|

Filipinler’le yeni sayfa açıyoruz

Filipinler’in başkenti Manila’da, Devlet Başkanı Aquino ile ortak basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, “Coğrafi uzaklığa rağmen zorlukların aşılması konusunda önemli adımlar attık. Filipinler’i stratejik açıdan ortak ve dost olarak görmekteyiz. Burada bugün yeni bir sayfa açıyoruz, Türkiye’ye güveniniz için teşekkür ederim” diye konuştu

Yeni Şafak
04:00 - 18/11/2014 Salı
Güncelleme: 21:33 - 17/11/2014 Pazartesi
Diğer
Başbakan Ahmet Davutoğlu, G-20 zirvesi için gittiği Avustralya'dan Filipinler'in başkenti Manila'ya geçti. Davutoğlu, ikili görüşmeler sonrası Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino ile düzenlediği ortak basın toplantısında Türkiye’nin G-20 dönem başkanlığı yapacağını hatırlatarak, bu süreçte G-20 üyesi olmayan ülkelerle ilişkilerin güçlendirilmesine ağırlık vereceklerini söyledi. 

BARIŞ SÜRECİNİZE KATKI VERİYORUZ

“Bugün burada yeni bir sayfa açıyoruz ve güveniniz için çok teşekkür etmek istiyorum” ifadesini kullanan Davutoğlu, “Türkiye’nin Filipinler’de barış süreciyle ilgili olarak, Türkiye’nin katkılarıyla ilgili olarak güveniniz çok çok önemli oldu, Moro bölgesiyle ilgili olarak... Bu süreçte başarılar elde edilmiş olduğunu görmekten dolayı da büyük bir memnuniyet duymaktayım” dedi. Başbakan bir soru üzerine, medeniyetler ittifakının 2005 yılında dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero tarafından başlatıldığını hatırlattı.

ÇÖZÜM İÇİN EMPATİ VE SABIR ÖNEMLİ

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Davutoğlu’na Malezya’da öğretim üyesi olduğu dönemde, eski bir öğrencisi tarafından Türkiye’nin dünya barışı yönündeki arabuluculuk faaliyetleriyle ilgili bir soru yöneltildi. Davutoğlu, eski öğrencisini görmekten dolayı çok mutlu olduğunu ifade etti. Davutoğlu’nun cevabı, “Arabuluculukta empati ve sabır önemlidir” oldu. Türkiye’nin Filipinler ile Moro İslami Kurtuluş Cephesi arasındaki barış görüşmelerine verdiği desteği hatırlatan Davutoğlu, “Çözüm için sosyoekonomik dönüşüm gerekir. Türkiye bu açıdan desteğe hazır. Bazı hastane ve okulların restorasyonu konusunda destek oluyoruz” diye konuştu.

TÜRKİYE GİBİ GEÇİT OLMAK İSTİYORUZ

Konferansta Filipinler’in eski Devlet Başkanı Fidel Ramos da söz aldı. Ramos, Davutoğlu’nun burada herkesi ve Asya Pasifik’i aydınlattığını ifade ederek, Türkiye’nin Avrupa ile Asya arasında geçit görevi gördüğüne değinerek, Filipinler’in de bölgede aynı şeyi yapmaya çalıştığını söyledi. Türkiye’yi Süleyman Demirel’in cumhurbaşkanlığı döneminde ziyaret ettiğinde, bu arzusunu dile getirdiğini hatırlatan Ramos, bu durumun güçlendirilmesine Türkiye’nin yardımcı olmasını istedi. Davutoğlu, 1990’larda Ramos’un Türk liderlerle temaslarının sürecin başlangıcı olduğunu, bunun ilerleyen dönemde çok daha iyi seviyeye çıkarılacağı teminatı verdi.

Dostluğumuz tam 65 yıllık

Başbakan Davutoğlu ve Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, heyetlerarası görüşmenin ardından, Malacanan Sarayı’nda ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, iki lider nezaretinde, ülkelerin maliye bakanları tarafından hava ulaştırma alanında işbirliği anlaşması imzalandı. Davutoğlu, Filipinler’de bulunmaktan dolayı memnuniyet duyduğunu, 65 yıllık Türkiye ve Filipinler diplomatik ilişkilerinin çok önemli olduğunu ifade etti. 

KILAVUZLUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ

Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino da, şunları söyledi: "Davutoğlu'nun bugün burada bulunuşu, halklarımız arasındaki dostluk ilişkilerinin göstergesidir. Yaptığımız görüşmede de ilişkilerimizi güçlendirme ve aramızdaki işbirliğini geliştirme taahhütlerimizi bir kez daha yineledik. Hava Ulaştırma Anlaşması, her iki ülkede Türk ve Filipinli turist sayısını artırarak ikili ticaret ve turizm ilişkilerinin geliştirilmesini amaçlıyor. Türkiye'ye Moro İslami Kurtuluş Cephesi (MİKC) ile barış sürecindeki desteği ve kılavuzluğu için teşekkür ediyoruz."

Stratejik bir ortaksınız

Görüşmelerde ASEAN örgütü çerçevesindeki gelişmeleri de ele aldıklarını söyleyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Karşılıklı ilişkilerimizin bu ülkelerle de geliştirilmesi açısından ne şekilde yol alabileceğimizi ele aldık. Biz Filipinler'i stratejik bir ortak ve dost olarak görmekteyiz. Türkiye bir Batı Asya ülkesi olarak Doğu Asya’da ilişkilerini güçlendirme açısından önemli imkanların ve iyi niyetin olduğunu görmekteyiz. G20 dönem başkanı olarak da Türkiye, önümüzdeki yıl bu bölge ülkeleriyle ilişkilerini geliştirme açısından bizler gelişen dünya ekonomileri içerisinde gelişen ülkeler olarak, karşılıklı ilişkilerimizin güçlendirilmesi gerekmekte. Geçtiğimiz yıllarda Filipinler’deki ekonomik kalkınma oranları çok önemli.”



Başbakan, TİKA'nın yardım yaptığı bir  okulda, sıraları yenilenen ve bilgisayarlarla donatılan sınıfın  açılışını yaptı. Öğrencilerin  Türk bayraklarıyla  karşıladığı  Davutoğlu, eşi Sare  Davutoğlu, Başbakan  Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı  Mehmet Şimşek ve  TİKA Başkanı Serdar  Çam’ın eşliğinde okulu gezdi. Davutoğlu, okulda görevli 5 öğretmene de dizüstü bilgisayar hediye etti.


Manila notları

- Davutoğlu'nu Manila’da, Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino karşıladı.

- Gece Avustralya’dan gelen Davutoğlu’nun ziyareti dolayısıyla Malacanan Sarayı önünde resmi tören düzenlendi.

- Milli marşların çalışmasıyla başlayan törende, Başbakan ve Filipinler Devlet Başkanı Benigno Aquino, tören kıtasını selamladı.

- Törende, daha sonra yöresel kıyafetli Filipinli genç kızlardan oluşan bir ekip, geleneksel çalgılarla performanslarını sergiledi.

- Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Babacan ve Maliye Bakanı Şimşek, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da törende hazır bulundu.

- Davutoğlu, şeref defterini imzalamasının ardından Aquino ile görüşmeye geçti.

- Türkiye’den ilk kez başbakan düzeyinde resmi temaslarda bulunan Davutoğlu’na yoğun ilgi vardı.

- Cadde ve sokaklara, İngilizce yazılı “Hoşgeldiniz Davutoğlu” pankartları asılırken, birçok noktaya Türk bayrakları asıldığı görüldü. 

- Davutoğlu, Aquino ile görüştükten sonra, onuruna düzenlenen yemeğe katıldı.

- Davutoğlu ve Aquino, heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi ve hava ulaştırma alanında işbirliği anlaşması imzalandı.
#Ahmet Davutoğlu
#G-20
#Manila
9 yıl önce