|

Gurbetteki Filistinliler Türkiye’ye minnettar

Filistin için BM’yi alarma geçiren Türkiye, dünya üzerindeki Filistinlileri de unutmuyor. Yıllar önce Şili’ye göç eden Filistinlilerin kaldığı başkent Santiago’daki Union Arabe de Beneficencia Huzurevi, TİKA tarafından yenilenerek hizmet kapasitesi genişletildi. Huzurevinde kalan yaşlılar, Türkiye’ye minnettar olduklarını ifade etti.

Fazlı Şahan
04:00 - 2/12/2018 الأحد
Güncelleme: 03:18 - 2/12/2018 الأحد
Yeni Şafak
Türkiye, dünya üzerindeki Filistinlileri de unutmuyor.
Türkiye, dünya üzerindeki Filistinlileri de unutmuyor.

Filistin davasına sahip çıkan Türkiye, gurbetteki Filistinlilere de kucak açtı. Yıllar önce Şili'ye göç eden Filistinlilerin kaldığı başkent Santiago'daki Union Arabe de Beneficencia Huzurevi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından yenilendi. Bir yıl önce ABD’nin Kudüs’ü başkent ilan edip büyükelçiliğini taşıma kararıyla zirveye çıkan krizde Birleşmiş Milletler'i (BM) alarma geçiren Türkiye, diplomasi ve insani yardımların yanı sıra dünyaya yayılan Filistin diasporasına da desteğini esirgemiyor.

ŞİLİ’DE DÖRDÜNCÜ KUŞAK

Bunun son örneği Şili'de yaşandı. Türkiye, Şili’de yaşayan Filistinlilere de Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) aracılığıyla ulaştı. Başkent Santiago'daki Union Arabe de Beneficencia Huzurevi, TİKA tarafından yenilenerek hizmet kapasitesi genişletildi. Huzurevinde kalan yaşlılar, TİKA aracılığıyla Türkiye'ye minnettar olduklarını bildirdi. Filistin başta olmak üzere Arap coğrafyasından 1900'lü yılların başlarında Şili'ye göç etmiş ailelerin bugün üçüncü ve dördüncü kuşaklarının hala Şili'de yaşadığı kaydedildi. Ülkede halen çoğunluğu Hristiyan 500 bin Filistinlinin yaşadığı belirtildi.

DEPORTİVO PALESTİNO’YA ÇİM SAHA

TİKA ayrıca Şili'deki Filistin asıllı kişilerin kurduğu Deportivo Palestino Futbol Kulübüne de destekte bulundu. 1920'de kurulan ve halihazırda birinci ligde mücadele eden Deportivo Palestino'nun antrenmanlarını daha iyi yapabilmesi için iki çim saha hazırlandı. Santiago'da bulunan ve bölgedeki Müslümanların ibadet ettiği As-Salam Camisi'nin tadilatı ve yenilenmesi de TİKA tarafından gerçekleştirildi.

  • Gazze’ye yardımda en öndeyiz
  • İsrail’in işgal etmeye çalıştığı Filistin ve Gazze’ye yardımda öncü olan Türkiye, Filistinlilerin yaşam kalitesini artırmak için hiçbir engel tanımıyor. Türkiye’nin Filistin’e yardımlardan bazıları şöyle:
  • * Batı Şeria’da idari ve sosyal altyapı, eğitim, sağlık, tarım ve hayvancılık desteklendi.
  • * Kudüs’te ortak tarihi ve kültürel mirasın korunması, restorasyon ve eğitim çalışmaları hızlandı.
  • * Gazze’ye insani yardım, sağlık, su, yenilenebilir enerji, tarım, mesleki eğitim alanlarına öncelik verildi.
  • * Yine Gazze’de 2014’te yaşanan savaşın getirdiği yıkım sonrasında Filistinlilere yeni konutlar inşa edildi. 20 bloktan oluşan projedeki her bir blokta 16 daire yer aldı. Burada yaklaşık 2 bin 250 Filistinli kalıyor.
  • * Gazze Türk Filistin Dostluk Hastanesi hayata geçirildi. Hastane Gazze şeridinin en büyük hastanesi olma özelliğini taşıyor.
  • * Gazze Büyük Abasan Belediyesinde zeytinyağı üretim tesisi kuruldu. İsrail saldırılarında yaralanan onlarca hastanın da tedavisi Türkiye’de yapıldı.
#Gazze
#Filistin
#TİKA
٪d سنوات قبل