|

Güçlü bir siyasi irade gerekli

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin önündeki sorunların güçlü bir siyasi iradenin gerekliliğini ortaya koyduğunu, ülkenin hükümetsiz kalmaması gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Sayın Başbakan bir ortaklık için adım atabilir. Ama kendi ilkeleriyle örtüşmesi lazım. Örtüşmüyorsa intihar edecek hali yok” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 13/08/2015 Perşembe
Güncelleme: 23:22 - 12/08/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen 8. Muhtarlar Buluşması'nda konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, hükümet kurma arayışlarına yönelik önemli açıklamalarda bulundu:



7 Haziran'da yapılan seçim hiçbir partinin tek başına iktidar olabilmesine imkan tanımayan bir Meclis tablosunu ortaya koydu. Birileri çıkıyor, Sayın Başbakan bir koalisyon hükümeti kurmak istiyor ama Cumhurbaşkanı engelliyor gibi yalan yanlış ifadeler kullanıyor.



ÜLKE HÜKÜMETSİZ KALAMAZ


Sorunların çözümü için irade ortaya koyabilecek bir koalisyon hükümetinin oluşması konusunda ümidimizi muhafaza etmeye çalışıyoruz. Niye, çünkü bu ülke hükümetsiz kalamaz. Cumhurbaşkanı olarak şahsıma düşen görev Anayasa'da belirtilen süreci işletmektir. Şu anda bu süreci işletiyorum. Seçimde en çok oyu alan partinin genel başkanına hükümeti kurma görevini verdim ve bu süreci başlattım.



GELİŞMELERİ GÖRÜYORUZ


Sayın Başbakan şu anda hükümeti kurma görüşmelerini devam ettiriyor. Ama bu süreç içerisinde yine farklı farklı yaklaşımlar ortaya konuluyor. İşte 'anamuhalefetle iktidar birlikte koalisyon hükümeti kursunlar' diyenler var. 'Ondan sonra görüşelim' diyenler var. Bütün bunların hepsini görüyoruz.



İNTİHAR EDECEK HALİ YOK


Anayasa'da belirtilen süreç içinde Sayın Başbakan, 45 gün içerisinde, kendisinin de partisinin de inandıklarıyla mütenasip olabilecek bir ortak bulabilirse ama bir tekrar seçim ama farklı bir anlayışla bir ortaklık için adım atabilir. Ama o tabii kendi ilkeleri, kendi düşünceleriyle karşı düşüncenin örtüşmesi lazım. Herhalde örtüşmüyorsa, intihar edecek hali de yoktur.



FAYDASI DA ZARARI DA VAR


Anayasa'da belirtilen sürede koalisyon hükümetinin kurulmasını temenni ediyorum. Bu mümkün olmadığı takdirde ya mevcut hükümetin azınlık hükümeti olarak devam etmek suretiyle bir erken seçime gitmesidir ki buna bir destek gerekiyor. Olmazsa yeni bir görevlendirme süreci başlayacaktır. Meclis'in kalkıp bir geçici seçim hükümeti kurma şekli var. Burada da parlamentoda temsil edilen siyasi partilerin temsil edilmesi gerekiyor. Bunun da çeşitli fayda ve zararları var.



ÇÖZÜMÜ MİLLİ İRADE


Türkiye'nin önündeki sorunlar güçlü bir siyasi iradenin gerekliliğini her geçen gün daha açık şekilde gösteriyor. Bunu sağlayacak yol hangisiyse onun izlenmesini temenni ediyorum. Demokrasinin ve siyasetin en önemli özelliği işte bu tür durumlarda millet iradesine dayalı çözümü daima masada tutuyor olmaktır.



Aldığınız
oyun hakkını verin


HDP'nin terörle arasına mesafe koymamasını sert bir dille eleştiren Erdoğan, “Dikkat ediniz, saldırılar ülkemizde oluyor, yürekler ülkemizde yanıyor ama terör örgütünün güdümündeki parti çözümü nerede arıyor? Brüksel'de arıyor, diğer yabancı başkentlerde arıyor. Maharet, şiddetle ve baskıyla sandıklara gölge düşürmek değildir, alınan oyların hakkını verebilmektir. Oyu Türkiye'den alıp çözümü dışarıda aramak, bir partinin kendi varlığını inkar etmesidir. Bir taraftan 'demokrasi' deyip sandığı referans alan, ama diğer taraftan sırtını terör örgütüne dayadığını ifade eden partinin mensupları aslında siyasete arkasını dönüyor demektir. Bu parti ve mensupları öncelikle silahtaki kurşunla, sandıktaki oy arasında bir tercih yapmak zorundadır” dedi.



Gel mücadeleni Meclis'te yap


Seçimlerden sonra ortaya çıkan tablonun iyi değerlendirilemediğini, ikircikli tavırların Türkiye'yi sıkıntılı bir döneme ittiğini belirten Erdoğan, “Terör örgütü Suruç'u bahane ederek, alçakça, kalleşçe, ahlaksızca saldırılara girişti. Bu yavrularımızın katillerini, teröristleri savunanların yanında olmayı neyle izah edeceksiniz? Hem onların yanında yer alın, onlarla beraber hareket edin, öbür taraftan 'demokrasi, özgürlük' deyin. Bunun neresi özgürlük, neresi demokrasi? Eğer demokrasiden bahsediyorsan her şey parlamentoda, demokratik sistem içerisinde var. Gel mücadeleni parlamentoda ver. Ama bunlar arkalarına o silahlı güçleri almadıkları sürece parlamentodaki temsil güçlerinin bu denli güçlü olacağına inanmıyorlar” dedi.



Silah gömülecek biz de göreceğiz


Terör örgütlerine yönelik operasyonların sonuç alınana kadar süreceğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bunların tüm bu saldırıları karşısında asla durmayacağız, mücadeleyi kararlı şekilde sürdüreceğiz. Mesela bazıları diyor ki 'Terör örgütü silahlarını sustursun'. Hayır, ne demek sustursun. Terör örgütü silahlarını bırakacak, gömecek, betonlayacak, böyle olacak. Kalkıp da devletten kimse silahları bırakmasını isteyemez. Askerin de polisin de silahı onun enstrümanıdır. O, onunla vardır. Onu asla elinden bırakamaz. Tüm teröristler ya ülkemizi terk edecekler ya da dediğim gibi silahlarını gömecekler ve betonlayacaklar. Bunların da yer tespitini biz yapacağız” dedi. Erdoğan, “Terör örgütüyle arasına mesafe koymayı bir türlü beceremeyen siyasi parti için de aynı durum geçerlidir. Bu partinin yöneticileri, siyasetin imkan ve yöntemleri içinde faaliyet göstermeyi başaramadıkları sürece bizim gözümüzde örgütün piyonu olarak kalacaklardır” ifadesini kullandı.



O sözün hedefi Türkiye'nin 2023 vizyonu


Son eylemlerin, terör örgütünün ve onun destekçilerinin kalleşlikte hiçbir sınır tanımadıklarını gösterdiğini vurgulayan Erdoğan, “Bu süreçte gerçekten çok iğrenç, çok ibretlik işbirliklerine şahit oluyoruz. Türkiye'de paralel devlet yapılanması peşinde olan kesimin bölücü örgütle aynı çizgide buluştuğunu görüyoruz” diye konuştu. Erdoğan, “Aynı şekilde kendilerine aydın diyen, gazeteci diyen bir güruhun, nasıl alenen hainlik peşinde koştuğunu da ibretle takip ediyoruz. Bölücü örgüt ve uzantıları, Türkiye'ye karşı her türlü ihaneti yaparken eylemlerin ve ölümlerin faturasını şahsıma, hükümete, iktidar partisine çıkartmaya çalışanların asıl niyetlerinin gayet iyi farkındayız? Ne diyorlardı? 'Seni başkan yaptırmayacağız.' Bu sözün aslında, Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştırmayacağı düşüncesini ifade ettiğini milletimizle birlikte biz de çok iyi biliyoruz. Bugün 'devlet silahlarını sustursun' diyenler, dün de bölücü örgüte 'niye savaşmıyorsun, niye silaha sarılmıyorsun?' diyordu. Çünkü bunlar savaş istiyor, kan istiyor, can istiyor” dedi.



Yaka paça gelip hesap verecekler




Erdoğan, seçimlerle Türkiye'nin demokrasisine, kalkınmasına kastedenlerin bir kez daha sükutu hayale uğradıklarını belirterek, paralel yapının üyelerinin teker teker yurtdışına kaçtığını söyledi.



Erdoğan, “Gezi ve 17-25 Aralık sürecinde resmi ziyaret sebebiyle Cezayir'e gitmiştim, beni yurtdışına kaçmakla itham eden ihanet şebekesinin mensuplarının birer, ikişer yurtdışına kaçtıklarını görüyoruz. Şu ana kadar 100'ü aşkın bu şebekenin mensupları yurtdışına kaçmıştır. İşte daha yeni, bu acımasız kararları verenler şimdi bakıyorsunuz Gürcistan üzerinden Ermenistan'a kaçıyorlar. Oradan da kim bilir nereye kaçacaklar o ayrı mesele. Tabii ki şu anda Türkiye olarak bizler de iz sürüyoruz. Bunlarla ilgili kırmızı bültenler hepsi, işte bir kısmı Romanya'da yakalandı biliyorsunuz. Bunlar da bir yerlerde muhakkak yakalanacak ve bunlar da yaka paça buraya gelip yaptıklarının hesabını er veya geç verecekler” dedi.



Erdoğan ve Davutoğlu Meşal'le görüştü





Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hamas Siyasi Büro Lideri Halid Meşal'i kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı yapılan görüşme 1 saat sürdü. Öte yandan Başbakan Davutoğlu da Meşal'i Başbakanlık Resmi Konutu'nda kabul etti.








#Erdoğan
#2023 vizyonu
#Cumhurbaşkanlığı Külliyesi
#Halid Meşal
9 yıl önce