|

İş yükümüz AİHM’den daha ağır

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, bireysel başvuru sayısının 80 bin civarında olduğunu belirterek, “AİHM’in önündeki 47 ülkeden gelen başvuru sayısının 75 bin 200 olduğu düşünüldüğünde nasıl bir iş yüküyle karşı karşıya kaldığımız daha iyi anlaşılır" dedi

Yeni Şafak
04:00 - 20/12/2016 Salı
Güncelleme: 02:23 - 20/12/2016 Salı
Yeni Şafak

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yüksek Mahkeme'ye başvuru sayısının AİHM'in önündeki 47 ülkeden gelen başvuru sayısının üzerinde olduğunu söyledi. İstanbul Tahkim Merkezi tarafından düzenlenen Kamu Kurum ve Kuruluşları Açısından Tahkim Konferansı, Anayasa Mahkemesi Yüce Divan Salonu'nda yapıldı. Konferansın açılışında konuşan Arslan, son terör saldırılarını hatırlatarak, “Dünyada, terörün bu kadar çeşidiyle ve bu kadar yüksek bedeller ödeyerek mücadele etmek zorunda kalan başka ülke yoktur” dedi.



İNADINA BİRLİK OLMALIYIZ


Terörle mücadelenin, siyasi görüşlerin üzerinde, milli bir mesele olduğunu ifade eden Arslan, “Toplum olarak, birliğimizi, dirliğimizi ve dayanışmamızı korumaya devam etmeliyiz. Teröre ve terörizme verilecek en anlamlı cevap, inadına birlik ve beraberlik, inadına hukuk ve demokrasidir" diye konuştu.



BİREYSEL BAŞVURULAR


Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvuru sistemi hakkında da bilgi veren Arslan, şöyle devam etti: “Bugün itibarıyla Anayasa Mahkemesi'nin önündeki mevcut derdest bireysel başvuru sayısı 80 bin civarındadır. AİHM'in önündeki 47 ülkeden gelen başvuru sayısının 75 bin 200 olduğu düşünüldüğünde nasıl bir iş yüküyle karşı karşıya kaldığımız daha iyi anlaşılır. Başka bir ifadeyle Anayasa Mahkemesinin önündeki başvuru sayısı AİHM'in önündeki 47 ülkeden gelen başvuru sayısının üzerindedir. Bu başvuruların yaklaşık 60 bini, 15 Temmuz sonrasında yapılmıştır.”



SUPERMAN DEĞİLLER


Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuruda yaptığı incelemenin, ilk derece mahkemesi olmadığı gibi temyiz incelemesi de olmadığını vurgulayan Zühtü Arslan, "İkinci olarak bireysel başvuru, tek tek tüm hak ihlallerini giderme yolu da değildir, olamaz da. Zira Anayasa Mahkemesi üyeleri ve raportörleri, doğaüstü, olağanüstü güce sahip, Superman ya da Spiderman değildir” diye konuştu.


#Anayasa Mahkemesi
#Zühtü Arslan
7 yıl önce