|

İstifa resti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin’in “Türkiye IŞİD’den petrol alıyor” iftirasına sert yanıt verdi: Böyle bir şey ispat edilirse ben bu makamda durmam. Ama sayın Putin’e diyorum sen o makamda durur musun. Terör örgütleriyle petrol alışverişi yapacak kadar haysiyetsiz değiliz.

Yeni Şafak
04:00 - 1/12/2015 Salı
Güncelleme: 08:55 - 1/12/2015 Salı
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fransa'da Türk gazetecilere zirve kapsamında yaptığı görüşmelerle ilgili bilgi verdi. Görüştüğü devlet ve hükümet başkanlarını isim isim sıraladıktan sonra, görüşmelerde çoğunlukla Rusya ile yaşanan uçak gerilimi konusunun ele alındığını aktaran Erdoğan, olayın yaşanış şeklini tekrar paylaştı. Ardından soruları cevaplandıran Erdoğan “Putin ile görüşme olacak mı?" sorusu üzerine şu karşılığı verdi:



AHLAKİ BULMUYORUZ


Rusya'ya karşı iyi niyetimizi ortaya koyduk. Görüşme talep ettik, süreci takip ediyoruz. Sabırla süreci devam ettirme gayreti içerisinde olduk. Stratejik ortaklık konumuna gelmiş iki ülkenin böyle duygusallıklarla dolu açıklamalar içerisinde bulunmaması gerektiğini ifade ettik. Hele hele 'Türkiye DAiŞ'ten petrol alıyormuş' gibi yakıştırmayı kabul etmemiz mümkün değil. Ve bunu ahlaki bulmadığımızı ifade ettim. Böyle bir konuyu konuşmak sadece laf ola beri gele olmaz. Bu gibi iddialar belge ile ortaya sürülür. Böyle bir belge varsa ortaya koysunlar görelim. Bizim petrol aldığımız ülke bellidir, biz Rusya'dan petrol ve doğalgaz alıyoruz, biz İran'dan alıyoruz, Azerbeycan'dan alıyoruz Irak, Cezayir ve Katar'dan petrol ile doğalgaz alıyoruz.



SEN İSTİFA EDECEK MİSİN?


Şu anda DAİŞ örgütünden petrol alan kişilerden bir tanesinin Rus ve Suriye vatandaşı olduğu, Amerikan Hazine Bakanlığı tarafından söylenmiş olan George Haswani'dir.







Ve bu kişi Suriye rejimine petrol satmaktadır. Bu ortada önce bunun hesabını versinler, böyle 'iftira at tutmazsa iz bırakır' onların zaten geleneğinde var. İftiralarla böyle şeyler yürümez. Burada çok çok iddialı bir şey ortaya koyarım. Böyle bir ispat şey olduğunda ben bu makamda durmam. Ama sayın Putin'e diyorum sen o makamda durur musun. Bu kadar açık bunu konuşuyorum. Bunu buradaki bazı liderlerle paylaştım böyle bir şey asla olmamıştır. Biz petrol kaçakçılığı yapanları enseler ve gereğini yaparız, ve yapmaya devam edeceğiz. Bugüne kadar hep yasal yollarla çalıştık, yasal yollarla nereden petrol doğal gaz alıyoruz bellidir. Terör örgütleriyle petrol alışverişi yapacak kadar haysiyetsiz değiliz bunu herkesin bilmesi lazım.





HERKES ETEĞİNDEKİ TAŞI DÖKSÜN


Rusya ile İşbirliği Konseyi toplantısının iptal edilip edilmediği ile ilgili bir soru üzerine de Erdoğan, “Yani o davet üzerine olan bir şey değildir. Şuanda taraflardan herhangi bir açıklama gelmediği için göreceğiz. Gelişmelere göre gerekli açıklamalar yapılır" dedi. “Rusya'dan gelen yaptırımlara karşı Türkiye'nin karşı adım atıp atmayacağı ile ilgili soru üzerine de Erdoğan “ Biraz sabırlı olalım duygusal davranmayalım. Bütün bunların hepsini görelim, eteklerde ne kadar taş varsa dökülsün. Bizde de ne kadar taş varsa dökeriz" ifadelerini kullandı.



Türkiye kabile devleti değil


Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşme talebinin kabul edilmemesi durumunda yine talepte bulunup bulunmayacağı yönündeki bir soruya da şu cevabı verdi: Devletler arasında böyle uzun uzadıya ipler koparılmaz. Mümkün olan bir iplik bile olsa o bağı korumaktır biz bu bağın kopmasını istemiyoruz. Bizim farklı bağlarımız var. Rusya tabi bunu nasıl sürdürecek, biz de gelişmelere göre nihai bir karar vereceğiz. Daha önce söylediğim gibi Türkiye bir kabile devleti değildir. 80 milyon nüfusu olan G20 üyesi bir ülkeyiz. Aynı masayı paylaştığımız bir ülkenin bize karşı böyle bir şey yapması da hazmedilir bir şey değildir. Onların değerlendirmelerini yapar, biz de ondan sonra bu konuyla ilgili kararımızı veririz.



Erdoğan-Obama görüşmesi bugün


Paris'teki 21. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'na katılan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bazı liderlerle ikili görüşmelerde bulundu. Erdoğan, dün Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Almanya Başbakanı Merkel, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Karadağ Cumhurbaşkanı Filip Vujanoviç, Brezilya Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff, Namibya Cumhurbaşkanı Hage Geingob ile görüştü. Erdoğan ikili temaslar çerçevesinde, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İtalya Başbakanı Matteo Renzi, Lübnan Başbakanı Tamam Selam ve Vietnam Başbakanı Nguyen Tan Dung'ı da kabul etti. Erdoğan, bugün de ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya gelecek. Erdoğan, daha sonra Katar'a hareket edecek.



ABD: Hava ihlaline ilişkin kanıtlar var






ABD Dışişleri Bakanlığı, geçen hafta Türkiye sınırında düşürülen Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiğine dair kanıtlar bulunduğunu bildirdi.ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Elizabeth Trudeau, günlük basın toplantısında, Rusya ait SU-24 tipi uçağın Türk hava sahasını ihlal ettiğinin kanıtlarla desteklenip desteklenmediğine dair soruyu yanıtladı.


Tredeau, “Türkiye ve kendi kaynaklarımızdan kanıtları içeren bilgiler, Rus uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiğini gösteriyor" dedi. Trudeau, ayrıca, “Hava sahası ihlalinden önce Türklerin Rus pilotu defalarca uyardığını ve yanıt alamadıklarını biliyoruz" diye konuştu. ABD Başkanı Obama ve Dışişleri Bakanı John Kerry'nin, Türkiye'nin topraklarını ve hava sahasını savunma hakkını desteklediklerini vurgulayan Trudeau, Türkiye ile Rusya'nın konu hakkında diyalog kurmasını ve gerilimi düşürmelerini istediklerini söyledi.



Trudeau, hem ABD'nin hem de NATO'nun Rusya'nın Türk hava sahasını ihlalleri hakkında endişelerini dile getirdiğini kaydederek, “NATO müttefikimiz Türkiye'nin egemenlik hakkını destekliyoruz" dedi.






Esed gitmeli


BM İklim Değişikliği Zirvesi için Fransa'nın başkenti Paris'te bulunan ABD Başkanı Barack Obama ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ikili görüşme yaptı.



İki liderin yarım saat süren görüşmeye ilişkin Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Obama'nın, Putin'le Rusya ve Türkiye arasındaki gerilimi düşürmeye yönelik ikili görüşme yaptığı kaydedildi. Görüşmede, Obama'nın Rus pilotun hayatını kaybetmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdiği ve her iki liderin, Suriye ve Ukrayna'daki pozisyonları hakkında görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi. Obama'nın Putin'e, “Suriye'deki siyasi geçiş sürecinde Beşşar Esed'in görevi bırakması gerektiğine inanıyoruz" dediği belirtildi. Beyaz Saray yetkilisine göre; Obama, Ukrayna krizine diplomatik bir çözüm bulunabileceğini belirterek, Rusya'nın Minsk anlaşmasına sadık kalması halinde ülkeye yönelik yaptırımların hafifletilebileceğini de söyledi.



Veriler uyuşuyor


ABD'nin NATO Büyükelçisi Douglas E. Lute, Türkiye'nin düşürdüğü Rus uçağı ile ilgili yaptığı açıklama ile Türkiye'nin radar görüntülerinin doğru olduğunu vurguladı. ABD'nin NATO Büyükelçisi Douglas E. Lute, Rus uçağının düşürülmesiyle ilgili ABD verilerinin Türkiye'nin yayınladığı radar görüntüleriyle benzerlik gösterdiğini söyledi. Büyükelçi Lute, “Bizdeki veriler Türkiye'nin verileriyle uyuşuyor. ABD verileri Rus uçağının Türk hava sahasına girdiğini teyit etti. Ve bu ihlal ilk değildi." dedi. Rusya Hava Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada ise Rus savaş uçaklarının “havadan havaya atılan füzeleri" taşıma amacının savunma amaçlı olduğunu duyurdu.



Dünyaya küstü






Fransa'nın başkenti Paris'te 195 ülkeden 150 lider ve yaklaşık 10 bin yetkilinin katıldığı, 3 bin gazetecinin takip ettiği Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Taraflar Konferansına Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tavrı damga vurdu. Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Türkiye'den yönelen tüm diyalog çağrılarına kapıyı kapatan, telefon ve yüz yüze görüşme tekliflerini reddeden Putin, zirvede de köşe bucak Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan kaçtı.



GEÇ KALDI BAHANESİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın görüşme talebine reddeden Putin, aynı karede görüntü vermemek için de 150'den fazla liderin hazır bulunduğu aile fotoğrafına da katılmadı. Yabancı basının da Putin'in tavrını haber yapması üzerine Rusya'dan açıklama geldi. Aile fotoğrafının çekildiği dakikalarda Putin'in uçağı Paris'e yeni geldiği, bu nedenle fotoğraf çekimine “geç kaldığı" bildirildi. Fakat Rus medyası, “Putin istese zamanında gelirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek bir yana, aile fotoğrafında bile yer almak istemiyor" yorumu yaptı.



Atacağımız adımları planladık






Cumhurbaşkanı Erdoğan, Paris'te ikili görüşmelerde bulundu. Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile bir araya geldi. 40 dakika süren görüşmenin ardından Erdoğan, bir gazetecinin sorusu üzerine, Türkiye ve Fransa ilişkilerini değerlendirdiklerini bildirdi. Bölgedeki gelişmeleri de değerlendirdiklerini ifade eden Erdoğan, “olumlu bir görüşmenin" gerçekleştiğini söyledi. Erdoğan, “Bundan sonraki sürece yönelik de atacağımız adımları planladık. Dün Ahmet Bey'in (Davutoğlu) AB'deki görüşmelerinin kendileriyle bir değerlendirmesini yaptık. Güzel bir görüşmeydi" diye konuştu. Erdoğan, başka bir gazetecinin görüşmede Vladimir Putin ile Hollande arasındaki görüşmenin gündeme gelip gelmediğini sorması üzerine, “Bunların hepsini görüştük, o da bütün temennilerini şu anda bölgedeki bölücü terör örgütüne yönelik, DEAŞ terör örgütüne yönelik müşterek koalisyon güçleri için neler yapıyoruz, yapabiliriz bunları da görüşme imkanımız oldu" karşılığını verdi.






#RUS UÇAĞI
#VLADİMİR PUTİN
#ERDOĞAN
#Birleşmiş Milletler
#İklim Değişikliği Taraflar Konferansı
8 yıl önce