|

İhracatta çift hane başarısı

Gaziantep’ten aralıkta yüzde 11,2 artışla 554,7 milyon dolar, 2016 genelinde ise 6 milyar 258 milyon dolar ihracat yapıldı. GSO Başkanı Konukoğlu, “Olaganüstü gelişmeler yaşadığımız 2016 yılında gösterilen ihracat performansı bir başarıdır” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/01/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:04 - 9/01/2017 Pazartesi
Yeni Şafak

Gaziantep, içerde ve dışarda ekonomide zor bir dönemden geçilen 2016 yılında toplam 6 milyar 258 milyon 347 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. İhracat verilerini değerlendiren Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Sani Konukoğlu, 2016 yılı Aralık ayında şehrin ihracatının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,2 oranında artarak 554 milyon 677 bin dolar olduğunu bildirdi.



Konukoğlu, Gaziantep'ten 2016 yılında toplam 6 milyar 258 milyon 347 bin dolarlık ihracat yapıldığını belirterek, “Gaziantep ihracatı, bir önceki yıla göre binde 1 oranında çok küçük çaplı düştü. 2015 yılında 6 milyar 263 milyon 809 bin dolarlık ihracat yapılmıştı” bilgisini paylaştı.



Küresel ekonomide durgunluk, Ortadoğu bölgesinde sıcak çatışmaların devam ettiği 2016 yılında ülkemiz gündemine oturan en önemli olayın darbe girişimi ve sonrasında artan terör olayları olduğunu belirten Konukoğlu, risklerin ekonomide baskı yarattığı böyle bir dönemde Gaziantep'in ihracatını sürdürmesinin bile göz ardı edilemeyecek bir başarı olduğunu belirtti.





SORUNLARA RAĞMEN


Konukoğlu, ihracatçıların yeni pazarlar için mücadele ettiğinin altını çizerek, şunları kaydetti: “Dünya ticaretindeki daralma ülke ihracatımızı etkilemiştir. Özellikle Suriye, Irak ve Rusya pazarlarında yaşanan sıkıntılar 2016'da ihracat hızını kesmiştir. Bunlarla birlikte ülkemizin uğradığı işgal girişimi ve sonrasında ekonomi üzerinden yürütülen algı operasyonları ekonomik faaliyetlerimizi yaralamıştır. Tüm bu risklere rağmen ihracatımızın azalmasını başarısızlık değil. Tabii ki hedefimiz ihracatı artırmaktı, ancak sadece Türkiye değil dünyada da olağanüstü gelişmeler yaşadığımız bir sene geçirdiğimizi unutmayalım.”



YERİNİ KORUDU


Gaziantep'in yıllık bazda, en fazla ihracat yapan 10 il arasında beşinci sırasını koruduğu için ihracatçılara teşekkür eden Konukoğlu, “Dinamik yapısı ile dünyanın 174 ülkesine ulaşan Gaziantep, 2017'de inşallah kayıplarını telafi edecek, eski ihracat temposunu yakalayacaktır.” dedi.



Türkiye'yi ekonomisini daha da büyüterek dünyanın en güçlü ülkeleri arasına sokmak, ihracatın pozitif katkısını artırmak gerektiğini vurgulayan Konukoğlu, “En büyük güvencemiz siyasi ve ekonomik istikrar. Hükümetimiz; üretimi ve ihracatı destekleyecek paketleri hızla uygulamalı ve yapısal reformları kararlılıkla sürdürmelidir” diye konuştu.


#Gaziantep
#İhracat
7 yıl önce