|

Hayali ihracatçının kefili Bank Asya

TMSF’ye devredilen ve FETÖ’nün kasası olan Bank Asya’nın, 28 Şubat sürecinde hayali ihracatçılara kefil olduğu ortaya çıktı. Bank Asya o dönem, hayali ihracat yaptığı belirlenen iş adamı Orhan Aslıtürk’ün naylon şirketlerine kefil olarak hayali ihracata destek vermiş.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/10/2016 Pazartesi
Güncelleme: 23:07 - 2/10/2016 Pazar
Yeni Şafak
Tahsin Tekoğlu ve Orhan Aslıtürk
Tahsin Tekoğlu ve Orhan Aslıtürk

15 Temmuz hain darbe girişimini gerçekleştiren FETÖ'nün kısa süre önce TMSF'ye devredilen bankası Bank Asya'nın, 28 Şubat döneminde hayali ihracat yaptığı belirlenen iş adamı Orhan Aslıtürk'ün şirketlerine kefil olduğu ortaya çıktı. Bank Asya'nın ayrıca, batma aşamasına gelen iş adamlarına destek vererek iflas etmekten kurtardığı belirlendi.



NAYLON ŞİRKETLER KURDU


Bank Asya'nın 28 Şubat döneminde yaptığı hayali İhracatlarla gündeme gelen iş adamı Orhan Aslıtürk'ün şirketlerine kefil olduğu ortaya çıktı. Eski ANAP'lı Şişli Belediye Başkanı Gülay Çokay Aslıtürk'ün eski eşi de olan Orhan Aslıtürk'e ait naylon şirketlerin 1994-1998 yılları arasında 1,7 milyar dolar hayali ihracat yaptığı belirlenmişti. Şişli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından o dönem yapılan inceleme sonucunda, Aslıtürk'ün Eximbank'tan aldığı 3 milyon 960 bin lira tutarındaki ihracat kredisine Bank Asya'nın kefil olduğu ortaya çıktı. Ayrıca Bank Asya'nın Aslıtürk'e ait Türer İnşaat ve Meltem Turizm adlı şirketlerine binde 6 oranında hissedar olduğu öğrenildi. Olaydan sonra firar eden iş adamı Orhan Aslıtürk, 2008 yılında İspanya'nın Malaga şehrinde yakalanmış ve 2011 yılında Türkiye'ye iade edilmişti.



BATIK İŞ ADAMLARINI KURTARDI


Gazeteci yazar Nurettin Veren'in piyasaya çıkan yeni kitabında Bank Asya ile ilgili bilgiler yer aldı. Veren kitabında himmetlerle bağışlarla kurulan Bank Asya'nın, kuruluşundan kısa süre sonra birçok karanlık işin içine girdiği yazdı. Veren, 28 Şubat sürecinde hortumlanan Eximbank'tan, FETÖ lideri Gülen'in talimatıyla 76 milyon dolar kredi çeken Tekzen Tekstil sahibi iş adamı Tahsin Tekoğlu'nun, bu krediyi Bank Asya'ya yatırması sayesinde iflas etmekten kurtulduğunu yazdı.



17/25 ARALIK SONRASI ÇEKTİ


Veren kitabında Bank Asya ve Tekoğlu ile ilgili olarak “Faizsiz bankacılık sistemi tutunca gariban halkın bağışları buraya akmaya başladı. Bu kez pek çok zengin buraya ortak olmak için hisse almaya başladı. İşte o esnada Tahsin Tekoğlu'nun Gülen'in talimatı ile Eximbank'tan alınan 76 milyon dolarlık kredisi Asya Finans'a aktarılınca, iflas etmiş olan Tekoğlu, iflastan kurtulmuş oldu. Tekoğlu Bank Asya'nın yönetim kurulu başkanı oldu” dedi. Veren ayrıca 17/25 Aralık sonrası Tekoğlu'nun şirketi Tekzen Tekstil'in Bank Asya'da bulunan 275 bin hisse senedini satarak parasını çektiğini ifade etti.


#Bank Asya
#FETÖ
#TMSF
#Orhan Aslıtürk
#Tahsin Tekoğlu
8 yıl önce