|

Elektrikli havada Simsek-Yıldız yanyana

Fırat Elektrik'in, Aksa Elektrik A.Ş'ye hisse devri imza törenine katılan Maliye Bakanı Şimşek, yeni yılda yeni vergi ve yeni indirimin beklenmemesi gerektiğini yineledi. Enerji Bakanı Taner Yıldız ise 2023 yılına kadar yapılacak yatırımların 125 milyar doların üzerinde olacağına dikkat çekti

Aa
00:00 - 7/01/2011 Cuma
Güncelleme: 22:30 - 6/01/2011 Perşembe
Yeni Şafak
Elektrikli havada Simsek-Yıldız yanyana
Elektrikli havada Simsek-Yıldız yanyana

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu yıl ne yeni bir vergi düzenlemesi, ne bir artışı, ne de bir vergi indirimi öngörmediklerini söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun ziyaretinin ardından, kendisinin de ziyaret ettiği kömür madeninin kapatılma iddialarına ilişkin olarak, 'Sayın Kılıçdaroğlu'nun kömürün arkasında siyaset yapmayacağına inanıyorum' dedi.Şimşek ile Yıldız, Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş.'nin Aksa Elektrik'e devrine ilişkin imza töreninin çıkışında gazetecilerin çeşitli sorularını yanıtladı.

BÜTÇEMİZ 'SAĞLIKLI' İŞLİYOR

Şimşek, sağlık vergisiyle ilgili bir soru üzerine 2011 yılı bütçesinde yeni bir vergi düzenlemesine yer verilmediğini, aynı şekilde vergi artışı ve vergi indirimi yer almadığını belirtti.Sağlık Bakanlığına bütçeden para verildiğine işaret eden Şimşek, 'Sağlık harcamalarını bütçeden karşılıyoruz. Dolayısıyla Sağlık Bakanlığı için yeni bir vergi düzenlemesi söz konusu değil.' dedi. 2010 yılında bütçenin çok güçlü bir performans gösterdiğini, bu yıl da bunun devam edeceğini kaydeden Şimşek, bu güçlü performansa rağmen ihtiyatlı bir bütçe yaptıklarını, yeniden yapılandırmadan da bütçeye tek kuruşluk gelir koymadıklarını söyledi.

UMARIM PETROL FİYATI ARTMAZ

Yıldız, Uluslararası Enerji Ajansı'nın petrol fiyatlarının yükseleceğine ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine de petrol ve gaz ithalatı yapan bir ülke olarak ham petrol fiyatlarının artmamasını ümit ettiğini söyledi. Fiyat artışının birebir maliyeti yansıyan unsurlar olduğunu ifade eden Yıldız, özellikle enerji kalemlerinin en önemli girdisinin petrol ve doğalgaz fiyatları olduğunu bildirdi.Yıldız, ham petrol fiyatlarının artmamasını temenni ediyorum' diye konuştu.Yıldız, 2010'da 16 milyar doları aşan özelleştirme geliriyle hedefin üzerinde bir performans gösterildiğini belirtti ve serbestleşme ile elektrik fiyatının da ucuzlayacağına dikkat çekti.


5 yılda yatırımlara hız verilecek

Enerji Bakanı Yıldız, 5 yılda elektrik dağıtım hizmetlerine 9,5-10 milyar lira civarında bir yatırım yapılacağına işaret etti. Enerji sektörünün 2023 yılına kadarki yatırımlarının da 125 milyar doların üzerine çıkacağını söyleyen Yıldız, 'Bu çok ciddi bir rakam. Büyümeye karşılık gelecek enerji yatırımını yaparken, büyümenin de temel lokomotif sektörlerinden birisi olmayı da enerji sektörü hak ediyor demektir. Bu sevindirici bir gelişme' dedi. Yıldız, 'Önümüzdeki yıllar, enerji sektöründe elektrik ve gazda, daha çok liberalleşmenin, daha çok rekabetin ve daha çok kalitenin görüldüğü yıllar olacaktır' diye konuştu.


İhale bedeli çekle

Özelleştirme ihalesini 230 milyon 250 bin dolar bedelle kazanan Aksa Elektrik, Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerini kapsayan bölgede faaliyet gösteren Fırat Elektrik Dağıtım A.Ş.'yi devraldı. Bölgede öncelikli amaçlarının mevcut personelin devamını sağlamak olduğunu ve bunu başardıklarını belirten Aksa Elektrik Yönetim Kurulu Başkanı Cemil Kazancı, bölgeye yılda 54 milyon liralık yatırım yapmayı planladıklarını açıkladı.



13 yıl önce