|

İsrail şehitlerin tazminatını ödedi

İsrail, Mavi Marmara davası kapsamında Türkiye ile vardığı mutabakat çerçevesinde, şehit ettiği 10 Türk vatandaşı için 20 milyon dolarlık tazminatı Adalet Bakanlığının hesabına yatırdı. Gazze'deki Filistinlilere yardım malzemesi taşıyan Türk gemisi Mavi Marmara'ya 31 Mayıs 2010'da saldıran İsrail komandoları 10 Türk vatandaşını şehit etmişti

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/10/2016 Cumartesi
Güncelleme: 22:08 - 30/09/2016 Cuma
Yeni Şafak

Gazze'deki Filistinlilere yardım malzemesi taşıyan Türk gemisi Mavi Marmara'ya 31 Mayıs 2010'da saldıran İsrail komandoları 10 Türk vatandaşını şehit etmişti. Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleşmesini içeren uluslararası anlaşmaya göre, İsrail, 6 yıl önce Mavi Marmara gemisinde öldürülenlerin ailelerine 20 milyon dolar tazminat ödeyecekti. Beklenen tazminat dün geldi. Enerji Bakanı Berat Albayrak, İsrail'in, Adalet Bakanlığının hesabına 20 milyon dolar yatırdığını açıkladı. İsrail'in ödediği 20 milyon dolarlık tazminat oluşturulan fon üzerinden ailelere ve mağdurlara dağıtılacak. İkili ilişkilerin normalleşmesi çerçevesinde, bir hafta 10 gün içinde karşılıklı büyükelçilerin eşzamanlı belirlenmesinin beklendiği kaydedildi.



İSRAİL 2013'TE ÖZÜR DİLEMİŞTİ


İsrailli komandolar, Türkiye'den abluka altındaki Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisini 31 Mayıs 2010'da uluslararası sularda basarak 10 Türk vatandaşını şehit etmişti. Saldırı sonrası, Türkiye ile İsrail arasındaki diplomatik ilişkiler kesilmişti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 2013 yılında dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ı arayarak özür dilemiş ve hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat ödemeyi kabul etmiş ancak bu ikili ilişkilerin normalleşmesine yetmemişti.



İLİŞKİLER GEÇTİĞİMİZ HAZİRANDA NORMALE DÖNDÜ


İki ülke arasında ilişkilerin normalleştirilmesi için yürütülen müzakerelerde, 27 Haziran 2016'da anlaşmaya varıldı. 27 Haziran'da Başbakan Binali Yıldırım ile İsrail Başbakanı Netanyahu, iki ülke arasındaki anlaşmayı aynı anda kamuoyuna duyurdu. Türkiye Cumhuriyeti ile İsrail Devleti Arasında Tazminata İlişkin Usul Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısı, 20 Ağustos TBMM Genel Kurulunda kabul edilmiş daha sonra 1 Eylül'de Resmi Gazete'de yayımlanmıştı.







10 Türk şehit oldu


Gerçekleştirilen Mavi Marmara saldırısında şehit olan 10 Türk vatandaşlarının isimleri şöyleydi: İbrahim Bilgen, Ali Haydar Bengi, Cevdet Kılıçlar (İHH Personeli), Çetin Topçuoğlu, Necdet Yıldırım (İHH Personeli), Furkan Doğan, Fahri Yaldız, Cengiz Songür, Cengiz Akyüz ve Uğur Süleyman Söylemez. Mavi Marmara baskını sırasında Uğur Süleyman Söylemez 4 yıl komada kaldıktan sonra 2014 yılında şehit olmuştu.


#Mavi Marmara
#İsrail
#Gazze
8 yıl önce