|

İsrail'de özür çatlağı

İsrail Başsavcısı Yehuda Weinstein, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya Türkiye'den özür dilenmesini tavsiye etti. Netanyahu'nun ise yakın çevresine özür için hazır olabileceğini açıkladığı öğrenildi. Ancak Başbakan Yardımcısı Moşe Ya'alon “Üzüntü bildiririz ama özür dilemeyiz”dedi

00:00 - 22/07/2011 Cuma
Güncelleme: 00:49 - 22/07/2011 Cuma
Yeni Şafak
İsrail'de özür çatlağı
İsrail'de özür çatlağı

BM, İsrail'in Mavi Marmara saldırısına ilişkin hazırlamakta olduğu raporunu açıklamasına 5 gün kala İsrail'den yumuşamaya yönelik açıklamalar gelmeye başladı. İsrail Başsavcısı Yehuda Weinstein, Başbakan Binyamin Netanyahu'ya, Mavi Marmara katliamından dolayı Türkiye'den özür dilenmesini tavsiye etti. Haaretz gazetesinin haberine göre Başsavcı, katliamı araştırmakla görevli BM komisyonunun yayınlayacağı raporun ardından İsrail askerleri aleyhine dava açılabileceğini düşünüyor. Başsavcı Weinstein, bu nedenle, 'özür dilenmek zorunda kalınsa bile' rapor yayınlanmadan önce Türkiye ile anlaşmaya varılmasının uygun olacağını belirti. Gazetenin haberine göre Weinstein, Türkiye'nin katliamda sorumluluğu olan askerler ve sivil yetkililer aleyhine dava açılmayacağına söz vermesi halinde, İsrail'in 'operasyonel hatalardan dolayı' özür dileme seçeneğini değerlendirmesi gerektiğini düşünüyor.

HAFİF BİR ÖZÜR NİTELEMESİ

İsrail ordu radyosu ise Mavi Marmara olayı nedeniyle “İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da Türkiye'den özür dilenmesine hazır olabileceğini” bildirdi. Ordu radyosu, Başbakan'ın yakın çevresine atfen verdiği haberinde, “hafif bir özür” nitelemesini kullandı. Haberde, Netanyahu'nun da evvelce özür dilemeye karşı olan, ancak hukukçuların görüşleri doğrultusunda bu tutumunu değiştiren Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanı Yaacov Admiror'un tavrına katıldığı öne sürüldü.

YA'ALON: ÜZÜNTÜYE EVET

Öte yandan, İsrail Başbakan Yardımcısı ve Stratejik Sorunlar Bakanı Moşe Ya'alon, İsrail'in geçen yıl Mavi Marmara gemisinde ölenler için Türkiye'den özür dilenmesine karşı olduğu görüşlerini bir kez daha yineledi.

Moşe Ya'alon, yaptığı açıklamada, 'Ta başından bu yana Türkiye ile uzlaşmaya varmaya, kurbanlar için üzüntülerimizi ifade etmeye ve insani amaçlı kurulacak fona katılmaya hazır olduğumuzu söyledik ama özür dilenmesine değil' dedi. Ya'alon, özür dilenmesinin olan bitenler için İsrail'in sorumluluğu alması anlamına geleceğini kaydederek, 'Askerlerimiz Mavi Marmara gemisinde kendilerini savundular. Filodaki diğer gemilerde saldırı olmadığı için (askerlerin) kendilerini korumak durumunda kalmadıkları da bir gerçek' diye konuştu. Türkiye ile tavırlarını farlı olduğunu söyleyen

Ya'alon, ' Ben özür kelimesinin kullanılmasına karşıyım”ifadelerini kullandı.



13 yıl önce