|

İstanbullulara deprem uyarısı: 1999'la aynı olacak

15 yıldır Marmara'yı inceleyen Fransız profesör Le Pichon, İstanbul için deprem uyarısında bulundu. Pichon'a depremin büyüklüğü 7.6 ve etkisi 1999 depremiyle eşit seviyede olacak. Fayı 1 ay arayla iki parça da kırılabileceğini belirten Pichon, 15 yıl içinde olma olasılığının yüksek olduğunu ifade etti. Ayasofya'nın büyük depremlerde zarar görmediğine dikkati çeken Pichon, "Umut Ayasofya" dedi.

Yeni Şafak
06:57 - 24/10/2016 Pazartesi
Güncelleme: 09:11 - 24/10/2016 Pazartesi
Diğer

15 yıldır Marmara'da çalışan, deprem doğuracak fayı didik didik eden araştırma ekiplerinden en önemlisi olan ve 1999 Gölcük depremi sonrası Türkiye'ye hemen gelen Fransız Le Suroit gemisinin geçen ay açıklanan verileri, Marmara'da şiddetli bir deprem olacağını öngörüyor.



Habertürk'te yer alan habere göre, Fransız Prof. Xavier Le Pichon, İstanbul'u şiddetli bir depremin beklediğini söyledi. Kuzey Anadolu Fayı'ndaki son kırılmanın 1766'da iki büyük depremden sonra gerçekleştiğini hatırlatan Pichon, "Bizim “Ana Marmara Fayı" diye adlandırdığımız Marmara'daki Kuzey Anadolu Fayı tek parça, tek hat, yılda 18 milimetre *elastik deformasyon akümülasyonu (esnek bozulma birikimi) var" dedi.



7.4-7.6 şiddetinde


1766'daki depremden bu yana 4.5 metrelik bir bozulma yığılması olduğunu belirten Pichon, "Bu elastik deformasyon, sismik sallantı sırasında bir seferde gevşeyecek, bu da depremin yıkıcılığını doğuracak. Bu hareket, eğer fay tahminimdeki gibi tek parça halinde kırılırsa depremin 7.6 büyüklüğünde olacağı anlamına geliyor. Tabii 1766'da olduğu gibi iki parça halinde de kırılabilir. Her halükârda büyüklük 7'nin üzerinde olacak demektir" ifadelerini kullandı. Pichon'a göre, beklenen depremin büyüklüğü 7.4 veya 7.6 olacak.



Depremin olası merkezi İstanbul-Silivri


Pichon, depremin muhtemel merkezinin 70 kilometre uzunluğundaki İstanbul-Silivri segmenti olduğunu belirtti. Segmentin Tekirdağ'a kadar uzandığını ve böyle bir kırılmanın 200 kilometreyi etkileyeceğini açıklayan Pichon, "Sadece 70 kilometrede olursa bu da ikinci bir deprem olacağı anlamına gelir. Bu deprem Marmara'nın batısını kırar ve yeni bir 7'den büyük depreme neden olur. Ama eğer tek bir deprem olursa bu, 7.4-7.6 arasında bir büyüklükte olur" diye konuştu.



Depremin olası etkisinden de söz eden Pichon, "Bu deprem 1999 İzmit (Gölcük) depremiyle mukayese edilebilir olacak. Aşağı yukarı aynı tür bir deprem olacak. İzmit depremi 7.4 büyüklüğündeydi. İstanbul'da da aşağı yukarı böyle olacak. Ve bu deprem İstanbul- Silivri segmentini kapsayan bölgenin bütün kuzeyini etkileyecek. Araştırmacılarınız, farklı bölgelerde depremin etkisinin ne olacağını inceledi. Bu çalışma da çok ciddi" dedi.



"Umut veren Ayasofya"


Ayasofya Camii'nin daha önceki depremlerini gördüğüne dikkati çeken Pichon, şunları söyledi:


  • "İstanbul için olumlu diyebileceğimiz bir şey var, evet. Şunu biliyoruz ki Ayasofya, depremlerden hiç zarar görmedi. Mesela 1766 depremi onu etkilemedi. 2003'te Journal of Geophysical Research'te ve bu yeni makalede de ortaya koyduğum gibi, aslında fayın iki kıyısı arasında bir asimetri var.
  • Bu da fayın kuzeyinde, fayın güneyine göre 5-10 kat daha düşük bir şiddetle sonuçlanıyor. Bu, Ayasofya Bazilikası'nın 1766 depreminde neden yıkılmadığını açıklıyor. Demek ki depremin İstanbul'da beklenen yıkıcı etkisi korkulduğu kadar büyük olmayabilir; beklenen şiddetin büyüklüğüne rağmen..."
#İstanbul
#Marmara
#Deprem
8 yıl önce