|

JİTEM, askeri Saddam'a sattı

Antalya'da askerlik yaparken JİTEM tarafından kaçırılıp 100 bin dolara Saddam'a teslim edilen eski peşmerge komutanı Gevdan'ın dosyası da Ergenekon'a giriyor. Gevdan'ın eşi, emekli Albay Arif Doğan hakkında suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır
00:00 - 30/01/2009 Cuma
Güncelleme: 02:34 - 30/01/2009 Cuma
Yeni Şafak
JİTEM, askeri  Saddam'a sattı
JİTEM, askeri Saddam'a sattı

21 yıl önce Türkiye'ye sığınan ve Antalya'da askerlik yaparken JİTEM tarafından kaçırılarak 100 bin dolar karşılığında Saddam rejimine teslim edilen peşmerge komutanı Maho Gevdan'ın eşi, Ergenekon tutuklusu emekli Albay Arif Doğan ile JİTEM'ci bazı askerler hakkında suç duyurusunda bulundu.

100 BİN DOLARA VERDİLER

Mesut Barzani liderliğindeki Irak Kürdistan Demokrat Partisi'nin politbüro üyesi ve aynı zamanda peşmerge komutanı Maho Gevdan, 1988 yılında Halepçe katliamından kaçarak Türkiye'ye sığındı. Türk vatandaşlığına geçerek Mehmet Kılıç adını alan Gevdan, Antalya'da askerlik yaparken iddiaya göre JİTEM, Saddam rejimi tarafından aranan Gevdan'ı kaçırarak Silopi'ye götürdü ve 100 bin dolar karşılığında Irak güçlerine teslim etti. Bölgede yaşanan olaylarla ilgili gelişmeler üzerine Gevdan'ın eşi Safiye Kılıç da Türkiye'ye gelerek suç duyurusunda bulundu.

TALİMATI ERSEVER VERDİ

Kılıç, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmek üzere Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na verdiği dilekçede emekli Albay Arif Doğan, bazı askerler ve itirafçılardan şikayetçi oldu. Dilekçede “Kılıç, Antalya'da vatani görevini yaparken o dönem Diyarbakır ve Silopi JİTEM komutanları olan Arif Doğan ve Ahmet Cem Ersever'in talimatıyla JİTEM üyesi jandarma astsubayı Şaban Bayram ve Erol adlı bir er tarafından Antalya'daki birliğinden alınmış, elleri arkadan bağlanarak Silopi'ye getirilmiş ve burada JİTEM komutanları tarafından 100 bin dolar karşılığı Irak devlet yetkililerine teslim edilmiştir” denildi.


Olay Susurluk raporunda da var

Eski peşmerge komutanı Gevdan'ın kaçırılması olayı Asıl adı Hacı Hasan olan ancak JİTEM içinde sahte İbrahim Babat kimliğini kullanan sanığın Susurluk Komisyonu'na verdiği ifadelerde de yer alıyor. Ergenekon'da tutuklanan emekli Albay Arif Doğan'ın da sanık olduğu JİTEM davasının iddianamesinde de itirafçıların ifadeleriyle Gevdan'ın para karşlığı Irak yönetimine teslim edildiği belirtiliyor.




15 yıl önce