|

Elektrik dağıtımına düzenleme geliyor

9 milyar dolarlık elektrik dağıtım özelleştirmelerinin ardından, ihaleyi alan şirketler kaçağa karşı seferber olurken, EPDK da lisans sahiplerinin piyasa işlemlerini düzenleyen yasayı devreye soktu. Müşteri kusuru ve sayaç bedelleri ile ilgili düzenleme resmen devreye girdi

Ekonomi Servisi
00:00 - 9/09/2010 Perşembe
Güncelleme: 00:53 - 9/09/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Elektrik dağıtımına düzenleme geliyor
Elektrik dağıtımına düzenleme geliyor

Elektrik dağıtımındaki özelleştirme sürecinde sona yaklaşılırken, piyasayla ilgili yasal düzenlemeler de devreye girdi. Satışa çıkarılan bölgelerde önemli oranda kaçaklar devlet gelirinde büyük gelir kaybına neden olmuştu. Elektriğin özele geçerek el değiştirmesinin hemen ardından kayıp ve kaçağa yönelik yeni düzenlemeler dikkat çekti. Yeni süreçte düzenlemeler özel şirketlerin devlete yönelik 'Kar baskısı'nı da akıllara getirdi.

KAÇAĞA SAVCILIK YOLU

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre elektrik piyasasında dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi, kaçak tespit süreci sonucunda, kaçak elektrik enerjisi tüketimi tespit edilen gerçek veya tüzel kişilerin elektrik enerjisini keserek Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunabilecek.

SAYAÇ BEDELİ MALİKE AİT

Uygulama dönemi içerisinde yapılması öngörülen devir ve kamulaştırmayla ilgili her türlü gider yatırım harcaması olarak yatırım planları dahilinde EPDK'ya sunulacak ve Kurul tarafından onaylanması durumunda tarifeler yoluyla karşılanacak. Devre ilişkin usul ve esaslar Kurum tarafından düzenlenecek. Sayacın periyodik kontrolleri için gerekli masraflar, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen bedeller üzerinden, sayacın sökme ve takma bedeli, Kurul tarafından onaylanan bedeller üzerinden sayaç maliki tarafından karşılanacak.


Müşteri kusuru fatura dönemiyle tespit edilecek

Sayacın, müşterinin kusuru dışında herhangi bir nedenle tüketim kaydetmediğinin tespiti halinde varsa müşterinin aynı döneme ait sağlıklı olarak ölçülmüş geçmiş dönem tüketimleri dikkate alınarak, yoksa, sayaç çalışır duruma getirildikten sonraki müşterinin ödeme bildirimine esas ilk iki tüketim dönemine ait tüketimlerinin ortalaması alınarak geçmiş dönem tüketimleri hesaplanacak ve tahakkuk ettirilecek. Tahakkuka esas süre, doğru bulgu ve belgenin bulunması halinde 12 ayı, bulunmaması halinde ise 90 günü aşamayacak.


Tarifeler belirsiz yatırımcıların kafası karışık

2011-2015 yılları arasındaki talep tahmini, özelleştirmenİn devamında şirketlerin denetiminin kimler tarafından yapılacağı ve tarifelerin ne şekilde oluşturulacağı konularında netlik yok. Belirsizlik ise yatırımcıları endişelendiriyor. Mevcut yapıda yatırım bedeli elektrik tarifelerinden karşılanıyor. Yeni yapılanmada ise tüketiciden tahsil edilecek olan yatırım tutarı belirsizliğini koruyor. ÖİB gerekli mevzuatları yapamadı. Yeni döneme ilişkin tarife yönetmeliği 8 aydır kurulda. Düzenlemeye göre, hatalı bildirimlere karşı müşteri tarafından fatura tebliğ tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde itiraz edilebilecek.


Türkiye'ye kapımızı açıp AB'ye almalıyız

Almanya Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Klaus Zimmermann, Türkiye'ye sınırların açılmasını ve Türkiye'nin AB'ye alınmasını istedi. Zimmermann, Hamburger Abendblatt'a yaptığı açıklamada, Müslümanları eleştiren Alman Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Thilo Sarrazin'in başlattığı tartışmayla ilgili yaptığı yorumda, uyum politikasındaki ihmallerin çok sayıda kişi tarafından ele alındığını, ancak Sarrazin'in vardığı sonucun yanlış olduğunu belirtti.


Hangi kurumlar denetleyecek

Şirketler 5 yıllık kayıp kaçak oranlarını EPDK'ya bildirecek. Yatırımlar da buna göre şekillenecek. Şirketlerin özelleştirme sonrası faaliyetlerinin nasıl ve hangi kurumca takip edileceği konusunda belirsizlik hakim. Kar gerçekleştirme güdüsüyle hareket eden şirketlerin beklentisi ise kar marjını artırıcı tüketim bedellerinin belirlenmesi. Şirketlere kaçakla mücadele yolu açılırken yaptırımlar da ağırlaştırılmış vaziyette.


14 yıl önce