|

Hıdırellez sofralarında yok yok

Türkiye’nin çeşitli yerlerinde renkli görüntülerle kutlanan Hıdrellez, geleneksek ritüelleri kadar yemekleriyle de dikkat çekiyor. Hıdrellez sabahı sağılan sütle yapılacak bir sütlaç tarifiyle beraber salata ve et yemeği tarifiyle siz de Hıdrellez’in daha lezzeti geçmesini sağlayabilirsiniz.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/05/2017 Pazar
Güncelleme: 08:52 - 7/05/2017 Pazar
Yeni Şafak
​Hıdırellez sofralarında yok yok
​Hıdırellez sofralarında yok yok

Hıdırellez özellikle Türk kültüründe çok önemli bir bayram olarak kutlanıyor. Ana motifi yeşil olduğundan kırlara çıkmak, yeşilliklerde dolaşmak bu kutlamaların en özel tarafı. Nişanlı genç kızlar, erkek evince muhakkak kırlara götürülür, eğlenceler, oyunlar eşliğinde piknik yapılır, imkanlar ölçüsünde bir de kurban kesilir.

Ülkemizin bazı yörelerindeki köylerde Hıdırellez günü, genç kızlar yedi ayrı çeşmeden su getirip bir küpü bu sularla doldurur. Küpteki suya yeşil yapraklar, dallarla beraber dileği olan herkes bir eşyasını küpe atar. Küpün ağzı al bir yazmayla kapatılıp gül ağacı altına bırakılır ve ertesi sabah bir çocuk eliyle açılır. Her eşya, bir mani

söylenerek küpten çekiliyor. Hıdırellez ritüelleri kadar yemekleriyle de dikkat çekiyor.

İLK SÜT ÖNEMLİ

En önemli yiyeceği kuzu ve oğlak eti. Aynı zamanda sağılan ilk süt de kıymetli. Hıdırellez sabahı sağılan süt komşulara ikram edilir, bu sütle sütlaç yapmak ayrı bir gelenektir. Yörelere göre değişse de, hamur işleri, sarma ve dolmalar, keşkek, boyanmış yumurtalar ve sütlü tatlılar Hıdırellez sofrasını süsler.

ÇİY BİRİKTİRİN

Kesilmiş ise bir kuzu ya da bir oğlak çevrilir, hep birlikte tüketilir. Eğer imkanınız varsa, temiz havası olan bir yerde oturuyorsanız, hıdırellez sabahı namazdan sonra , temiz yapraklar üzerine düşmüş çiy tanelerini toplayın ve mayalanma ısısındaki yoğurdunuza ya da yoğuracağınız hamura katın. Böylece hem organik, hem şifalı bir yoğurt ya da ekşi maya elde edeceksiniz. Kimi zaman istenilen sonuca ulaşılmasa da besmele ile mayalarsanız inşallah istenilen sonuca ulaşabilirsiniz. Geçen yıl Hıdırellez yazımızda, Tatar Mutfağı’ndan 'Cazba Kalakay' tarifini vermiştik. Bu hafta, geleneğe göre bir sütlaç, yedi otla yapılmış bir salata ve Hıdırellez pikniği için kuzu şiş tarifi verelim.


Yedi Otlu Salata
(içindekiler)

*1 bağ kuzu kulağı

*1 bağ roka

*1 bağ nane

*1 bağ maydonoz

*1 demet yeşil soğan

*1 demet dereotu

*Yeşil sarımsak ya da marul yaprakları

*2 limon

*2 çay bardağı zeytinyağı

*Tuz

Yapılışı:
Bütün yeşillikleri yıkayalım ve ayıklayalım. Ellerimizle parçalara ayıralım. Limon suyu, zeytinyağı ve tuzla karıştıralım. Eğer yeşil sarımsak kullanmayacaksak, bir diş sarımsağı ikiye bölüp salata tabağımızı bununla ovalım. Salatamızı limon ve zeytinyağı ile karıştıralım ve tabağımıza yerleştirelim. Göbekli marulun yapraklarını ya da tombulca bir kırmızı biberi kase olarak da kullanabiliriz. Bu yeşil ot salatasına doğranmış et ya da domates, biber ilave edebiliriz.

Sütlaç
(içindekiler)

*4 su bardağı süt

*5 yemek kaşığı dolusu pirinç

*2 çay bardağı toz şeker

*1 fiske tuz

*1 paket vanilya

*1 parça damla sakızı

Yapılışı:
Pirinç, 3 bardak su ile ocağa konup bir taşım kaynadıktan sonra süzelim. Süt ile pirinci ocağa koyup dibini tutturmadan koyulaşana kadar kaynatalım. Ayrı bir yerde damla sakızını ezip toz haline getirelim ve vanilya ile karıştıralım. Şekerimizin içine bir fiske tuzumuzu ekleyelim. Pirinç ve süt koyulaştıktan sonra içine şekeri ilave edelim, bir taşım daha kaynatıp ocağı kapatalım. Hemen vanilya ve damla sakızını ilave edip kaselere paylaştıralım. Soğutabilir ya da ısıya dayanıklı bir kaba koyarak fırınlayıp üzerini kızartabiliriz. Eğer üzerini kızartacaksak kaselerin üst kısmına bir miktar şeker eklemeliyiz.

Kuzu Şiş
(içindekiler)

*Yarım kilogram az yağlı kuzu eti

*3 su bardağı süt

*Bir tutam kekik

*Bir tutam tuz

*Lavaş ekmekleri

*Çöp şişler

Yapılışı:
Kuş başından biraz küçükçe doğranmış kuzu etleri tuzlanır. Bir kaç saat süte yatırılıp marine edilir. Süzülerek çıkartılır ve kekik eklenir. Çöp şişlere dizilerek mangal ateşinde kızartılır. Isıtılmış lavaş ekmeklerinin üzerine koyulup servise alınır.

#Hıdrellez
#Piknik
#Tatar Mutfağı
7 yıl önce