Davutoğlu, “Tahir Elçi’nin ailesine söz verdim, bu olay aydınlatılacak” dedi. Başbakan, Elçi’nin yanında bulunan silahın polisleri şehit eden teröristlere ait olduğunu açıkladı.

Yeni Şafak
04:00 - 30/11/2015 Pazartesi
Güncelleme: 04:56 - 30/11/2015 Pazartesi
AA

Türkiye-Avrupa Birliği Zirvesi'ne katılmak üzere Belçika'ya giden Başbakan Ahmet Davutoğlu, hareket öncesi Esenboğa Havalimanı'nda gündemi değerlendirdi. Diyarbakır'daki terör saldırısına yönelik soru üzerine Davutoğlu, saldırıda hayatını kaybedenlere taziyelerini ileterek, kaybın sadece Elçi ailesinin, Barolar Birliğinin veya avukatların değil Türkiye'nin kaybı olduğunu vurguladı. Davutoğlu, olayla ilgili soruşturmanın tüm kapsamıyla yürütüldüğüne dikkati çekerek, şöyle konuştu:







HDP'DEN ŞEHİT KELİMESİ DUYDUNUZ MU?

“Daha olay olduğu anda hemen devleti suçlayan, Meclis kürsüsünde de hükümete ve devlete dönük 'katliam' vesaire gibi ifadeler kullanan siyasilere de dönük olarak da söylüyorum. Her olayda Ankara Garı'nda IŞİD terör yapar, döner devlete 'katil' demeye kalkarsınız, Sayın Tahir Elçi hayatını kaybeder, ortada hiç bir delil yokken devlete hükümete bu işi mal etmeye kalkarsanız ve olayın hemen öncesinde şehit edilen iki polisimizin canını yok sayarsanız, onlara dönük hiç bir şey söylemeden sanki Sayın Tahir Elçi'ye dönük devletin bir provokasyonu varmış gibi bir tutum takınırsanız, bu hem ülkeye barış getirmez hem de siyasal anlamda bedeli olan bir tutumdur."



ELÇİ'NİN EŞİ VAKUR DAVRANDI

“Herhangi bir HDP'linin ağzından 2 polisin şehit edilmesiyle ilgili bir şey duydunuz mu?" diyen Davutoğlu, “Bizim için şehit edilen 2 polisimiz de hayatını kaybeden Sayın Tahir Elçi de aynı ölçüde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak bakımından hayatları aynı ölçüde azizdir. Önceki gün Meclis'te gördüğüm tablodan gerçekten teessüf ediyorum" değerlendirmesinde bulundu. Davutoğlu, Elçi'nin eşine teşekkür ederek, ailenin olay karşısında son derece vakur bir tavır takındığını belirterek, olayın aydınlatılmasıyla ilgili aileye söz verdiğini bildirdi.



BU ACI OLAY BELKİ YAŞANMAYACAKTI

Davutoğlu şöyle devam etti: “Polisimiz şehit olduktan sonra, teröristlerin olay yerinden ellerini kollarını sallayarak gitmelerine kimse izin vermez. Gördüğünüz gibi teröristleri takip eden polisler var. Sayın Tahir Elçi'de açıklama sonrası orada bulunuyor. Eğer teröristlerin polislere yönelik saldırısı olmasaydı, bu acı olaylar belki de hiç yaşanmayacaktı. Eğer Diyarbakır'ın o tarihi Sur bölgesinde hendekler kazılmamış, terör faaliyetleri yapılmamış olsaydı. Şuanda bu canlarımız kaybolmadığı gibi o güzelim Diyarbakır'da herkes huzur içinde yaşıyor olacaktı. Bütün bu olayların sorumlusu, terör olaylarını başlatan bölücü terör örgütüdür."





Savcıya neden roketatar atıldı?

Terör örgütüne yönelik mücadelenin kararlı bir şeklide devam edeceğini aktaran Davutoğlu, kimse bu mücadelenin üzerine gölge düşüremeyeceğine işaret etti. Tahir Elçi'nin vefat etmesiyle ilgili bütün detaylı çalışmaların yapıldığına dikkati çeken Davutoğlu, “Bu olayın aydınlatılmasını isteyenler, hep beraber şu soruyu soralım; olayın hemen sonrasında olay yerine giden başsavcımıza ve ekibine roketlerle kim saldırdı? Olayı aydınlatmak için daha sonra gidildiğinde bombayla kim saldırdı? Eğer birisi bu olayın örtülmesini istiyorsa bu terör örgütüdür" ifadesini kullandı. Olayın aydınlatılacağı yönündeki açıklamalarının da istismar edildiğine işaret eden Davutoğlu, “Olay ne ise aydınlatılacak. Dün de söyledim hemen bunu da istismar ediyorlar, 'Başbakan suikast dedi' hayır böyle bir şey söylemedim. Ben şunu söyledim, sebep ne olursa olsun aydınlatılacak. Bu aydınlatılacak derken teorik olarak olabilecek tüm alternatifleri zikretmek anlamında söyledim" diye konuştu.



Polisi şehit eden silah

Başbakan Davutoğlu, Elçi'nin vurulduktan sonra yerde yanında görülen tabancanın, polisleri şehit eden teröristlerin silahı olduğunu açıkladı. Davutoğlu, Adalet ve İçişleri Bakanını arayarak gece boyu yapılan çalışmalarla ilgili bilgi aldığına işaret ederek, “Yapılan çalışmalar esnasında, Elçi'nin cenazesinin yanında bulunan tabancada yapılan incelemede, bu tabancının ondan önce ilk polisimizi şehit eden teröristin elindeki tabanca olduğu tespit edilmiştir. Terörist kaçarken bu tabancada, Sayın Elçi'nin çok yakınında daha sonra tespit ediliyor" dedi.



Soruşturmaya 4 müfettiş

Elçi'nin öldürülmesi olayıyla ilgili başlatılan soruşturma çok yönlü olarak sürdürülüyor. 4 müfettiş Diyarbakır'a gelerek çalışmalara başlarken, olay anında bulunan ve ateş eden polis memurları ile basın mensuplarının ifadeleri alındı. Önceki gece bir kez daha keşif yapmak ve Elçi'nin öldürülmesine yol açan mermi çekirdeğini bulmak için olay yerine giden güvenlik güçlerine ateş açılması sonucu sadece bazı kovan ve bazı çekirdekler alınabildi. Başsavcı Ramazan Solmaz, olay bölgesinde gerekli güvenlik sağlandıktan sonra ayrıntılı bir keşif yapacaklarını söyledi.







Taksici gözaltında

Tahir Elçi'nin yaşamını yitirmesinden hemen önce meydana gelen ve 2 polis memurunun şehit olduğu olayda 2 PKK'lı teröristin bulunduğu taksinin şoförü gözaltına alınırken, sorgusunun sürdüğü belirtildi. Tahir Elçi'nin vurulduğu sırada yanında bulunan ve ateş eden polis memurları ile olaya tanık olan gazeteciler ile esnafın ifadeleri alındı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, olay ile ilgili soruşturmanın tüm yönleriyle devam ettiğini ve olay sırasında gazetecilerin çektiği görüntüler ile bazı vatandaşların cep telefonları ile çektiği görüntülerin de incelendiğini açıkladı.



O teröristler aranıyor

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi'nin öldürülmesi sırasında yanında bulunan tabancanın, Elçi'nin vurulmasından önce 2 polisin şehit edilmesinde kullanılan tabanca olduğu ve PKK'lıların polisin ateşinden kaçarken attığı tabanca olduğu belirtildi. 2 polisin şehit eden ve Tahir Elçi'nin bulunduğu sokağa girip koşarken polisin ateş açtığı ancak vuramadığı PKK'lılardan birinin Mahsun Gürkan olduğu tespit edilirken, diğer teröristin kimliği tespit edilmeye çalışılıyor.



#​Başbakan Ahmet Davutoğlu
#tahir elçi
#diyarbakır
8 yıl önce
default-profile-img