|

Engellilere özel sera

Nevşehir Kozaklı'da Bedensel engelliler için kurulacak sera tesislerinde üretim yapılırken bir yandan da engelliler için rehabilitasyon imkanı sunulacak.

Yeni Şafak
00:00 - 24/08/2003 Pazar
Güncelleme: 11:02 - 23/05/2017 Salı
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv
HAKKI YANIK/NEVŞEHİR

Nevşehir'in Kozaklı İlçesi'nde, bedensel engelliler için özel sera kurulacak. Bedensel Engellilerle Dayanışma Derneği (BEDD) ve Kozaklı Belediyesi'nin işbirliğiyle kurulacak özel serada, gaziler de istihdam edilecek. BEDD Başkanı Kemal Demirel, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en önemli termal merkezlerinden Kozaklı'da kurulacak sera için proje çalışmalarının tamamlandığını belirtti.

Proje için işbirliği yaptıkları Kozaklı Belediyesi'nin 13 bin metrekarelik alanı derneğe tahsis ettiğini kaydeden Demirel, şu bilgileri verdi: "Kozaklı'da kuracağımız sera tesisleri, engelli üyelerimiz için üretim yaparken rehabilitasyon imkanı da sağlayacak. Bölgede çıkan 98 derece sıcaklıktaki termal su kaynaklarıyla ısıtılan seralarda üretim yapıp işletme maliyetlerini düşüreceğiz. Üreteceğimiz sebze ve meyveleri uluslararası piyasalara, TSK birliklerine, Migros, Şok ve Sanal Market'e satmak için gerekli girişimleri şimdiden başlattık. Ayrıca projemizin finanse edilmesi konusunda Japonya, Hollanda ve İngiltere'de faaliyet gösteren bazı engelli kuruluşları ile temas kurduk. Kozaklı Belediyesi'nden inşaat ruhsatını aldık ve önümüzdeki ay seramızın inşaat çalışmaları başlayacak. Gelecek yıl ocak ayında üretime başlamayı ve nisan ayında da ilk mahsulü almayı hedefliyoruz."

Dünyada ilk

Serada, teknolojik gelişmeler ışığında, bilgisayar destekli olarak üretim yapacaklarını kaydeden Demirel, tesislerin dünyada bedensel engellilere özel olarak yapılan ilk sera olacağını söyledi.

Sera faaliyetlerine katılan tüm bedensel engellilerin, sera tesislerinde konaklayacaklarını ve engellilere çok kapsamlı eğitim verileceğini ifade eden Demirel, şöyle konuştu:

"Serada değişik tarım yöntemleri ile üretim yapacağız. İsrail modeli topraksız tarım ve Türk modeli topraklı tarım yöntemleriyle üreteceğimiz taze sebze ve meyveleri en kısa süre içinde Türkiye'nin her bölgesine ulaştırabileceğiz. İsrail'den aldığımız projeye göre sera alanında tekerlekli sandalye ile hareket edebilen engelliler bile üretim yapabilecek."

Demirel, proje kapsamında vatani görevlerini yaparken sakat kalmış gazilerin de istihdam edilmesi ve topluma kazandırılması için Genelkurmay Başkanlığı ile görüşmelerini sürdürdüklerini sözlerine ekledi.

Engelliler oteline turist ilgisi

Almanya'dan, yaklaşık 10 yıl önce Türkiye'ye dönerken geçirdiği trafik kazası sonucu sakat kalan bir gurbetçinin, tamamen engellilere göre dizayn ederek Mersin'in Anamur İlçesi'nde yaptırdığı otel, turistlerin ilgisini çekiyor. Yalıevleri Mahallesi'nde, denize 150 metre uzaklıkta bulunan ve yaklaşık 7 yıldan beri konuklarını ağırlayan engelli oteli, çeşitli nedenlerle yürüme yeteneğini kaybedenlerin öncelikli tercihi oldu. Otel sahibi Fikret Güven, 10 yıl önce Almanya'dan Türkiye'ye dönerken geçirdiği trafik kazası sonucu yürüme yeteneğini kaybettiğini, tüm birikimini kullanarak engellilere özel yaptığı otel sayesinde de hayata yeniden sarıldığını anlattı. Otelinde yurtiçi ve yurtdışından engellileri konuk etmekten büyük mutluluk duyduğunu belirten Güven, otele özellikle Alman turistlerin ilgi gösterdiklerini bildirdi.

Güven, 2 katlı otelin birinci katında engellilerin, ikinci katında ise engelli yakınlarının konakladıklarını belirtti. Banyosundan tuvaletine ve oturma salonuna kadar her türlü konforu engellilere göre dizayn edilen otelden deniz kıyısına kadar 150 metrelik özel yol da Anamur Belediyesi'nin katkılarıyla yapıldı.

Otelden çıkıp tekerlekli sandalyeleri ile deniz kıyısına kadar gelen engelliler, sahilde bekleyen otel görevlilerince araçlarından indirilip denizin serin sularına bırakılıyorlar.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce