|

Erzurum Aşık Reyhani'yi andı

Erzurum’da bu yıl ilki gerçekleştirilen 'Uluslararası Yaşar Reyhani Aşıklar Şöleni'nde halk ozanları sazlı sözlü kortej yürüyüşü yaptı. Geleneksel bir hale getirilecek olan etkinliğin ikinci gününde ise Türk, Azeri, Iraklı, İranlı ve Gürcü aşıklar, sazlarını konuşturarak Aşık Reyhani'yi andı.

Cabir Turğut
10:18 - 8/12/2014 Pazartesi
Güncelleme: 11:05 - 8/12/2014 Pazartesi
Yeni Şafak

Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen '1. Uluslararası Yaşar Reyhani Aşıklar Şöleni' kortej yürüyüşüyle başladı. Yakutiye Kent Meydanı'nda toplanan Türk, Azeri, Iraklı, İranlı ve Gürcü ozanlar, saz çalıp mani söyledi. Daha sonra Cumhuriyet Caddesi boyunca yürüyüşe geçen aşıklara vatandaşlar da ellerindeki bayraklarla eşlik etti. Sazlar eşliğinde şiirler okunarak devam eden yürüyüş, Havuzbaşı Meydanı'nda sona erdi. AK Parti Erzurum Milletvekili Fazilet Dağcı Çığlık, 50 aşık ile Aşık Reyhani'yi andıklarını ifade ederek, "Erzurum'un tarihinde çok derinde bu aşıklık, destanlar geleneği var. Bu geleneği bin 700 yıldır biz burada yaşatmaya çalışıyoruz. Genç nesillere tam manasıyla götüremedik ama inşallah 1. Uluslararası Aşık Reyhani Şöleni ile ivme kazanacak" dedi. 


SAZLAR DİLE GELDİ


Aşık Reyhani için düzenlenen anma etkinliklerinin ikinci gününde ise, buram buram Anadolu kokan ezgiler seslendirildi. Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen program; Irak, İran, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye'den toplam 50 halk ozanını ağırladı. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dilaver Düzgün'ün Aşık Yaşar Reyhani'yi bilimsel bir bakış açısıyla anlattığı anma etkinliklerine; AK Parti Erzurum milletvekilleri Fazilet Dağcı Çığlık ve Adnan Yılmaz, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Başkan Vekili Eyüp Tavlaşoğlu, Genel Sekreter Ali Rıza Kiremitci, Genel Sekreter Yardımcısı Ünsal Kıraç ve akademisyenler ile vatandaşlar katıldı. 


DÖNEMİNE DAMGASINI VURDU

Anma etkinliğinde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Sekmen, Reyhani'nin önemli bir halk ozanı olduğunu vurguladı. Başkan Mehmet Sekmen, Aşık Reyhani'nin ününün sadece Türkiye ile sınırlı olmadığını anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Kafkaslardan Avrupa'ya kadar birçok ülkede konser veren Erzurumlu aşığımız Reyhani'nin ünü Türkiye ile sınırlı değildi. Aşık Yaşar Reyhani, Amerika'da katıldığı bir konferanstan sonra kendisine fahri öğretmenlik unvanı verilen ender ozanlardan da biriydi. 'Öz canımdan çok sevdiğim Erzurum, çaresiz dişimi sıktım gidirem' diyerek gönüllerimizde taht kuran bu aziz halk aşığını anmak için bugün buradayız. Geleneksel bir hale getirilecek olan bu şölen, her yıl daha da görkemli bir şekilde gerçekleştirilecek." 

#aşık reyhani
#anma etkinlikleri
#halk ozanı
9 yıl önce