|

Grip ölümcül

Grip ve soğuk algınlığı karıştırılan iki hastalık. Ancak bu ikisi aynı kategoride değerlendirilmemeli. Çünkü biri oldukça ölümcül...

Yeni Şafak
09:03 - 18/10/2016 Salı
Güncelleme: 06:07 - 18/10/2016 Salı
Yeni Şafak

Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği (TİHUD) tarafından Antalya'da düzenlenen "18. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi" kapsamında yapılan basın toplantısında konuşan TİHUD Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Ünal, gribin önemine dikkat çekerek gribin bir soğuk algınlığı olmadığını, öldürücü bir hastalık olduğunu söyledi. Prof. Dr. Ünal, Kış aylarında sıkça görülen gribin bazı kronik hastalıkları bulunanlar, kanser tedavisi görenler ve gebeler için öldürücü olabileceğini belirtti.



“TÜRKİYE'DE 23-24 MİLYON AŞI YAPILMASI GEREKEN İNSAN VAR”

Türkiye'de aşı yapılması gereken insan sayısına ilişkin bilgiler veren Prof. Dr. Ünal, “Aşının yararını tartışıyorlar. Bir doktor açıklama yapıyor işte 'Geçen sene canlı aşı yapılan Amerika'da koruculuğu yüzde 10 oldu' doğru. Sadece çocuklara yapıldı yetişkinlere yapılmadı. Koruyuculuğu düşük oldu çünkü aşının hazırlanışında sorun vardı. Biride çıkıp diyemiyor ki canlı aşı Türkiye'ye gelmedi kullanılmıyor. Bunu bilmeden grip aşısı korumuyor diyorlar. 23- 24 milyon aşı yapılması gereken insan var. Ancak Türkiye'ye her sene gelen aşı miktarı 2.3 milyon civarında. Yüzde 10'larda kalıyor. Mevsimsel gribin ABD yıllık maliyeti 8 buçuk milyar dolar. O nedenle bütün toplumu aşılamaya çalışıyorlar. Biz çok akıllıyız da onlar mı bu işi bilmiyor? Dünya Sağlık Örgütü listesinde aşı yapılması gerekenlerin başında gebeler, 65 yaş üstü kişiler ve altta kronik hastalıkları olanlar” dedi.



DOKTORLARIN GÖZÜNDEN GRİP AŞISI: “KORUYUCULUĞUNDAN EMİN DEĞİLİM”

İstanbul'da 300 doktor üzerinde yapılan bir araştırmaya da değinen Prof. Dr. Ünal, sağlık personelinin aşıya bakışıyla ilgili şunları söyledi:


“Vatandaş isteksiz doktor isteksiz, aşılama oranı yüzde 5'in altında. Vatandaş istekli ama doktor ne gerek var diyor, aşılama oranı yüzde 35'lerin altında. Vatandaş isteksiz doktor biliyor ve yapıyor, aşılama oranı yüzde 85. İstanbul'da 300 civarı hekime soruluyor. 'Hayatınızda hiç grip aşısı yaptırdınız mı? 180'i hayır yaptırmadım. Neden yaptırmadın? Yüzde 46 'Grip aşısının koruyuculuğundan emin değilim'. Yüzde 32'si aşı gribe neden olabilir diyor. İşte bunu anlamıyorum. Aşı dediğimiz virüs çoğaltılıp ayrılıyor. Hastalık yapması söz konusu değil” dedi.



#Grip
#Grip aşısı
#Prof. Dr. Serhat Ünal
#Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği
#18. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi
8 yıl önce