|

Haklıyız özür yok

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, sınır ihlalinde bulunan Rus uçağının düşürülmesinden ötürü 'üzgün' olduğunu ancak haklı taraf olan Türkiye'nin özür dilemeyeceğini söyledi.

Yeni Şafak
06:00 - 27/11/2015 Cuma
Güncelleme: 02:53 - 27/11/2015 Cuma
Yeni Şafak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, göreve gelmesinin ardından ilk yurtdışı ziyaretini KKTC'ye gerçekleştirdi. KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'yı makamında ziyaretinin ardından bir açıklama yapan Çavuşoğlu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in “Özür bile dilemediler” sözlerine değindi. Rus uçağının düşürülmesinden ötürü üzgün olduklarını, ancak Türkiye'nin haklı olduğu bir konuda özür dilemeyeceğini belirten Çavuşoğlu, “Haklı olduğumuz bir konuda özür gerekmez. Üzüntülerimizi çok defa ilettik ve iletmeye devam ediyoruz. Rusya ile krizi tırmandırmak istemiyoruz. Bizim angajman kurallarımız net ve hava sahamız ihlal edildi. Türkiye, kendi hava sahasının defalarca ihlal edilmesini tolere etmez” dedi. Rusya'yı herhangi bir komşu olarak görmediklerini, Rusya ile Türkiye'nin çok özel siyasi ve ekonomik ilişkileri olduklarını vurgulayan Çavuşoğlu, bu anlayıştan dolayı Türkiye'nin Kırım'daki hassasiyetine rağmen Avrupa Birliği ve batının Rusya'ya ambargolarına katılmadığını hatırlattı. Çavuşoğlu, şunları söyledi:



DAHA ÖNCE DE İHLAL ETTİ


“Rusya ile birçok alanda da işbirliği yaptık. Fakat Suriye üzerinden, Rusya'nın Suriye'deki hava saldırıları başladığı günden bu yana Rus uçakları bizim hava sahamızı ihlal ediyor. 3-4 Ekim'de de ihlal etti. Tüm dünyaya duyurduğumuz gibi özellikle 3-4 Ekim'deki ikazlardan sonra Rus dostlarımızla bunları paylaştık. Sayın Cumhurbaşkanımız, Putin ile paylaştı. 24 Kasım'daki bu hepimizi üzen olayda da radarlarımız 2 tane uçağın bizim sınırlarımıza doğru ilerlediğini tespit ettikten sonra da 5 dakika içinde 10 defa uyardık. Aidiyeti, milliyeti belli olmayan uçak çünkü aynı tip uçaklar rejimin de elinde mevcut. Dolayısıyla bizim de jetlerimiz burada yaklaşan ve hava sahamızı ihlal eden uçakları bir tehdit olarak görüyor. Zaten angajman kurallarımız açık net. Ve maalesef uyarılara rağmen yön değiştirmeyen ve hava sahamızı ihlal eden bir uçağı bizim uçaklarımız vurdu.”



İLİŞKİLER BOZULMASIN


“Bu üzücü olayın Rusya-Türkiye ilişkilerini bozmasını istemiyoruz. Sayın Lavrov ile telefonda görüştük. Kendilerine de tüm bilgileri detayları ile birlikte paylaşmak istediğimizi ilettik. Nitekim askeri makamlar, Rusya'nın askeri ataşesini davet ederek elimizdeki bilgileri paylaştık. Yani hem askeri kanalların hem de diplomasi kanallarının açık olmasını arzu ediyoruz. İlişkiler tekrar yoluna gidecektir. Diplomasi kazanacaktır. Nasıl ki 3-4 Ekim'deki ciddi ihlallerden sonra biz de diplomasi yolunu seçtiysek bundan sonraki süreçte arzumuz budur. Mevkidaşımla prensip olarak anlaştık. AGİT Bakanlar Toplantısı'nda Belgrad'da yüz yüze görüşme imkanımız olacaktır. Sayın Putin ile Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan da görüşme imkanı olacaktır. Önemli olan bu süreçte sağduyunun kazanmasıdır. Artık ilişkilerimizdeki bu üzücü olayın tırmanmaması gerekiyor. Tam tersi yapıcı ilişkilerimizi yeniden rayına koymamız gerekiyor.”



#Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu
#sınır ihlali
#Rus uçağı
8 yıl önce