|

Japonya çıkarması ilk meyvesini verdi

Başbakan Erdoğan ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın Japonya temasları sonrası ilk yatırım haberi Mayekawa firmasından geldi. Soğutma cihazları üreten firma Belçika'daki fabrikasını Türkiye'ye taşıyacak

Yılmaz Yıldız
00:00 - 26/11/2010 Cuma
Güncelleme: 22:58 - 25/11/2010 Perşembe
Yeni Şafak
Japonya çıkarması ilk meyvesini verdi
Japonya çıkarması ilk meyvesini verdi

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın 3 hafta önce Japonya'ya yaptığı çıkarma ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Seul'deki G-20 zirvesinde Japonya Başbakanı ile yaptığı 1,5 saatlik görüşme meyvesini vermeye başladı. Avrupa'nın ve dünyanın en büyük sanayi tipi soğutma üreticisi Mayekawa, Belçika'daki fabrikasını Türkiye'ye taşıma kararı aldı. Yatırım kararını Türk-Japon İş Konseyi 18. Ortak toplantısında konuşan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan aktardı. Japonya ziyaretine değinen Çağlayan, "Japonya'da görüştüğümüz Mayekawa firması, benim anlattıklarımdan sonra, “Belçika'daki fabrikayı kapatıp Türkiye'de açacaklarını duyurdu” dedi.

YATIRIMLARIN FİŞEĞİ

Çağlayan, “Mayekawa soğutma alanında önemli bir firma. Ama bize tek Mayekawa yetmez, daha çok firma lazım' diye konuştu.

Yıllık 1 milyar avronun üzerinde cirosu bulunan Mayekawa firmasının yatırımı İstanbul'da yapmayı planladığı öğrenilirken, Bakan Çağlayan, basın mensuplarının sorularına 'Mayekawa... Bu işaret fişeği... Bana göre çok firma gelecek' şeklinde kürşılık verdi.

RAKAMLAR İÇ AÇICI DEĞİL

Çağlayan, "Japonya'nın Türkiye'ye ihracatı 2.5 milyar dolarken, Türkiyenin Japonya'ya ihracatı 250 milyon dolar. Burada karşılıksız bir aşk var. Tek taraflı sevgi çok fazla sürdürülebilir değildir. Size Türkiye'yi iyi incelemeye davet ediyorum" dedi

EKONOMİK MODEL ŞART

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Japonya ile güçlü bir ortaklık kurulabilmesi için gıda güvenliği, Ar-Ge ve innovasyon, düşük karbonlu ekonomiye geçiş gibi eksenlerden oluşan bir ekonomik modele ihtiyaç olduğunu ifade etti.


Türkiye çok vaatkâr bir ülke

Japonya Türkiye Ekonomik Komite Başkanı Sadao Umeda Japon hükümeti ve özel sektörünün Türkiye üzerine giderek daha fazla odaklandığını söyledi.

Umeda, 'Pazarınız çok cazip ve gelişmeye açık. Japon şirketleri açısından Türkiye'nin çok vaatkar ve potansiyelinin devasa olduğunu düşünüyorum' dedi.


13 yıl önce