|

Hakan Fidan adaylık başvurusunu geri çekti

AK Parti'den aday adalık başvurusu yapan eski MİT Müsteşarı Hakan Fidan adaylığını geri çekti. Fidan açıklamasında "Gördüğüm lüzum üzerine, bugün itibariyle 25'inci Dönem milletvekili genel seçimleri aday adaylığı başvurumu geri çekmiş bulunuyorum" ifadelerini kullandı. Başbakanlık kaynakları, Fidan'ın kararı için "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile istişare edildi. Başbakan Davutoğlu tarafından uygun bulundu" açıklamasını yaptı. Ankara'da ise Fidan'ın yeniden MİT'in başına döneceği konuşuluyor.

İzzet Kaya ve
18:09 - 9/03/2015 Pazartesi
Güncelleme: 19:43 - 9/03/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Milli İstihbarat Teşkilatı Eski Müsteşarı Hakan Fidan, 25'inci Dönem milletvekili genel seçimleri aday adaylığı başvurusunu geri çekti. 


Fidan, yaptığı yazılı açıklamada "Gördüğüm lüzum üzerine, bugün itibariyle 25'inci Dönem milletvekili genel seçimleri aday adaylığı başvurumu geri çekmiş bulunuyorum" dedi. 


Erdoğan ve Davutoğlu'na özel teşekkür

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'na özel teşekkür eden Fidan "Ülkeme ve milletime hizmet yolunda, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da tevdi edilen her vazifeyi hakkıyla yerine getirmenin gayreti içinde olacağım. Bu vesileyle, destek ve itimatlarından dolayı, Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Başbakanımıza ve aziz milletimize şükranlarımı arz eder, saygılar sunarım. Dr. Hakan Fidan" ifadelerini kullandı. 


30 gün önce istifa etti

 

Hakan Fidan, Ankara'dan AK Parti milletvekili aday adayı olmak için 7 Şubat tarihinde, 25 Mayıs 2010'dan beri yürüttüğü MİT Müsteşarlığı'ndan istifa etmişti.

Medine görüşmesi 

MİT Müsteşarlığı’ndan istifa ederek AK Parti’den aday adayı olan Hakan Fidan kendisine kırgın olduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Medine'de görüşmüştü. Umre için kutsal topraklarda bulunan Fidan'ın talebi ile görüşme gerçekleşmişti. Sürpriz görüşmede Erdoğan'ın kırgınlığını dile getirdiği ayrıca MİT'in bundan sonraki sürecinin de konuşulduğu öğrenilmişti.



"Hala kırgınım"


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan dönüşü gazetecilerin Fidan'ın istifasına ilişkin sorusuna karşın “Onu o göreve ben getirdim. Müsaade edilmiyorsa orada kalması ve ayrılmaması gerekirdi. Dolayısıyla hala kırgınım” yorumunu yapmıştı.

Temayülde birinci çıktı


Hakan Fidan, 7 Şubat'ta istifasını açıklamıştı. Aday adaylığı için kamu görevlilerinin istifasında son gün olan 10 Şubat'ta Çözüm Süreci Kurulu toplantısına son kez katılan Fidan, 20 Şubat'ta da AK Parti'ye aday adaylığı başvurusunda bulunmuştu. Fidan, 23 Şubat'ta AK Parti Ankara İl Başkanlığını ziyaret etmişti. İl Başkanlığına gelişinde bir grup partili slogan atıp sevgi gösterisinde bulunulan Fidan, kalabalığı el sallayarak selamlamıştı. Görüşme Ankara İl Başkanı Mustafa Nedim Yamalı ile yaklaşık yarım saat sürmüştü. Fidan, Ankara adaylığı kapsamında teşkilatta yapılan temayül yoklamasında en çok oyu alan isim olmuştu.

5 bin lirasını alamayacak


MİT Müsteşarlığı görevini bırakarak AK Parti'den aday adayı olan Hakan Fidan temayül yoklamalarında Ankara'da ilk sırada yer almıştı. Fidan aday adaylığı için AK Parti'ye 5 bin TL bağışta bulunmuştu. Fidan bu parayı geri alamayacak. Anayasa Mahkemesi'nin Partilerin aday adayları ve adaylardan aldığı bu parayı bağış kapsamında değerlendiriyor. Yüksek Mahkemenin içtihatlarına göre bağışın geri alınması da mümkün görünmüyor. 


MİT'in başına geçebilir


Yeni Şafak'ın Ankara Temsilcisi ve yazarı Abdülkadir Selvi TVNET'e yaptığı açıklamada "Bu siyasette ender yaşanan bir gelişme. Cumhurbaşkanının tavrı devlet tavrı olması nedeniyle önemli. Hakan Fidan MİT'in başına gelebilir" değerlendirmesini yaptı. 

Medine görüşmesi uzlaşma doğurdu


Yeni Şafak yazarlarından Yusuf Ziya Cömert ise Medine görüşmesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Fidan hassasiyetini anlattığını söyledi. Cömert "Bunu sonrasının nasıl cerayan edeceğini bilmiyoruz, bu görüşme uzlaşma da doğurmuş olabilir. MİT'in başında olma ihtimali var" ifadelerini kullandı. 


Ancak ikili kararname ile dönebilir


Seçimler için istifa eden kamu görevlileri, listelere girememeleri veya seçilememeleri durumunda görevlerine geri dönebiliyor. Ancak bu görev, ayrıldıkları koltuk olmayabiliyor. Fidan'ın yerine vekaleten MİT Müsteşar Yardımcısı İsmail Hakkı Musa getirilmişti. Henüz yerine asaleten atama yapılmadı. Fidan'ın, ikili kararnameyle ataması gerçekleşen MİT Müsteşarlığı'na dönüşü için Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun onayı gerekiyor.

Başbakanlık'tan ilk açıklama

Başbakanlık kaynakları, Fidan'ın kararı için "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile istişare edildi. Başbakan Davutoğlu tarafından uygun bulundu" açıklamasını yaptı. 

#hakan fidan
#mit
#ak parti
#aday adaylık
9 yıl önce