|

Her derde deva kış tatili

Havaların iyiden iyiye soğuduğu şu günlerde küçük bir tatil kaçamağı yapmak isteyenler için bu hafta rotamızı Afyonkarahisar'a çevirdik. Şifa kaynağı kaplıca suları, tadına doyulmaz kaymağı ve sucuğun döner haline geldiği bu şehir, sizi hem dinlendirecek hem de kendine hayran bırakacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/11/2016 Pazar
Güncelleme: 20:26 - 26/11/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Termal merkezleri, kaplıca tesisleri, doğal güzellikleri ve tarihi yapıları ile ülkemizin görülmeye değer şehirlerinden biridir Afyonkarahisar. Daha çok kaplıca turizmi açısından tercih edilen Afyon, kış aylarında birkaç günlük tatil kaçamağı yapmak isteyenlerin de vazgeçilmez adresi. Gazlıgöl Kaplıcaları'ndan devremülk alan tatilciler yılın bir haftasını ailesiyle birlikte burada geçiriyor. Özellikle 40-50 yaş üstü hastalar, eklem ve romatizmal ağrıları için bu kaplıcaları tercih ediyor. Tabii Afyon sadece sıcak su kaplıcalarıyla meşhur değil. Yolunuz bu nadide şehre düştüğünde Afyon kaymağı, haşhaşı, kaymaklı lokumu ve sucuğunu tatmadan bir yerlere gitmeyin ve sevdiklerinize de tatlı hediyelikler alın. Hazır kış aylarına girmişken sıcacık bir tatil yapmak isteyenler için bu haftaki rotamız olan Afyonkarahisar'ı bir de bizden dinleyin.







KALP HASTASI OLANLAR DİKKAT ETMELİ


Yıl boyunca çok yoruldum ya da bacaklarım ağrıyor diyorsanız gideceğiniz yer belli. Afyon'un sıcak suları dertlerinize derman olacaktır. Eğer özel aracınızla gittiyseniz Gazlıgöl Kaplıcaları Eskişehir yolu üzerinde bulunuyor. Otobüsle yolculuk ediyorsanız Afyon şehir merkezinde bulunan Maliye binasının önünden Gazlıgöl arabaları geçiyor. Kaplıcalarda Türk hamamı, çamur banyosu, sauna, buhar banyosu gibi tüm hizmetlerden de yararlanabilirsiniz. Unutmamanız gereken tek şey, eğer kalp hastasıysanız termal sulara girerken biraz daha dikkatli olmanız. Keyfiniz sıkıntıya dönüşmesin. Termal ile şehir merkezi birbirine yakın olduğu için sıkıldığınızda merkeze de gidip gezebilirsiniz.



Yol engebeli olsa da görmeye değer


Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden olan Afyonkarahisar'ın gezebileceğiniz pek çok tarihi güzelliği var. Synnada Antik Kenti, Dokimaia Antik Kenti, Apameia Antik Kenti, İhsaniye Döğer Örenyeri, Pentapolis Kentleri, Göynüş Vadisi Açık Hava Tapınağı, Sarıçayır Kaya Mezarları görülmeye değer yerlerden birkaçı. Afyonkarahisar-Eskişehir-Kütahya illerinin birleştiği bölgede özgün bir yapısıyla önemli bir yere sahip olan Frig vadisi de tarihi ve yapısıyla büyülüyor. Kayadan oyma anıt kalıntıları, binlerce yıl öncesinden bugüne öyküler anlatıyor ziyaretçilerine. Bu vadiye ulaşım yalnızca özel araçlarla sağlanabiliyor.







Asıl ilgi merkezi olan Yazılıkaya Platformu, vadinin güney ucunda Yazılıkaya Köyü'nün hemen batısında yer alıyor. Frigler'in ana tanrıça Kybele'ye tapındıkları Yazılıkaya Açıkhava Kutsal Alanı sonbaharda gidilebilecek ilginç rotalardan biri. Ancak mevsim gereği havanın yağışlı, Frig Yolu güzergâhının engebeli ve çamurlu olması nedeniyle tedbirli olmanızda fayda var. Etrafta göreceklerinizin çoğu, tıpkı Kapadokya'da olduğu gibi bölgede yaşayanların kendilerine çeşitli barınaklar yapmak için oydukları devasa kaya kütleleri. Şehir merkezinde volkanik özellikli, yerden yüksekliği 226 metre olan doğal yükseltili Karahisar Kalesi'de tarihi dokusunu hâlâ koruyor.



Sucuk döner


Afyon'a gidip ne yesem diye düşünmenize gerek yok. Sucuğuyla meşhur olan Afyon'un sucuk döneri de çok lezzetli. Türkiye'de bir ilk olarak bu lezzeti tattırıyorlar. Sucuk dönere patates kızartması, turşu ve manda yoğurdu eşlik ediyor. Kokar diye çekindiğimiz sucuk, döner haline geldikten sonra ne kokuyor ne de ağızda kötü bir tat bırakıyor. Özellikle şehir merkezinde bulunan ulaşımı oldukça kolay olan Gamze Döner'de yemenizi tavsiye ederim. Yemeğinizi yedikten sonra da meşhur kaymağı tatmalısınız. Yemeğin üzerine kaymaklı ekmek kadayıfı tatlısı iyi gidecektir.





#Afyonkarahisar
#Termal merkezler
#Kaplıca
7 yıl önce