|

Japon devlerinden plazma kardeşliği

Japonya'nın iki dev elektronik firması Sony ve Sharp, 3.5 milyar dolarlık düz ekran televizyon için panel üretimi yapmak üzere ortaklaşa fabrika kurmak amacıyla anlaştı

Zeynep Ceylan
00:00 - 27/02/2008 Çarşamba
Güncelleme: 00:43 - 27/02/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Japon devlerinden plazma kardeşliği
Japon devlerinden plazma kardeşliği

Sony ve Sharp 3.5 milyar dolarlık düz ekran televizyon için panel üretimi yapmak üzere ortaklaşa fabrika kurma yönünde anlaşması yaptı. Sony ve Sharp, Japonya'da likit kristal panel üretim fabrikası kuracak.

Analistler bu birlikteliğin, düşük fiyatla üretim yapan Çin, Kore ve Tayvan'daki rakiplere karşı mücadele için Japon yüksek teknoloji endüstrisinin büyük bir gruplaşmasına işaret olabileceğini söylüyor.

İLK CİDDİ ADIM

Anlaşma, Sony, Sharp ve Toshiba arasındaki bağlantıları kapatmada ilk ciddi adım olarak da görülüyor. Bu üç şirketin her biri şuan diğer ikisiyle, şirketlerin ortak noktası olan televizyon konusunda büyük bir ortaklık yapısına zaten sahip. Elektronik sektörü analisti One Macquarie, Sony-Sharp ortaklığını Sony, Sharp ve Toshiba arasında üç şirket için de karşılıklı olarak faydalı bir düzenleme eğilimlerinin sonuncusu olarak tanımlıyor. Macquarie ayrıca, Sony ve Sharp'ın gelecekte Toshiba tarafından geliştirilen yarı iletken bir süper televizyon üzerinde birleşeceğini görmenin muhtemel olduğunu da sözlerine ekliyor.

SAMSUNG'LA ORTAKLIK

Sony, Kore'li mimari rakibi olan Samsung'u panel sağlayıcısı olarak bir ortaklık yapısının içine dahil etme konusu üzerinde de çalışıyor. Sony yönetimi, Bravia televizyonun büyüme hızını artırma yoluna giderek kendisi içim panel sağlayıcı kaynağını çeşitlendirme planı yapıyor. Ancak Sony, bu değişiklik ile yatırımcısının yüzde 33'ünü panel işleme fabrikasına yönelterek kendi üretim kontrolünün bir derece üzerini de ele geçirmeye istekli görünüyor. Analistlere göre Sony, kendisini etkileyici bir şekilde kalite sağlayıcısı olarak temin ediyor, diğer yandan da ürün güvenliği konusunda çalışıyor.


Fabrika 2010'da tamamlanacak

Anlaşma, yüksek kaliteli LCD ekran üretiminin lideri olarak kabul edilen Sharp için de kendisini odak noktası yapma konusunda elverişli olarak nitelendiriliyor. Sharp, git gide dünyanın büyük elektronik marka tüketicilerinin karşılaştıkları zorluklarla doğrudan mücadele eden ve pazara en iyi kalitede panel üretimi sağlama işlevi vurgulanan bir şirket olarak tanınıyor. Sony zaten Sharp'ın LCD panellerini taşınabilir Playstation makinelerinde kullanıyor. 2010'un Mart ayında Japonya'nın batısındaki Sakai kentinde kurulacak tesis, Sony'nin 988 milyon dolarlık bir yatırım yapmasını gerektiriyor. Geri kalanı ise Sharp tarafından karşılanacak.


Samsung ile ilişkiler sürecek

Anlaşmayı açıklamak için Sony Yöneticisi Ryoji Chubachi ve Sharp Yöneticisi Mikio Katayama bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, yapılan anlaşmanın dünyanın bir numaralı televizyon firması olma yolunda ilerleyen Sony için çok büyük bir adım olduğunu söyleyen Sony President Ryoji Chubachi, 'Sony, Samsung ile ortaklık ilişkisini sürdürecek. Bu nedenle Sony'nin değişim stratejisi Samsung ile olan ilişki bu durumdan olumsuz etkilenmeyecektir' diye konuştu.






16 yıl önce