|

Hekimlere sezaryen mektubu

Sezaryen oranlarının azaltılabilmesi için 5 yıllık eylem planı hazırlandığını belirten Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, 100 doğum yaptıran doktorun primer sezaryen oranı yüksekse uyarı mektubu yollanacağını bildirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/04/2016 Çarşamba
Güncelleme: 20:33 - 19/04/2016 Salı
Yeni Şafak

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sezaryen yerine normal doğumun teşvik edilmesine yönelik hayata geçirilecek yeni düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Sezaryen oranlarının azaltılabilmesi için 5 yıllık eylem planı hazırlandığını belirten Müezzinoğlu, şunları belirtti: “Bir defa 100 doğum yaptıran doktor arkadaşımızın, 100 doğumundan ne kadarının primer sezaryen olduğuna bakılacak. Primer sezaryen oranı yüksekse onu uyaran bilgi notu alacak.”



DOĞUM YAPTIRMA İZNİ ELİNDEN ALINACAK


Müezzinoğlu, “Bir-iki ay sonra bu oranlar yine aynı şekilde devam ediyorsa, kamuda da özel sektörde de SGK'nın ödeme yapmaması gündeme gelecek. Bir süre sonra bu yine aynı şekilde devam ediyorsa hekim arkadaşımızın, yeniden doğumla ilgili 2-3 aylık eğitime girmeden doğum yaptırma iznini elinden alacağız. Ayrıca o hastanenin doğum servisinde, ilgili hekimin doğum yaptırma hizmeti vermesini yasaklayacağız. Ay sonuna kadar da son şeklini alacak. Ayrıca, 'Yalnız, hekime ceza veririm,' doğru değil ama hekim arkadaşımızın da üstüne düşeni iyi yapması, ebelerimizin de daha aktif devreye girmesi, annenin normal doğuma hazırlanma sürecinde Bakanlığın devrede olması için çalışılacak” ifadesini kullandı. Eylem Planı içinde yer alacak düzenlemeler özel hastaneleri de kapsayacak.



BEBEKTEN ANNEYE MEKTUP GÖNDERİLECEK


Yapılacak düzenleme içinde yer alan diğer başlıklar hakkında da bilgi veren Bakan Müezzinoğlu, bebekten annesine mektup gönderileceğini söyledi. Müezzinoğlu, annenin sancı çekmekten korktuğu gerekçesiyle, sezaryen ile doğum yaptırmasının bebeğe haksızlık olduğunu belirtti. Müezzinoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Halbuki normal doğumla yaptığı yolculukta, bebeğin akciğerleri daha sağlıklı oluyor. Direnç sistemi daha güçlü oluyor. O nedenle çocuğun sağlıklı gelişimi, normal doğum yolculuğunu yapan çocuklarda daha güçlü. Bundan 20 yıl önce doğumlarımızın yüzde 90'ı normal doğumken, bugün için Doğu bölgelerimizde sezaryen ve normal doğum oranlarına baktığımızda ideal rakamlar var. Nerede? Van'da. Van'da ideal rakamlar varken İzmir'de olmamasının mantığı tamamen hekim arkadaşlarımızın anneleri iyi yönlendirmemelerinden"



Anne-baba rızası söz konusu değil


“Anne-baba rızası, mecburi olan aşılarda söz konusu değil” diyen Müezzinoğlu, “Ebeveynin izni konusu, sağlıkla ilgili konularda doğru değil, reel de değil. Anne-babanın bir polionun, bir menenjit hastalığının ne olduğunu, çocuğuna nelere mal olacağını biliyor olmasını beklemek çok gerçekçi değil” dedi.


#sezaryen
#normal doğum
#Mehmet Müezzinoğlu
8 yıl önce