|

FETÖ yargıyı silah olarak kullandı

HSYK, 2 bin 847 hakim ve savcıyı ihraç ettiği kararın gerekçesinde FETÖ’nün yargıyı her açıdan etkin bir silah olarak kullandığını belirtti. Gerekçede örgütün siyaseti dizayn etmek, toplumu kontrol altına almak, hükümeti yıkmak ve kendi felsefesine uygun siyasi yapı oluşturmak için de yargıdan araç olarak yararlandığı ifade edildi

Yeni Şafak ve
04:00 - 26/08/2016 Cuma
Güncelleme: 22:00 - 25/08/2016 Perşembe
Yeni Şafak

2 bin 847 hakim ve savcıyı ihraç eden Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 60 sayfalık ihraç gerekçesinde FETÖ'nün yargı ayağıyla ilgili önemli bilgiler verdi. Gerekçede FETÖ'nün kuruluşu ve yapılanması ilişkin bilgiler verilirken, yargının örgüt menfaatleri için araç olarak kullanıldığı anlatıldı. Bir terör örgütünün varlığının kabul edilebilmesi için, örgütlü bağlılık, üyeler arasında görev bölümü, kod isimleri, bir hiyerarşi ve bu örgütün ideolojisini savunan insanların olması gerektiği dile getiren gerekçede, FETÖ şöyle anlatıldı: “Hasan Sabbah'ın çevresinde kümelenen Haşhaşilerin, yaklaşık bin yıl kadar önce afyon çekip fedailerini kullanarak devlet görevlilerini öldüren bir terör örgütü olarak ortaya çıkmalarında olduğu gibi FETÖ/PDY üyeleri de mutlak itaat ve cennete kavuşacakları saiki ile hareket ederek devlet içinde suikast benzeri hareketlere başvurmuştur.”



MAĞDUR EDEBİYATI TUTMAYINCA DARBE GİRİŞİMİNDE BULUNDU


Gerekçede, terör örgütünün gerçek yüzünün anlaşılarak devletin bu yapıyla etkin mücadeleye başlaması sonrasında, “mağdur edebiyatı” stratejisi üstüne kurulu algı yönetiminden de sonuç alamayacağını anlaması üzerine 15 Temmuz 2016'da darbe girişiminde bulunduğu belirtildi. Gerekçede, “Hukuku silah olarak kullanmaktan çekinmeyen ihanet çetesi mensuplarının hukukdışı iş ve eylemlerine son vermek adına bazı tedbirler alınması zorunlu hale gelmiştir” denildi.



HAKİM VE SAVCILAR BYLOCK KULLANDI


Örgütün yargıyı her açıdan etkin bir silah olarak kullandığı belirtilen gerekçede, Hüseyin Kurtoğlu'yla ilgili dava, Askeri Casusluk, Şemdinli, Balyoz, Ergenekon gibi proje soruşturma ve kovuşturmaların üretildiğine dikkat çekildi. 2010-2014 arasında FETÖ'nün yargı teşkilatı içerisinde etkin bir güce ulaştığı belirtilen gerekçede, “Bylock' olarak bilinen şifreli haberleşme programı üzerinden örgütiçi iletişim sağlandı” ifadelerine yer verildi.



648 KİŞİNİN İHRACI HAFTAYA


Öte yandan, HSYK, FETÖ'nün yargı ayağına ilişkin ikinci dalgada 648 hakim ve savcıyı görevden uzaklaştırmıştı. Soruşturmada gözaltı kararı çıkarılmış, bunların büyük çoğunluğu tutuklanmıştı. Kurul, önümüzdeki hafta çarşamba günü de bu 648 ismin ihraçlarıyla ilgili durumu karara bağlaması bekleniyor. Bunlardan 550'si adli yargıda, 98'si ise idari yargıda görev yapıyordu. 


#HSYK
#FETÖ
8 yıl önce