|

Geçici hükümet tamam

Başbakan Davutoğlu geçici hükümeti kurdu. 11 AK Partili, 11 bağımsız, 1 MHP’li ve 2 HDP’li ismin yer aldığı kabine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından onaylandı. MHP’li Tuğrul Türkeş’in Başbakan Yardımcılığı’na getirildiği kabinenin sürprizi yeni İçişleri Bakanı Selami Altınok ve Kültür Bakanı Yalçın Topçu oldu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 29/08/2015 Cumartesi
Güncelleme: 00:54 - 29/08/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından hazırlanan Geçici Bakanlar Kurulu'nu onayladı. MHP'li Tuğrul Türkeş'e Başbakan Yardımcılığı görevini veren Başbakan Davutoğlu kabinede bir çok sürprizi yer verdi. 7 Haziran seçimlerinin ardından başlayan koalisyon görüşmelerinden sonuç çıkmayınca Cumhurbaşkanı Erdoğan seçimlerin yenilenmesine karar vermiş ve Geçici Hükümeti kurması için Başbakan Ahmet Davutoğlu'na görev vermişti. Anayasa gereği CHP'den 5, MHP'den 3 ve HDP'den 3 isime bakanlık teklifi götürmüştü. Ancak teklife MHP'li Alparslan Türkeş ve HDP'li iki Müslüm Doğan ve Ali Haydar Konca dışında kabul eden olmamıştı. Bu gelişmeler üzerine Davutoğlu dün hazırladığı listeyi sunmak üzere Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na çıktı. 1 saat 10 dakikalık görüşmenin ardından Erdoğan kabineye onay verdi. Kabine listesini Başbakan Davutoğlu açıkladı. Türkiye'nin ilk geçici Bakanlar Kurulu'nda Başbakan dışında, 11 AK Partili, 11 bağımsız, 2 HDP'li, 1 MHP'li yer aldı.



TÜRKEŞ BAŞBAKAN YARDIMCISI


Geçici Bakanlar Kurulu'nda Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Numan Kurtulmuş'un yanısıra 11 bakan yerini korudu. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz Başbakan Yardımcısı oldu. MHP'li Tuğrul Türkeş Başbakan Yarcımcılığı görevine getirildi.Mevcut hükümette yer alan 10 bakan AK Parti tüzüğündeki 3 dönem kuralına takıldıkları için milletvekili olamamışlardı. Bu bakanlar yasa gereği bu hükümette de yer alamadı. Bülent Arınç ve Ali Babacan, Faruk Çelik, Mevlüt Çavuşoğlu, Taner Yıldız, Mehdi Eker, Ömer Çelik ve Nurettin Canikli kabineye giremeyen isimler oldu.



YALÇIN TOPÇU SÜRPRİZİ


MGK üyesi olan bir bakanlığa HDP'den bir ismin getirilip getirilmeyeceği ise merak edilen konular arasında yer alıyordu. Dün açıklanan kabinede HDP'li Ali Haydar Konca Avrupa Birliği Bakanı, Müslüm Doğan Kalkınma Bakanı görevine getirildi. Böylece HDP'li vekiller MGK dışında kaldı. Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun vefatının ardından Genel Başkanlığı'na seçilen Yalçın Topçu ise Kültür ve Turizm Bakanı oldu.



YENİ KABİNEDE 5 MÜSTEŞAR


Bağımsız kontenjanından yeni kabineye giren isimlerin arasında 5 müsteşar yer aldı. 7 Haziran genel seçimleri öncesinde Adalet Bakanlığı görevine atanan Kenan İpek ile Ulaştırma Bakanlığı'na atanan Feridun Bilgin yerini korudu. Seçim hükümetinde ayrıca 3 müsteşar daha bakan olarak görevlendirdi. Buna göre, Cenap Aşçı Gümrük ve Ticaret Bakanı, Feridun Sinirlioğlu Dışişleri Bakanı, Ahmet Erdem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı oldu.



İÇİŞLERİ BAKANI ALTINOK


Başbakan Davutoğlu'nun açıkladığı geçici Bakanlar Kurulu listesinde en dikkat isim Selami Altınok oldu. İstanbul Emniyet Müdürü Altınok, bağımsızlar kontenjanından yeni kabinede İçişleri Bakanı olarak görevlendirildi. 3 Ağustos 2012 tarihinden Aralık 2013 tarihine kadar Aksaray Valisi olarak görev yapan Altunok, 17-25 Aralık darbe girişimin ardından Hüseyin Çapkın'ın yerine İstanbul Emniyet Müdürü olarak atanmıştı. Altınok'un ismi paralel yapıyla mücadele konusunda öne çıkmıştı. 7 Haziran seçimleri öncesinde İçişleri Bakanlığı'nda da değişim olmuş ve Müsteşar Sebahattin Öztürk bakan olarak görevlendirilmişti.






Başörtülü ilk bakan


Erdoğan'ın onay verdiği seçim hükümetinin ilk başörtülü bakanı Ayşen Gürcan oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde Öğretim Üyesi olan Gürcan, bakanlık haberini Kudüs'teyken aldı. Gürcan, Nimet Çubukçu'nun Devlet Bakanı olduğu dönemde, Aile ve Sosyal Araştırmalar Müdürlüğü Genel Müdürlüğü yaptı. 63. hükümette iki başbakan yardımcılığına, 9 bakanlığa yeni isimler getirildi.





3 dönemlikler liste dışı


Geçici Bakanlar Kurulu'nda, Bülent Arınç ve Ali Babacan, Mevlüt Çavuşoğlu, Faruk Çelik, Taner Yıldız, Nurettin Canikli, Ömer Çelik ve Mehdi Eker milletvekili olmadıkları için yer alamadı. Bu isimlerin son üç dönem boyunca milletvekilliği yapması nedeniyle aday gösterilmemişti. 3 dönemlik milletvekillleri arasında bulunan Vecdi Gönül ve Ali Rıza Alaboyun'un bakan olması ise sürpriz olarak karşılandı.



Güven oylaması yok




Türkiye'de ilk kez Cumhurbaşkanı'nın seçimi yenileme kararı almasıyla birlikte güven oyu alma zorunluluğu olmayan anayasal bir seçim hükümeti kuruldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim yenileme kararı sonrası, Anayasa gereğince oluşturulan “geçici Bakanlar Kurulu” için güvenoylamasına başvurulmayacak.



BUGÜN DEVİR TESLİM

Güvenoylaması yapılamayacağı için Bakanlar, doğrudan iş başı yapacak. Devir teslim törenlerinin bugün yapılması, yeni Hükümet'in bakanlarının önümüzdeki hafta olağanüstü toplanacak Mecliste yemin etmesi planlanıyor.



İLK GÖREV TEZKERE

Meclis dışından gelen bağımsız bakanların yemin edeceği önümüzdeki hafta gerçekleştirilmesi planlanan oturumda, sınır ötesi operasyonlara imkan veren tezkerenin de görüşülmesi planlanıyor.



İKİNCİ KEZ HÜKÜMET KURDU

62'nci Hükümet'i geçen yıl 29 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunan Başbakan Ahmet Davutoğlu aynı gün Hükümet'i kurmuştu. 63. Hükümet de tam bir yıl sonra belirlendi. Davutoğlu, ikinci kez Hükümet kurdu. Ancak bu hükümet Türkiye'yi 1 Kasım seçimlerine götürecek geçici hükümet oldu.






#yeni kabine
#yeni hükümet
#bakanlar kurulu
9 yıl önce