|

İstanbul'un tarihi ipek halılarda

Kapadokya'da bir firmanın '7 Tepe 7 Hükümdar: İstanbul' isimli koleksiyon çalışması kapsamında, İstanbul'a hükmetmiş 7 hükümdar ve devlet adamının döneminin simge eserleri ipek halılara dokundu. Santimetrekaresinde 144 düğümün bulunduğu yaklaşık 6 ayda tamamlanan, saf ipekten üretilen halılar 10 bin dolardan satışa sunuluyor.

Yeni Şafak
17:01 - 5/01/2015 Pazartesi
Güncelleme: 15:06 - 5/01/2015 Pazartesi
AA

Kapadokya'da bir halıcılık firması, "7 Tepe 7 Hükümdar: İstanbul" isimli koleksiyon çalışması kapsamında, İstanbul'un tarihinde önemli yer tutan liderlerin dönemlerindeki bazı eserleri saf ipek halılara dokundu. Nevşehir'in Avanos ilçesinde faaliyet gösteren firmanın turistik halı satış merkezinde özel odada sergilenerek satışa sunulan halılar, turistlerin ilgisini çekiyor. Firmanın halı satış merkezinin genel müdürü Sefa Yıldırım, "7 Tepe 7 Hükümdar: İstanbul" isimli koleksiyon çalışması kapsamında, Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde İstanbul'dan ismini dünyaya duyurmuş 7 devlet adamını (Byzas, Constantinus, Theodosius, Justinianos,  Fatih Sultan Mehmet, Kanuni Sultan Süleyman ve Mustafa Kemal Atatürk) anlatan halılar ürettiklerini söyledi.


ÜRETİM İÇİN ÖZEL BÖLÜM AYRILDI

İşletmelerinde yöredeki kadınlar tarafından ahşap tezgahlarda kök boya kullanılarak dokunan yün ve ipek halıları bölgeye gelen turistlerin beğenisine sunduklarını dile getiren Yıldırım, "7 Tepe 7 Hükümdar: İstanbul" koleksiyonu için işletmelerinde özel bir bölüm ayırdıklarını ifade etti.

Bu çalışmanın Türk kültür tarihi açısından çok özel olduğunu düşündüklerini belirten Yıldırım, halıların her birinden 77 adet üretileceğini söyledi.

BİR HALI YAKLAŞIK 6 AYDA DOKUNUYOR

Yıldırım, saf ipekten üretilen halıların santimetrekaresinde 144 düğüm olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti: "Bir halı yaklaşık 6 ayda tamamlanıyor. Bu çalışma için özel bir kitap hazırladık. Şu anda İngilizce ve Türkçe, ilerleyen süreçte diğer dillerde de olacak. Bu halılardan alana kitabı hediye edeceğiz. Farklı ebatlarda üretilen halılarımız için ortalama 10 bin dolar fiyat belirledik. Kapadokya her yıl 2,5 milyon turistin ziyaret ettiği bir yer. Bu projeyle hem İstanbul'un tarihini ve kültürümüzü hem de ülkemizde böyle önemli eserlerin yapılabileceğini anlatıyoruz."


BİZANS VE OSMANLI MOTİFLERİ İÇ İÇE

Bu halıdaki kompozisyonun ünlü ressam Rafael'in 'Milvio Köprüsü Savaşı' adlı tablosundan esinlenerek yapıldığını anlatan Yıldırım, şu bilgileri verdi: "Halıdaki düz kesintisiz diagonal hatlar, Constantinus döneminin en önemli eseri olan Çemberlitaş'ı sembolik olarak anlatmaktadır. Fatih Sultan Mehmet döneminin anlatıldığı halının en belirgin özelliği iç bordürde iki farklı desenin aynı bölümde kullanılmış olmasıdır. Solda görülen kısım geçmeli geometrik desen Bizans'ı, sağda görülen kısım ise saz yolu Osmanlı'yı vurgulamaktadır."

#tarih
#halı
#roma
#bizans
#osmanlı
9 yıl önce