|

Haydi büyüklerin ellerini öpmeye

Eski bayramları özlemle yad eden emekli öğretmen ve yazar Ayla Ağabegüm, eskiden olduğu gibi hala bayram için hazırlık yaptığını söylüyor. Yaşı ilerlediği için alışverişi çok uzun tutmayan Ağabegüm; lokum, kolonya, kahve ve çocuklara ikram edeceği kitapları özenle seçerek bu bayramda evinde misafirlerini bekleyeceğini söylüyor.

Yeni Şafak
04:00 - 27/08/2017 Pazar
Güncelleme: 05:43 - 26/08/2017 Cumartesi
Yeni Şafak
Haydi büyüklerin ellerini öpmeye
Haydi büyüklerin ellerini öpmeye

Kurban Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte gerek evlerde gerekse çarşı pazarda hummalı bir hazırlık başladı. Bayram temizliği startını veren anneler el emeği tatlılar açıyor, babalar ise misafirlere ikram edilecek kolonya ve şekerlemeleri almak için marketin yolunu tutuyor. Çocuklar da kendileri için özenle seçilmiş kıyafetleri giymek için gün sayıyor... Bayram deyince akla gelen bu ritüeller, artık eskisi kadar devam ettirilmese de geleneklerine bağlı olan aileler, bu konuda hayli titiz davranıyor. Eski bayramları özlemle yad eden emekli öğretmen yazar Ayla Ağabegüm de bunlardan biri... "Şimdilerde herkes bayram gelince tatile çıkıyor, ama ben evimde misafirimi bekliyorum" diyen Ağabegüm için hem bayram hazırlıkları hem de bayramlar hayli kıymetli. Yaşı ilerlediği için eskisi kadar alışverişe çıkamayan Ağabegüm, çifte kavrulmuş lokumu, kahvesi, bayrama özel bitki çayları ve çocuklara hediye edeceği kitapları özenle seçip satın almadan edemiyor. Ağabegüm ile eski bayramları ve bayram telaşını konuştuk. Bizde bu bayram Ayla hocamız gibi evlerinde misafirlerini bekleyen büyüklerimizin ellerini öpmeyi ihmal etmeyelim.

MEYVELİ HAFİF TATLILAR YAPIYORUM

Bayram deyince aklına annesinin kendisine diktiği sevimli bayram kıyafetlerinin geldiğini söyleyen Ayla Ağabegüm, "Şimdi her yerde alışveriş merkezleri var. Aileler çocukları için oralarda alışveriş yapıyor. Gerçi artık aileler, çocukları ne zaman bir şey isterse anında alıyor. Bayram kıyafetleri de çok heyecanlandırıyordur onları sanırım. Ama bana bayramlık bir ayakkabı alındığında onu bayrama kadar yatağımın başucunda saklardım. Çok tatlı heyecanlardı onlar" diyerek devam ediyor: "Biz eskiden bayramlardan önce un ve şekerimizi hazır bulundururduk. Her şeyden fazla fazla alırdık. Yaptığımız tatlılar ise geleneksel olurdu. Benim annem İstanbullu, babam da Elazığlıydı. Annem ilk zamanlar cevizli hamur tatlısı yapardı. Sonrasında hafif meyveli tatlılara geçtik. Şimdi ben de bayramdan önce bu tarz tatlılar yapıyorum. Çoğu tatlıyı deneyerek kendime özgü tariflerle hazırlıyorum."

ANNEMİN ŞEKERCİSİNE MUTLAKA UĞRARIM

Eskiden bayramlarda gelen misafirlere akide şekerleri ve kolonyalar ikram ettiklerini belirten Ağabegüm, "Şimdiki bayramlarda şeker ve çikolata ikram ediliyor. Ama ben çikolatadansa lokumu tercih ediyorum. Çünkü lokum daha geleneksel. Bizim adetlerimizde de lokum var. Hala da Kadıköy'den lokumumu, Sirkeci'den de şekerimi alırım. Annem de şekerleri Kadıköy'den alırdı" şeklinde konuşuyor. Bayramda yapacağı yemekleri de büyük bir titizlikle hazırlayan Ağabegüm, "Bayramlarda genellikle sebze türü yemekleri tercih ediyorum. Sebzeli çiğ börek yapıyorum. Mücver tarzı şeyler yapmayı seviyorum. Yani faydalı yiyecekler yapmaya çalışıyorum. Annem Kurban bayramlarında mutlaka birkaç çeşit börek yapardı. Zeytinyağlı dolma olmazsa olmazıydı. İçine bol fıstık ve baharat katardı. Tatlı olarak da sütlü muhallebiyi tercih ederdi" diye konuşuyor.

  • Misafirlerime kitap hediye ediyorum
  • *Bayramda genellikle evde oturmaya çalıştığını belirten Ayla Ağabegüm, "Dışarı çıkmayı tercih etmiyorum. Bizim yaşımızda olan insanlar bu geleneği yaşatmaya çalışıyor.Çocuklar için de hazırlık yapıyorum. Eskiden çocuklara şekerler verilirdi mendil içinde. Ancak son zamanlarda çocuklar artık sokakta mahallede de dolaşamaz oldu. Eskisi kadar gelmiyorlar. Önceden çocuklara şeker ve çikolatayla birlikte kitap da veriyordum. Onlar da şekeri ve çikolatayı yiyip, kitabı merdivene bırakıyorlardı. O yüzden şimdi onlara minik minik hikaye kitapları veriyorum. Bu şekilde okuyabilirler ve daha dikkatlerini çeker diye düşünüyorum. Büyükler gelince onlara da kitap hediye ediyorum" şeklinde konuşuyor.
Kahveler Mehmet Efendi'den

*Bayramda gelen misafirlerine zenfecil, limon ve tarçından oluşan bir karışım hazırlayan Ağabegüm, yıllardır hazır yiyecek ve içeceklerden uzak duruyor. Misafirlerine kuşburnu da ikram eden Ağabegüm, "Benim için olmazsa olmazlardan biri de Türk kahvesidir. Yanında kuru kayısı ya da hurmayla çok sevdiğim Türk kahvesini misaifirlerimi de bu şekilde ikram ederim. Kahveyi Eminönü'deki Mehmet Efendi'den alırım. Diğer zamanlarda mahallemizdeki kuruyemişçiden çektiririm" diyor.

#Bayram
#Ayla Ağabegüm
7 yıl önce