|

Ergenekon'a karşı siyasi irade şart

İtalya'da Gladyo'yu çökerten efsane savcı Felice Casson Ergenekon soruşturmasında siyasi iradenin önemine vurgu yaparak meslektaşı Zekeriya Öz ve hükümete tavsiyelerde bulundu. Casson “Ergenekon kanser gibidir, yayılır” dedi

Hamza Aktan
00:00 - 27/04/2008 Pazar
Güncelleme: 00:35 - 27/04/2008 Pazar
Yeni Şafak
Ergenekon'a karşı siyasi irade şart
Ergenekon'a karşı siyasi irade şart

İtalyan'da Gladyo'yu çökerten savcı Felice Casson, Bilgi Üniversitesi'nde Genç Siviller'in organeze ettiği 'Hukuk, Devlet, Derin Devlet' sempozyumunda Ergenekon soruşturmasıyla ilgili tavsiyelerde bulundu. Ergenekon gibi örgütlerin ortaya çıkartılmasının bir ülkenin tek başına üstesinden gelemeyeceğini söyleyen Casson “Gladyo'yu çökerttik ama uzantıları tamaman ortadan kalktı diyemem. Ergenekon gibi yapılanmalar kanser gibidir. Sürekli yayılır" dedi.

YARIDA KALMAMALI

Ergenekon soruşturmasının yarıda kalması halinde sonuçlarının Türkiye için kötü olacağına vurgu yapan İtalyan savcı, "Eğer sonuna kadar gidilmezse bu yapılanmanın gerçekte var olduğunu dahi çözemeyiz. Bunun yanısıra ortada çok ciddi ithamlar var. Bütün bunların açığa çıkarılması ve eğer doğruysa insanların bundan haberdar kılınması şart" şeklinde konuştu.

Casson, 1990'da İtalya Başbakanı Giulio Andreotti'nin Gladyo soruşturması için kendisine tam yetki vermesinin arkasında Berlin Duvarı'nın yıkılmış olması ve dünyadaki hakim siyasi atmosferin değişmesinin önemli rol olduğuna da vurgu yaptı. Casson, Ergenekon türü yapılanlamalarla mücadele ederken siyasi iradenin soruşturmaya sonuna kadar destek vermesi gerektiğini belirterek hükümete şu tavsiyelerde bulundu:

  • Gladyo ile mücadele ederken herşeyden önce yargının bağımsız olması gerekir. Yargıya tam güvence ve korunmanın verilmesi gerekir.
  • Bilgilere sahip bir parlamento ve özgür bir basının olması gerekir. Gazeteci ve yazarların sadece düşünce özgürlükleri değil maddi ve sosyal anlamda da korunmaları şart.
  • Parlamento araştırma komisyonları kurmalı ve yargıyla birlikte çalışmalı.
    'GLADIO'LAR NATO DEĞİL, CIA YAPILANMASI

    1960'lı yıllardan çökertildiği tarihe kadar Gladyo'nun geçmişine dair anektodlar aktaran Casson, Gladyo'nun NATO üyesi olmayan ülkelerde de varolduğunu gördüklerini, dolayısıyla bunun yalnızca bir NATO organı değil, aynı zamanda bir CİA yapılanması olduğunu anlamakta gecikmediklerini söyledi.


    Devlet anlayışı sorgulanmalı

    Sempozyumun açılış konuşmasını gazetemizin yazarı Ali Bayramoğlu yaptı. Bayramoğlu konuşmasında, Türkiye'deki derin devlet yapılanmasının kökenine dair bilgiler vererek, Gladyo ile Türkiye derin devleti arasında ayrımlar olduğuna dikkat çekti. Bayramoğlu konuşmasında şu vurguyu yaptı: "Türkiye Gladyosu, Türk derin devletidir. Dolayısıyla sorgulanması gereken yalnızca bir kaç kişi değil bir devlet anlayışının tümüdür. Bu devlet anlayışı, bugüne kadar derin devlet dediğimiz yapıyı istenmeyen oluşumları engellemek için kurmuştur." Sempozyumda konuşan Milliyet gazetesi yazarı Hasan Cemal, Birikim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ömer Laçiner, Taraf gazetesi yazarı Yasemin Çongar ve avukat Ergin Cinmen de Ergenekon'la ilgili görüşlerini aktardılar. Gazeteci Hasan Cemal, hükümetin Ergenekon soruşturmasının devamını getirmemesi durumunda aynı yapılanma tarafından "defterinin dürüleceği" uyarısında bulundu.


  • 16 yıl önce