|

İsrail’de kimi tanıyorsun

İsrail, Sadakataşı Derneği ile Kudüs’e giden 4’ü gazeteci 9 Türkü çapraz sorguya aldığı ortaya çıktı. Gözaltına alınan gazetecilerden Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk, “Bana İsrail’de kimi tanıdığımı sordular. Ben de Netanyahu’yu dedim. Daha sonra TİKA ile ilgili soru sordular” diye konuştu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/06/2015 Cumartesi
Güncelleme: 22:54 - 26/06/2015 Cuma
Yeni Şafak

Sadakataşı Derneği ile Kudüs'te giden 4'ü gazeteci 9 Türk vatandaşı ile birlikte İsrailli yetkililer tarafından Ben Gurion Havalimanı'nda gözaltına alınan Ülke TV Genel Yayın yönetmeni Hasan Öztürk, gözaltında yaşadıklarını anlattı. Çapraz sorguya tutulduklarını söyleyen Öztürk, “Bana İsrail'de kimi tanıdığımı sordular. Ben de Netanyahu'yu dedim” diye konuştu. Gözaltındayken İsrailli yetkililer tarafından çapraz sorguya tutularak, TİKA ile ilgili pek çok sorunun yöneltildiğini de ifade eden Öztürk, “Bana TİKA'nın İsrail'e karşı kurulmuş bir örgüt olup olmadığı sorusu yöneltildi. Ben de kendilerine TİKA'nın Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı'na bağlı bir kuruluş olduğunu ve dünyanın pek çok ülkesinde faaliyetleri bulunan meşru ve legal bir kuruluş olduğunu söyledim” diye konuştu. Öztürk, gözaltındayken orucunu İsrailli yetkililerden istediği su ile açtığını söyledi.



PSİKOLOJİK BASKI YAPILDI


Çapraz sorguda sorularına istedikleri cevabı alamayan İsrail İstihbarat Teşkilatı üyelerinin aynı soruları tekrar tekrar yönelttiklerini anlatan Öztürk, “Her şeyi kontrol ediyorlardı. El koydukları telefonlarımızda isimler bulup bunun üzerinden sorular sordular. Bir ara psikolojik baskı kurmaya kalktılar ve aynı X-Ray cihazından 10 kez geçirdiler” dedi. Öztürk, kendilerini gözaltına alan İsrailli yetkililerin telefonlarına el koyarak telefonlarının rehberlerini ile Whatsapp yazışmalarını incelediklerini ifade etti. Kendisine 10 yıl Kudüs'e giriş yasağı konmasını sert bir dille eleştiren Öztürk, hakkını hukuki yollarda arayacağını kaydetti.



TELEFON REHBERİNDEKİ İSİMLERİ SORDULAR


İsrail tarafından gözaltına alınan Sadakataşı Derneği Başkanı Kemal Özdal da, “Bizim deport edilmemiz Filistin'e yönelik yardımların engellenmesi anlamına gelmiyor. Sadakataşı Derneği olarak bölgedeki partner kuruluşlarımız ve gönüllülerimiz aracılığıyla faaliyetlerimize devam edeceğiz” dedi. İsrail askerlerinin sorgulama sırasında telefonlarına el koyduğunu anlatan Başkan Özdal, “Telefon rehberleri üzerinden bazı ilişkileri belgelemeye gayret ettiler” dedi.



İzahat istendi


Dışişleri Bakanlığı, hukuk tanımayan İsrail'in Ankara Maslahatgüzarını Bakanlığa çağırarak 4'ü gazeteci 9 Türk vatandaşının İsrail'de gözaltına alınması ve vizeleri olduğu halde 7'sinin geri gönderilmesi konusunda izahat istedi.



HUKUKSUZ İSRAİL'E TEPKİ


Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kudüs'te düzenlenen bir iftar programına katılmak üzere önceki gün Tel Aviv'deki Ben Gurion Havaalanına varan 9 Türk vatandaşının, İsrail güvenlik birimleri tarafından alıkonularak sorgulanması ve bu vatandaşlardan 7'sinin geri gönderilmesinin kınandığı belirtildi. İsrailli yetkililerin, Türkiye'nin tüm girişimlerine rağmen, Türk vatandaşlarını havaalanında geçerli vizeleri olmalarına rağmen saatlerce alıkonulduğu vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi: “İsrailli yetkililerin ülkeye girişlerine izin vermemeleri ve bu tutumları konusunda tatminkar bir açıklama yapmamış olmaları hiç bir şekilde kabul edilemez. Vatandaşlarımızın karşılaştığı bu muameleye ilişkin tepkimizi ve izahat beklentimizi bildirmek üzere İsrail Maslahatgüzarı bakanlığımıza çağrılmıştır.”


#Sadakataşı Derneği
#Kemal Özdal
#Hasan Öztürk
#Ülke TV
9 yıl önce