|

Erdoğan'ın Polonya ziyaretinde Polonezköy detayı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çeşitli temaslarda bulunmak üzere Polonya’nın başkenti Varşova’ya gitti. Ziyarette Polonezköy muhtarının da bulunması dikkat çekti.

Yeni Şafak
14:59 - 17/10/2017 Salı
Güncelleme: 15:12 - 17/10/2017 Salı
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Erdoğan Polonya'da
Cumhurbaşkanı Erdoğan Polonya'da
Cumhurbaşkanı
Recep Tayyip Erdoğan
, Polonya Cumhurbaşkanı
Andrzej Duda
tarafından resmi törenle karşılandı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda gerçekleşen karşılama töreninde Duda ve Erdoğan, heyetlerini birbirine takdim etti. İki Cumhurbaşkanının tören alanındaki yerlerini anlamalarının ardından Türkiye ve Polonya milli marşları çalındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Polonya Cumhurbaşkanı Duda ile ortak açıklama yaptı. Erdoğan'ın açıklamasında
Polonezköy
detayı dikkat çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan "Biz, Polonya'yı Polonezköy'den tanırız. Biliyorsunuz, Polonezköy, çok narin, çok şirin bir mahalledir. Muhtarımız da bizimle birlikte bu seyahatte bulunuyor. Ben dostum Duda'ya söyledim; görmeniz lazım, çok şirin bir yer" dedi. Erdoğan'ın ifadeleri Polonezköy'ün dikkat çeken tarihini yeniden gündeme getirdi.

Polonezköy'ün kuruluş hikayesi

Köyün kuruluş hikâyesi de ilginç. Her şey 18. yüzyılın sonunda Rusya’nın Polonya’yı işgaliyle başlamış. Rusya ile adım adım savaşa gidilen bu dönemde Lehlere sahip çıkan Osmanlı İmparatorluğu, İstanbul’da bir Polonya kolonisinin kurulmasına izin vermiş. 1842 yılında bugünkü Polonezköy’de ilk evler inşa edilmiş. Polonyalı yerleşimciler, kısa zamanda yoğun bir çaba ve alın teriyle vatanlarındaki gibi bir köy kurmuşlar. Gelenler arasında Osmanlı ordusunda generalliğe kadar yükselenler olmuş. Yalnızca seferlerde değil, iç ve dış işlerde de büyük yararlar sağlamışlar. İçlerinden birinin adı ise Polonezköy’le özdeşleşmiş.

Polonezköy’ün kurucusu olarak kabul edilen Michal Czajkowski, köyün adını Prens Adam Czartoryski’ye ithaf ederek Adampol koymuş. Halen anıt mezarı Polonezköy’de bulunan Czajkowski, sonraki yıllarda Müslüman olarak Mehmed Sadık Paşa adını almış ve Osmanlı ordusuna Polonya birliklerinin komutanı olarak atanmış. Adampol sakinleri, 1908 tarihli anayasada Türk köyleriyle hak ve özgürlükler konusunda eşit kılınmış. Polonya ile Türkiye arasında yeni bir dostluk anlaşmasının imzalandığı 1923 yılında köye resmen Polonezköy adı verilmiş.


#Recep Tayyip Erdoğan
#Cumhurbaşkanlığı Sarayı
#Andrzej Duda
#resmi karşılama
#Polonezköy
7 yıl önce