|

Gökyüzünün askerleri

Türkiye, insansız hava araçları teknolojisinde yeni bir boyuta geçiyor. Milli olarak geliştirilen kamikaze ve yapay zeka algoritmalarıyla donatılan droneların sürü şeklinde hareket edip birlikte çoklu drone harekatı yapmaları sağlanacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 8/05/2017 Pazartesi
Güncelleme: 23:09 - 7/05/2017 Pazar
Yeni Şafak
Kamikaze ve gözetleme maksatlı otonom drone sistemleri 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda sergilenecek.
Kamikaze ve gözetleme maksatlı otonom drone sistemleri 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda sergilenecek.

Türk Silahlı Kuvvetleri ve Savunma Sanayii Müsteşarlığına sistem mühendisliği son çalışmalarıyla Türkiye’yi insansız hava aracı teknolojisinde farklı bir noktaya taşıyacak. Şirket, Türkiye’de ilk olan kamikaze ve gözetleme maksatlı otonom drone sistemlerini 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF 2017) sergileyecek.

BU YIL GÖREVE ÇIKACAKLAR

Türk mühendisler tarafından özgün geliştirilen ürünler, sahip oldukları üstün taktik özellikleriyle asimetrik harp, terörle mücadele ve güvenlik operasyonlarında kullanılacak. Yakın zaman içinde testleri tamamlanarak üretimlerine başlanacak “drone”lar, isimleriyle de dikkati çekiyor. İsimlerini, öz Türkçe savunmayı hedefleyen askeri ikonlardan alan “Alpagu”, “Kargu” ve “Togan”ın bu yıl göreve hazır hale gelmesi planlanıyor. Asimetrik harp ve terörle mücadele operasyonlarının en kritik ekipmanlarından biri olmaya aday Alpagu, eski Türkçe’de “tek başına düşmana saldıran yiğit” anlamını taşıyor. Otonom veya manuel kullanılabilen Alpagu’nun Togan ve Kargu’dan farkı, sabit kanatlı olması ve bir lançerden fırlatılabilmesi.


Döner kanatlı kamikaze Kargu

Dağ başındaki gözlem kulesi ve Atmaca anlamlarına gelen STM’nin bir diğer ürünü Kargu, yüksek performanslı seyrüsefer ve hareketli hedeflere yönelik kamikaze özellikleriyle öne çıkıyor. Gece ve gündüz operasyonel faaliyetler için geliştirilen döner kanatlı Kargu, operasyon sahasında çok kısa sürede göreve hazır hale getirilerek tali zararları en aza indirecek şekilde hassas vuruş yapabiliyor.

Tek başına saldıran yiğit

Alpagu, tek kişi tarafından azami 45 saniyede kullanıma hazır hale getirilebiliyor. Kamikaze görevinin yanı sıra keşif ve gözetleme de yapabilen Alpagu’nun taşıdığı patlayıcı, sahada başka bir patlayıcıyla değiştirilebiliyor.

Yapay zeka ile hareket

Yapay zeka algoritmalarının yoğun kullanıldığı Togan, sürü zekasının ilk milli örneğini teşkil ediyor. Togan'ın kamikaze dronelar Kargu ve Alpagu ile birlikte çoklu drone harekatı yapacak şekilde kullanılması planlanıyor.

#Türkiye
#Drone
#Kamikaze
#TSK
7 yıl önce