|

Havale ücretleri çıldırtıyor

Bir bankadan İstanbul’dan Malatya’ya gönderdiği 500 YTL için kendisinden 50 YTL havale üceti talep edildiğini söyleyen Lara Deri İşletmesi’nin sahibi Mehmet Ağca, uygulamanın tefecilikten farksız olduğunu savundu

00:00 - 20/08/2006 Pazar
Güncelleme: 00:34 - 20/08/2006 Pazar
Yeni Şafak
Havale ücretleri çıldırtıyor
Havale ücretleri çıldırtıyor

Tüketici derneklerine, bankaların para transferlerinde müşterilerinden aldığı komisyon ücretleriyle ilgili şikayet yağdığı bildirildi. “Taksi ile 4 YTL’ye gidilebilen bir mesafeye yapılan havale işlemi için 25 YTL talep edildi”, “Kardeşime gönderdiğim 500 YTL için 50 YTL havale masrafı ödedim” gelen şikayetler arasında. Bankalarda en az havale ücreti 10 YTL’den başlarken, en ucuz havale ücretini PTT alıyor. PTT yurtiçi 220 YTL’ye kadar 3 YTL, 250- 500 YTL arası 5 YTL, 500- 1000 YTL arasındaki bir meblağ için ise 8 YTL havale ücreti alıyor. Bankaların büyük bölümü internet üzerinden havale ve EFT için ücret almazken, bir kısmı 1 YTL ücret talep ediyor.

UYGULAMA TEFECİLİKTEN FARKSIZ

Malatya’daki kız kardeşine bir bankanın Beyazıt Şubesi’nden 500 YTL havale çıkaran Lara Deri İşletmesi’nin sahibi Mehmet Ağca, havale işlemi için kendisinden 50 YTL ücret talep edildiğini söyledi. Ağca, “Resmen tefeci gibiler, halkı soyuyorlar” dedi. Yüksek havale ücretinin zor günler geçiren Laleli esnafının para hareketliliğini olumsuz etkilediğini belirten Ağca, esnafların, bankaların insafına bırakılmaması gerektiğini söyledi. Yüksek havale ücretlerinin uygun bir rakama çekilmesi gerektiğine dikkat çeken Ağca, yaşadığı olayla ilgili şunları söyledi: “Malatya’ya gönderdiğim 500 YTL için benden 50 YTL talep edilince çılgına döndüm. Şube müdüründen işlemimin iptal edilmesini istedim. Bana 500 YTL’yi iade edebileceklerini ancak 50 YTL havale ücretini iade edemeyeceklerini söyledi. Bilseydim havalemi PTT veya diğer yollarla gönderirdim.” Türkiye’de bugün küçük esnafın 500 YTL ile 50 YTL kazanmasının mümkün olmadığını belirten Ağca, esnafın da bankaların havale kıskacından kurtarılmasını istedi.

18 yıl önce