|

HDP’li Bakan’dan ilk günde skandal

HDP kontenjanından AB Bakanı ve Başmüzakereci olan Ali Haydar Konca, sözde Ermeni soykırımı iftiralarını destekleyerek büyük bir skandala imza attı. Konca, Avrupa Parlamentosu’nda 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının gündeme gelmesi halinde tavrının ne olacağının sorulması üzerine, “Sözde, özde fark etmiyor ama bir katliam yapıldığı çok açık ve nettir. Bunu herkes de kabul ediyor" dedi

Yeni Şafak
04:00 - 1/09/2015 Salı
Güncelleme: 22:24 - 31/08/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ali Haydar Konca, mesaisine sözde Ermeni soykırımı iftiralarını destekleyerek başladı. AB Bakanlığı'nda basın mensuplarıyla tanışma toplantısında bir araya gelen ve HDP kontenjanından atanan Bakan Konca, Avrupa Parlamentosu'nda 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarının gündeme gelmesi halinde tavrının ne olacağının sorulması üzerine, “Sözde, özde fark etmiyor ama bir katliam yapıldığı çok açık ve nettir. Bunu herkes de kabul ediyor. Asıl olan onun tanımlanması noktasında toplanmaktadır. Onu da partimizle konuşur, görüşümüzü netleştiririz” dedi.



ŞİDDETE SON VERİLMELİ


Konca, 7 Haziran seçimlerinden sonra gelinen aşamada seçim hükümetinin kurulmasının zorunlu hale geldiğini, HDP'nin de bu durumu değerlendirerek hem etkin karar alma süreçlerinde barış mücadelesinin temsili, hem de içine girilen seçim sürecinde seçim güvenliği ile ilgili yükümlülükleri yerine getirmek gerektiği sonucuna vardığını aktardı.Kurulan seçim hükümetinin her şeyden önce seçim güvenliğini sağlamak, halkın iradesini sağlıklı bir şekilde sandığa yansıtmakla görevli olduğunu ifade eden Konca, “Bunun için, içine girdiğimiz şiddet sarmalından bir an önce çıkmak ve ivedilikle akan kanı durdurmak son derece hayatidir. Silahların susması ve şiddete son verilmesi tüm halkımızın da temel talebidir” ifadelerini kullandı.



BARIŞ DÖNÜM NOKTASI OLUR


Konca, “Çözüm Süreci'nin bir an evvel başlatılması Türkiye'de demokratikleşme ve barış sürecinin önünü açacağı gibi AB hedefine ulaşmasında da stratejik bir dönüm noktası olacaktır" dedi. Konca, “PKK'nın AB ülkelerinin terör listesinde bulunduğu, bu durumla ilgili bir çalışma yürütülüp yürütülmeyeceğinin” sorulması üzerine, HDP'nin Anayasa'ya göre kurulmuş bir parti olduğunu ve dolayısıyla bu sorunun muhatabının kendileri olmadığını belirtti.



Merkezi yapı zayıflatılmalı


AB Bakanı Konca, “Ekim başında Meclis'e gelecek Suriye tezkeresi için ne oyu kullanacaksınız” sorusuna karşılık, “İlkelerimize ve programımıza aykırı olan hiçbir şeyin altına imza atmayız. Bu bir koalisyon hükümeti değildir” dedi. AB Bakanı Konca, “Ülkemizin sorunlarının demokratik bir toplumda konuşarak çözülebileceği düşüncesindeyiz. O nedenle açık bir çağrı yapıyoruz. Silahlar susmalıdır, silahlar gömülmelidir. Bunu yaparsak Ortadoğu bataklığından kurtulma şansını elde edebiliriz” şeklinde konuştu. Konca, “AB ilişkilerinin canlanması için neler yapacaksınız” şeklindeki soruyu yanıtlarken de ilişkilerin iyi gitmediğinin açık olduğunu söyledi. AB'nin de kendi içinde birtakım sıkıntılar yaşadığını vurgulayan Konca, “Biz öncelikle bunu yerine getirmeliyiz ki olumsuz tavırları yıkabilelim ve mazeret bırakmayalım” ifadesini kullandı. Konca, “Merkezi yapının mutlaka zayıflatılması gerekiyor ve yerelden başlayacak bir demokratikleşme anlayışına ihtiyaç vardır. Bu ihtiyaç mutlaka karşılanmalı ve yeni bir yönetim sistemini ortaya koymak gerekiyor” dedi.


#Avrupa Birliği
#Çözüm Süreci
#Ali Haydar Konca
#sözde Ermeni soykırımı
9 yıl önce