|

FETÖ'nün kripto okulları

Darbe girişimi hazırlıklarından aylar önce haberdar olduğu ortaya çıkan Mustafa Harput’un ByLock yazışmaları, FETÖ’ye ait okulların nasıl kamufle edildiğini ele verdi. Yazışmalara göre, FETÖ’nün, örgütle doğrudan bağlantısı olmayan kişilerle söz konusu okulları kamufle ettiği anlaşıldı. İsmi değiştirilerek açılan okullarla ilgili resmi işlemler, örgütle anılmayan bu kişilerin üzerinden yapıldı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 25/04/2017 Salı
Güncelleme: 04:29 - 25/04/2017 Salı
Yeni Şafak
FETÖ'nün kripto okulları
FETÖ'nün kripto okulları

FETÖ’nün Ankara ve bazı civar illerdeki öğrenci yurtlarının sorumlusu olduğu belirlenen Mustafa Harput ile ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya devam ediyor. Harput’un FETÖ soruşturmalarında adı geçen Ankara ve Ankara dışındaki birçok yurt görevlisi ve öğretmenle irtibatı olduğu ortaya çıkarıldı. Harput’un ayrıca FETÖ yurtlarını maskelemek ve örgüt algısını değiştirmek için örgüt yöneticisi olarak sorumlusu olduğu öğrenci yurtlarının müdürlerinin “bitirim” tarzı, yani etrafında sevilen, sayılan, eli ayağı düzgün kişilerden seçilmesine yönelik girişimlerde bulunduğunun tespit edildiği de belirtildi.

OKULLARI KAMUFLE ETTİLER

Harput’un deşifre olan ByLock yazışmaları, FETÖ’nün artan operasyonlar nedeniyle kamufle olmak için örgütle anılmayan isimlerle okullar açtığını ortaya koydu. Bu kripto okullar için kurucu müdür olarak da örgütle ismi anılmayan kişileri seçtikleri anlaşıldı. Harput’un 12 Aralık 2015 tarihindeki bir mesajında, “Malum süreçten dolayı başka bir isimle açacağımız okulumuz için hizmetten bilinmeyen, emekli bir kurucu müdür arayışındaydık. Bir tanıdığımızın vesilesiyle BEM’den emekli Abdullah Beyle tanıştık. Kendisini ikna için ‘sizi çok yormayacağız, sadece ruhsatlandırma aşamasında işlemleri sizin adınıza yapacağız’ dedik” ifadelerini kullandığı görüldü.

SİLAHSIZ BİR SAVAŞIN İÇİNDEYİZ

Harput’un ayrıca, 24 Aralık 2015’te, “Raporlarını henüz göndermeyen abiler (38, 55) raporları bekliyoruz... Acil gönderebilirseniz”, 16 Ocak 2016’da “Silahsız bir savaşın içindeyiz. Eğer silah kullanmak caiz olsaydı onu da kullanacaklardı”, 9 Şubat 2016’da da “Lütfen telefonda konuşmayalım” şeklinde örgüt mensuplarına ByLock üzerinden mesajlar gönderdiği belirlendi.

SIFIRLAMA PROGRAMI

Harput’un örgüt üyeleriyle SMS yoluyla gerçekleştirdiği konuşma içerikleri de deşifre edildi. 7 Ocak 2016 tarihli bir mesajda, “Abi geçen Cumartesi günü yurt toplantısı yaptık. Orada arkadaşlara, ‘dışarıdan kimseyi yurtlara almıyoruz’ dedik” dediği görüldü. 17 Şubat 2017 tarihli bir mesajda ise Harput’un “Hami abiyi hemen yurtta gözaltı mı yapmışlar abi?” diyerek örgüt üyeliğinden yakalanan yurt görevlisi bir şahsın durumu hakkında görüşme yaptığı belirlendi. Harput ayrıca SMS yoluyla telefonların temiz olup olmadığı, ByLock, Kakao ve CTA (silme programı) isimli programların silinip silinmediği konularında görüşmeler yaptığı tespit edildi.

Akrabalar ByLock'ta

Ankara 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde “FETÖ üyesi olma” ve “Anayasayı ihlal” suçlarından yargılanacak Mustafa Harput’un yakın akrabalarının FETÖ ile bağlantısı dikkat çekti. Harput’un 2007’de evlendiği eşi A. Harput’un 2014 yılı sonuna kadar FETÖ’nün dershanesinde öğretmen olarak çalıştığı belirlendi. Harput’un öğretmen olan kız kardeşinin eşi Recep M.’nin de Hava Kuvvetleri'nde pilot olduğu tespit edildi. Çiğli Hava Üs Komutanlığı’nda görev yaptığı anlaşılan M.’nin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası ihraç edildiği öğrenildi. Harput’un, ByLock üzerinden, kız kardeşinin göreve başlamasıyla ilgili de görüşmeler yaptığı belirtildi.

Nöbetlere katılmış

Firari yargı imamlarından Fatih A. ile ByLock üzerinden darbe hazırlığıyla ilgili konuşmalar yapan ve “bu düzenin böyle devam etmeyeceğine” ilişkin mesajlar veren Harput’un savunmasında utanmadan 15 Temmuz sonrası demokrasi nöbetlerine katıldığını iddia etmesi ise dikkat çekti. 15 Temmuz günü Ankara’da olduğu söyleyen Harput, “Çocuğum hasta olduğu için çocuğumla ilgilendim. Daha sonra da demokrasi mitinglerine katıldım. Vatanımı, milletimi seven birisiyim” dedi. Savunmasında ayrıca örgütün bankası Bank Asya’da parasının olduğunu kabul eden Harput, söz konusu bankaya örgütün talimatıyla para yatırmadığını öne sürdü. Ancak Harput’un Bank Asya’ya 85 bin 997 TL’yi 24 Aralık 2014’te yatırdığı anlaşıldı. Harput ayrıca, Fatih A.’yı lise yıllarından tanıdığını kaydetti.

#FETÖ
#ByLock
#​Darbe girişimi
7 yıl önce