|

Hedef çözüm süreci

Silah bırakmak yerine Çözüm Süreci'ni sabote eden eylemler gerçekleştiren bölücü terör örgütü PKK, KCK’dan temmuzda yapılan “Barajlar ve baraj inşasında kullanılan araçların hedef alınacağı” yönündeki açıklamanın ardından hain saldırılarını artırdı. Son 25 gündeki terör olaylarında 16 güvenlik görevlisi şehit oldu, 4 vatandaş hayatını kaybetti, 43 kişi yaralandı. 10 terörist öldürüldü.

Yeni Şafak
04:00 - 2/08/2015 Pazar
Güncelleme: 02:17 - 2/08/2015 Pazar
Yeni Şafak

Silah bırakıp sınır dışına çekilmek yerine eylemleriyle “Çözüm Süreci”ni sabote eden bölücü terör örgütü PKK, KCK'nın geçen ay “Barajlar ve baraj inşasında kullanılan araçların hedef alınacağını” açıklamasının ardından hain saldırılarına hız verdi. Terör olayları nedeniyle yıllarca her alanda geri kalan ve kalkınamayan Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, Çözüm Süreci'nde devletin yaptığı reformlar, yatırımlar ve teşviklerle eğitim, ekonomi, sağlık, turizm, tarım ve hayvancılık başta olmak üzere her alanda büyük değişim ve gelişim yaşandı.



ÖRGÜT ELEMAN KAZANMAYA ÇALIŞTI


Atılan olumlu adımlara rağmen bu süreci yeniden yapılanma ve daha fazla eleman kazanma açısından fırsat gören terör örgütü PKK, silah bırakıp sınır dışına çekilmek yerine Çözüm Süreci'ni sabote eden ve halkın huzurunu kaçıran eylemler gerçekleştirdi. Bölücü terör örgütü, KCK'dan temmuzda yapılan “Barajlar ve baraj inşasında kullanılan araçların hedef alınacağı” yönündeki açıklamanın ardından hain saldırılarını artırdı. Son 25 gündeki (7-31 Temmuz) terör saldırılarında, aralarında Malazgirt İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Arslan Kulaksız'ın da bulunduğu 16 güvenlik görevlisi şehit oldu, 4 vatandaş hayatını kaybetti, 43 kişi yaralandı.



260'DAN FAZLA TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ


Bu dönemde teröristlerce 100'den fazla araç ateşe verilirken, çatışmalarda 10 terörist öldürüldü, 2 terörist yaralandı. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından terör örgütü PKK'ya yönelik yurtdışı ve yurtiçinde belirlenen hedeflere hava operasyonları düzenlendi. Operasyonların başladığı günden bu yana 260'ın üzerinde terörist etkisiz hale getirildi, 380-400 teröristin yaralandığı tespit edildi.



Sivil kayıp iddiası asılsız


HDP Kandil'e yönelik sınır ötesi operasyonlarda bir köyün vurulduğunu ve 10 kişilik bir ailenin füzelerin hedefi olduğunu iddia etti. İddiayı kabul etmeyen güvenlik kaynakları ise, “vurulan yerin PKK'nın Zergele kampı olduğunu, bir üst düzey PKK yöneticisinin de bu operasyon sırasında öldürüldüğünü” belirtti. Dışişleri Bakanlığı ise sivil kayıp iddiaları için inceleme başlatıldığını, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'yle ortak çalışma yapılacağını duyurdu.



Rızkımıza saldırıldı


Eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin liderliğindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), Kerkük-Yumurtalık petrol boru hattına saldıran terör örgütü PKK'yı kınadığını duyurdu. KYB Politbüro Sözcüsü İmad Ahmet tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Boru hattının patlatılmasını kınıyoruz. Halkın rızkına ve ekonominin kaynağına yönelik saldırılar tekrarlanmamalıdır Çünkü bu saldırı Kürdistan bölgesinin ekonomisine ciddi zararlar veriyor. Ekonomiz kriz içindeyiz” dedi.



Türkiye'ye çağrı


Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanlığı, Türkiye'nin, PKK mevzilerine düzenlediği hava operasyonlarının sivil kayıplarına yol açtığı iddia edilerek, “Ssaldırıların tekrarlanmaması çağrısında bulunuyoruz” denildi.



Barzani'den PKK'ya: Burayı terk edin


Mesut Barzani'nin ofisinden yapılan açıklamada, PKK'dan bölgesel yönetim topraklarını terk etmesini istenerek, “PKK, Türk jetlerinin operasyonlarından sivillerin zarar görmemesi için Irak Kürdistanı'ndan çekilmelidir” denildi.



Er Kandemir Operasyonu


Türk Silahlı Kuvvetleri, bölücü terör örgütü PKK'ya yönelik Şehit Piyade Er Ömer Kağan Kandemir adını taşıyan operasyonda üst düzey bir PKK'lı ile PJAK üyesi 2 kadın teröristi etkisiz hale getirdi. PKK'ya yönelik, çok sayıda F-16 ve F-4 savaş uçağı ile aralarında Metina Kampı'nın bulunduğu yurtdışındaki belirlenen hedeflere operasyonlar düzenlendi. Askeri yetkililer, sivillerin kesinlikle hedef alınmadığını, buna yönelik iddiaların PKK terör örgütünün dezenformasyonu olduğunu bildirdi.



Karayılan İran'a kaçtı


TSK'nın kamplarına yaptığı hava operasyonları, örgütün üst düzey yönetiminin üçe bölünmesine ve Kandil kampını terk etmesine neden oldu. Yöneticilerden bir kısmı kampta kaldı, aralarında Murat Karayılan'ın da bulunduğu bir kısmı İran topraklarına geçti, geri kalan yöneticiler ise Suriye'nin Cizire bölgesinde saklandı.



Demirtaş yaralandı


Örgüte askeri eğitim veren Nurettin Demirtaş, yapılan ilk operasyonda yaralandı. Kaynaklar, Demirtaş'ın yarasının ağır olmadığını, halen bölgede olduğunu ancak yerinin belirlenemediğini ifade etti. Demirtaş'ın yaralandığı bilgisinin TSK'ya bölgedeki kaynaklardan geldiğini belirten yetkililer, ayrıca operasyonun ardından telsiz konuşmalarında, Demirtaş'ın yaralandığına dair anonslar geçtiğinin tespit edildiğini belirtti.





#Çözüm Süreci
#PKK
#Arslan Kulaksız
#Irak Kürt Bölgesel Yönetimi
9 yıl önce