|

İzmir fayına 6 hendekle ‘nokta’ tayini

Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Hasan Sözbilir, İzmir’de fayı incelemek üzere proje hazırladı. Açılacak hendeklerle fay hattı nokta nokta belirlenip kentteki imar planları da bu verilere göre hazırlanacak.

Yeni Şafak
07:13 - 15/06/2017 Perşembe
Güncelleme: 07:18 - 15/06/2017 Perşembe
Diğer
Arşiv
Arşiv
Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Hasan Sözbilir, tarih boyunca en yıkıcı depremlerin yaşandığı
İzmir
fayının nerelerden geçtiğini nokta nokta belirlemek için hendek açacaklarını söyledi.

Toplam 2 yıllık ve 300 bin TL maliyetli proje için TÜBİTAK’a başvurduklarını dile getiren Sözbilir, “Projeye göre 40 kilometrelik fay hattında 5 veya 6 adet 25 metre uzunluğunda, 3 metre derinliğinde hendekler açacağız. Fay katmanlarından alınacak örnekleri yurtdışına göndereceğiz. Böylece depremler arasındaki sıklığı belirleyerek, bir sonraki depremin zamanını yaklaşık olarak tahmin edebileceğiz” dedi.

LABORATUVARDA İNCELEME

Habertürk'te yer alan habere göre projenin onaylanması halinde çalışmalara temmuzda başlayacaklarını kaydeden Sözbilir, açılan hendeklerde öncelikle eski deprem izlerinin bulunacağını, ardından da bu katmanlardan alınacak örneklerin yurtdışındaki laboratuvarlara analiz için gönderileceğini anlattı.

#deprem
#Dokuz Eylül Üniversitesi
7 yıl önce