|

Fitneye dikkat

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Müslüman coğrafyasında dine, mezhebe ve etnisiteye dayalı farklılıkların derinleştirildiğine dikkat çekti. Görmez, 'Umuyorum ki medeniyet havzasının tüm unsurları fitne ateşini söndüreceklerdir' dedi.

00:00 - 8/09/2012 Cumartesi
Güncelleme: 23:32 - 7/09/2012 Cuma
Yeni Şafak
Fitneye dikkat
Fitneye dikkat

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Arap uyanışı ve yeni Ortadoğu'da Müslüman-Hıristiyan ilişkileri konulu toplantının alışılagelen diyalog toplantılarından farklı olduğunu söyledi. Müslümanların zihinsel algısına göre İslam medeniyetinin inşasının sadece Müslümanların beşeri tecrübesini yansıtmadığını belirten Görmez, bu tecrübenin bu coğrafyadaki etnik, dini ve mezhebi tüm unsurların birlikteliklerinin bir sonucu olduğunu söyledi.

İslam medeniyet havzasında bulunan unsurlar arasında yeni bir fitne ateşi yakılarak medeniyet içi bir çatışma istendiğine dikkat çeken Görmez şu değerlendirmeyi yaptı: 'Müslüman coğrafyasında dine, mezhebe ve etnisiteye dayalı farklılıklar derinleştirilmekte ve çatışmalar körüklenmektedir. Umuyor ve diliyorum ki, bu medeniyet havzasının

tüm unsurları bir taraftan yitirdikleri hikmeti bulma çabasını gösterirken diğer taraftan basiretleriyle bu fitne ateşini söndüreceklerdir.'

SİNERJİ OLUŞTURALIM

Mısır Başmüftüsü Şeyh Ali Cuma, Ortadoğu'daki yeni dönemde, geçmişin kötü senaryolarından, toplumları parçalayıcı her şeyden uzaklaşılması ve dayanışma içinde sinerji oluşturulması gerektiğini belirtti. Kudüs Rum Ortodoks Patriği III. Theofilos, İslamiyet ve Hristiyanlık arasında, Hz. Ömer'in, Kudüs Patriği Safranbos'a verdiği fermana dayanan karşılıklı hoşgörü ve anlayışın olduğunu ve bu kültürün yeniden canlandırılabileceğini dile getirdi.


12 yıl önce