|

En büyüğünü Japonlar yapacak

Yaşanan faciaların ardından nükleer santrallerini kapatan Japonya enerji açığını karşılamak için dünyanın en büyük rüzgar santralini kurmaya hazırlanıyor. Santralde bir gigavatlık enerji üretilecek

Cihan
00:00 - 20/01/2013 Pazar
Güncelleme: 21:20 - 19/01/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
En büyüğünü Japonlar yapacak
En büyüğünü Japonlar yapacak

Nükleer santrallerini kapatarak enerji konusunda dar boğaza giren Japonya, Fukuşima açıklarında dünyanın en büyük rüzgar santralini kurmaya hazırlanıyor. Projenin, 2020 yılında tamamlanması öngörülüyor.

Japonya, 2011''de meydana gelen deprem ve tsunami afetinde zarar gören Fukuşima Nükleer Santrali''nin radyasyon sızdırması üzerine, bütün nükleer tesislerini geçici olarak kapatmıştı. İki nükleer tesis ise geçen yaz ayları başında artan enerji ihtiyacı nedeniyle tekrar devreye sokulmuştu.

BÜTÜN SENERYOLARA HAZIR

Buna karşın nükleer tesislerinin çoğu hala kapalı olan Japonya, yeni enerji kaynakları bulmaya çalışıyor. Bu çerçevede Japon yönetimi, Fukuşima Nükleer Santrali''nin 16 kilometre açığında dünyanın en büyük rüzgâr enerji santralini inşa etme kararı aldı. 143 rüzgâr türbininin her birinin uzunluğu 200 metre olacak. Proje tamamlandığında santralin 1 gigavat enerji üreteceği belirtiliyor. Tokyo Üniversitesi''nden proje sorumlusu Takeshi İshihara, ''Fukuşima''daki santrallerin bir daha kullanılabileceğini zannetmiyorum'' dedi. Bölgedeki sismik hareketliliğin santral için sorun teşkil etmeyeceğini savunan İshihara, bilgisayar simülasyonlarıyla testler yaptıklarını belirtti. Takeshi İshihara, ''Dizayn için bütün uç senaryolar düşünüldü'' diye konuştu. Rüzgâr santralinin balıkçılığı etkilemeyeceğini de belirten İshihara, aksine türbinlerin balıkları çekeceğini savundu.

Başkentgaz''a altı teklif geldi

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Başkent Doğalgaz Dağıtım''ın özelleştirme ihalesine altı şirketten teklif geldiğini duyurdu. OİB yaptığı açıklamaya göre, Başkent Doğalgaz Dağıtım şirketinin özelleştirilme ihalesine şu şirketler teklif verdi: ''Eksim Yatırım Holding- GENPA Telekomünikasyon ve İletişim Hizmetleri- MKS Marmara Entegre Kimya Sanayi OGG, Fernas İnşaat, Torunlar Gıda Sanayi ve Ticaret, Türkerler İnşaat - Gama Holding OGG, Zorlu Holding, Akfen Holding- STFA Yatırım Holding OGG.''


11 yıl önce