|

İngiltere'yle aynı düşünüyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Suriye’de istikrarın sağlanması, ateşkesin sağlanması, istikrarın tesisi edilmesi konusunda İngiltere ile Türkiye arasında tam bir görüş birliği var” dedi. ABD’nin tavrını da eleştiren Çavuşoğlu, YPG ile işbirliğinin Suriye’nin geleceği için risk oluşturduğunu söyledi

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/09/2016 Çarşamba
Güncelleme: 23:29 - 27/09/2016 Salı
Yeni Şafak

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ile Dışişleri Bakanlığı'nda baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzemledi.



Rakka ve Musul'un DAEŞ'in sözde başkentleri olduğunu, önem verdiği büyük şehirlerde de DAEŞ'in mutlaka yenilgiye uğratılması ve terör örgütünün bu kentlerden de temizlenmesi gerektiğinin altını çizen Çavuşoğlu, bu konuda PYD/YPG terör örgütüne bel bağlandığını söyledi.



ABD'YE YPG ELEŞTİRİSİ


Çavuşoğlu, Münbiç operasyonuna katılan YPG'lilerin, operasyon bitmesine karşın Fırat'ın doğusuna geçmemesiyle ilgili ABD'yi suçladı. Çavuşoğlu, “Obama söz verdi, Biden söz verdi, Kerry söz verdi. Yani tüm yetkililer söz verdi. Şimdi ya geri gönderemiyorlar, yani YPG'ye söz geçiremiyorsunuz ya da göndermek istemiyorsunuz. Bunun başka bir seçeneği yok. 200'den fazla YPG unsuru Münbiç'te. 200 YPG'liyi Fırat'ın ötesine gönderemiyorsanız, o zaman diğer alanlarda YPG'ye nasıl güveneceksiniz” diye konuştu.



SURİYE İÇİN RİSK


Çavuşoğlu, bu tabloda Rakka veya diğer operasyonlarda YPG'lilerle işbirliği yapmanın esasen Suriye'nin geleceğini riske atmak anlamına geldiğini belirterek, “Münbiç'te bile söz geçiremediğin YPG'yi, Rakka'ya götürmek çok yanlış bir adım olur. Teröriste karşı başka teröristle işbirliği yapmak her şeyden önce kendi değerlerime ihanettir. Suriye ve Irak'ın geleceğine de ihanettir” değerlendirmesinde bulundu.



TECRÜBEMİZİ PAYLAŞIYORUZ


Suriye ve bölgesel konularda İngiltere ile aynı görüşü paylaştıklarının altını çizen Çavuşoğlu, “Suriye ve Irak'ta DAEŞ'in temizlenmesi, bu ülkelerin DAEŞ'ten temizlenmesi konusunda ortak irademiz var. Suriye'de istikrarın sağlanması, ateşkesin sağlanması, istikrarın tesis edilmesi konusunda İngiltere ile Türkiye arasında tam bir görüş birliği var. Esasen bölgedeki gerçekleri, durumu, arazideki gerçekleri en iyi şekilde tespit eden iki ülkeyiz. Bu tecrübemizi tüm koalisyon içindeki ülkelerle de paylaşıyoruz” dedi.


#Mevlüt Çavuşoğlu
#DAEŞ
#Boris Johnson
#YPG
8 yıl önce