|

İsrailli gazeteden Erdoğan fotoğrafıyla dikkat çeken analiz: Türk planı devrede

İsrailli Globe gazetesi, 'Türkiye ve Irak'tan askeri operasyonla Basra Körfezi'ne kara koridoru' başlıklı bir yazı yayınlayarak Ankara ve Bağdat'ın hayata geçirmeyi planladığı kıta koridoru projesini ele aldı.

12:35 - 19/03/2024 mardi
Diğer
İsrailli Globe gazetesinde yayınlanan 'Türkiye ve Irak'tan askeri operasyonla Basra Körfezi'ne kara koridoru' başlıklı yazı.
İsrailli Globe gazetesinde yayınlanan 'Türkiye ve Irak'tan askeri operasyonla Basra Körfezi'ne kara koridoru' başlıklı yazı.

İsrailli Globe gazetesi 'Türkiye ve Irak'tan askeri operasyonla Basra Körfezi'ne kara koridoru' başlıklı bir yazı yayınlayarak Ankara ve Bağdat'ın hayata geçirmeyi planladığı kıta koridoru projesini ele aldı.


İki ülke, projeyi ilerletmek için ABD'nin İsrail ve Suudi Arabistan üzerinden planladığı kıta koridorundaki gecikmelerden yararlanıyor diyen Globes "Türkiye'yi tehdit eden Kürt yeraltı örgütüne yönelik operasyonda güçlerini yoğunlaştırıyorlar" ifadelerine yer verdi.


Irak'ın ilk kez terör örgütü PKK'yı yasakladığını öne çıkaran Globes, Bağdat'ın aldığı söz konusu kararın Türkiye'nin Irak'ın kuzeyinde geniş çaplı yeni bir operasyona girişmesine yol açacağını kaydetti.



Yeni Kızıldeniz rotası


Bağdat'ın duyurusunun tam da Türk heyetinin Irak'ın başkenti ziyaret etmesinin ardından geldiğini vurgulayan İsrail gazetesi, zamanlamanın hiçbir şüpheye yer bırakmadığını dile getirdi.


Ankara ve Bağdat'ın hayata geçirmeyi planladığı kıta koridoru projesinin Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetim tarafından da desteklenmesini 'şaşırtıcı' bulan Globes, haberinin ara başlığında 'Kızıldeniz rotasının yerine yenisi' ifadesine yer verdi.


Koridorun özelliklerine yer verildi


Irak'ın güneyindeki Basra ilçesi ile Türkiye'nin güneyini birbirine bağlayacak 1200 kilometre uzunluğundaki koridorun 100 bin yeni istihdam imkanı sağlayacağını bildiren ekonomi gazetesi, Ankara ve Bağdat'ın her yıl 4 milyar dolar vergi geliri elde edeceğini de ekledi.


Basra Körfezi'ne inşa edilen ve Orta Doğu'nun en büyüğü olması hedeflenen Büyük Fav Limanı ile Türkiye arasında saatte 300 kilometre hızla ilerleyen trenlerin olacağına değinen İsrail gazetesi, koridorun Avrupa'yı Basra Körfezi'ne, aynı zamanda Türkiye ve Irak üzerinden de Uzak Doğu'ya bağlayacağını yazdı.


Ankara için fırsat


Türkiye ve Irak'ın projesinin halihazırda Husi saldırıları nedeniyle dünyanın en tehlikeli su yoluna dönüşen Kızıldeniz rotasının yerini alacağı yorumunu yapan Globes, "Türkler ve Iraklılar güzergah boyunca lojistik merkezleri ve sanayi bölgelerinin yanı sıra petrol ve doğalgaz boru hatları kurmayı da planlıyor" deyip ekledi:


"Ankara artık çifte fırsatın farkına varıyor: İlk olarak, Irakla kara koridoru planı ABD lideri Joe Biden'ın bu planı içermeyen kara koridoru projesini bypass etmesini sağlayacak. Türkiye lideri Recep Tayyip Erdoğan için bu mükemmel bir zamanlama. Çünkü İsrail ve Suudi Arabistan arasında beklenen normalleşme ufukta görünmüyor, yanı sıra ABD lideri Biden ülkesindeki başkanlık seçimlerine odaklanmış halde. Bunlar Erdoğan'a Orta Doğu'daki ilk kara koridorunu kurmak için fırsat sunuyor."



#Türkiye
#İsrail
#Kızıldeniz
il y a 1 mois