|

Enerji için masaya döndüler

Kıbrıs’ta barış müzakerelerindeki tıkanmayı “enerji” diplomasisi aştı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Doğu Akdeniz enerji HUB’ını devreye sokmak isteyen İsrail ve Batılı ülkelerin diplomatik girişimleriyle masaya döndürüldü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/12/2016 Çarşamba
Güncelleme: 21:50 - 6/12/2016 Salı
Yeni Şafak

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), Doğu Akdeniz Enerji HUB'ı için Batı ve İsrail bastırınca, doğalgaz için masaya dönmek zorunda kaldı. Kıbrıs'ta barış müzakerelerindeki tıkanmayı “enerji” diplomasisi aştı. Müzakereleri tıkayan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Doğu Akdeniz enerji HUB'ını devreye sokmak isteyen İsrail ve Batılı ülkelerin diplomatik girişimleriyle masaya döndürüldü.



KİLİTLEYEN UNSUR


Gerek İsrail gazının taşınması, gerekse Ortadoğu, Mısır enerji hattının Akdeniz'den geçirilmesi planları karşısında adadaki çözümsüzlük, Enerji HUB'ını kilitleyen bir unsur olarak görülüyor. GKRY her ne kadar Mısır ve İsrail ile enerji anlaşmaları yapsa da KKTC onayı olmaksızın tüm bu anlaşmaların kadük kalacağı biliniyor. Yine adanın çevresinde bulunan gaz rezervinin devreye alınabilmesi de barışı dayatıyor. Doğalgazın yanısıra Ortadoğu coğrafyasını elektrik kabloları ile deniz altından Avrupa'ya bağlayacak proje de enerji diplomasisinde öne çıkan bir başka unsur.



ALTERNATİF HAT KORKUSU


Bu tablo karşısında Adada enerjiye savaş değil barışla ulaşılabileceğini gören tüm unsurlar masayı yeniden kurmak için devreye girmiş durumda. Çözümsüzlüğün adayı enerji denklemi dışında bırakacağına dair ilk gösterge, İsrail'in Akdeniz açıklarında bulduğu gazı Güney Avrupa'ya ulaştıracak doğalgaz boru hattı yapımında Kıbrıs üzerinden geçmeyen alternatif bir hat olan Mersin-Karaman hattı üzerinde durulması oldu. Doğu Akdeniz'de filizlenen enerji denkleminde Kıbrıs'ı dışarıda bırakan planlamaların varlığının da enerji diplomasisini barış için harekete geçirdiği belirtiliyor. KKTC ve GKRY liderlerinin BM gözetiminde 9-11 Ocak'ta yeniden bir araya gelmelerinin ardından 12 Ocak'ta garantör ülkeler Türkiye ve Yunanistan'ın da bulunacağı 5'li zirvenin gerçekleştirilmesi öngörülüyor.



Şimdi Batı onları zorluyor






Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, Batı'nın enerji ve başka sebeplerle anlaşmaya varılması için devreye girdiğini ve GKRY'yi masaya dönmeye zorladığını söyledi. Türkeş, şunları kaydetti: “Şimdi Batı onları zorluyor. Enerji sebebiyle, başka sebeplerle anlaşmanın olması gerektiğine zorluyor. Biz de bekliyoruz. Eğer bu sefer olmazsa, Rum tarafı en ufak bir anlaşma niyeti, asgaride iyi niyetini göstermediği takdirde, o zaman anlaşamadığımızda mutabık kalacağız. Anlaşmazlıkta anlaşırsak o zaman Türk tarafının izolasyonlarıyla ilgili Batnın yaptığı haksız uygulamaları dikkate getireceğiz ve başka yollara başvuracağız.”


#Kıbrıs Rum Yönetimi
#Kıbrıs
7 yıl önce