|

Kabul edilemez

Türkiye ile terör örgütü PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD arasında anlaşmaya varıldığını iddia eden ABD’ye Ankara sert tepki gösterdi. İddiayı yalanlayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Türkiye ile terör örgütünü aynı kefeye koyan açıklamalar kabul edilemez” dedi. Kalın, Gazze'ye 2. yardım gemisinin bayramda gideceğini söyledi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 1/09/2016 Perşembe
Güncelleme: 23:15 - 31/08/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

ABD'nin 'PYD ile anlaşıldı' iddiaları Türkiye'nin tepkisi sert oldu. İddiaları yalanlayan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye ile terör örgütünü aynı kefeye koyan açıklamaların kabul edilemez olduğunu söyledi. Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları cevapladı. Kalın, Fırat Kalkanı operasyonuyla ilgili çeşitli spekülasyonların yapıldığına işaret ederek, “Operasyonun öncelikli amacı sınır güvenliğimizin sağlanması ve buradaki terör unsurlarının bütünüyle temizlenmesidir. Zaman zaman özellikle Amerikalı yetkililerden, Türkiye ile PYD ve YPG terör örgütünü adeta aynı kefeye koyan, onları eşitleyen açıklamalar duyuyoruz. Bunlar kabul edilemez” dedi.



SÖZ KONUSU OLAMAZ


Türkiye'nin Suriye Kürtleri ile bir sorunu olmadığını vurgulayan Kalın, şunları söyledi: “Bunu, Suriye Kürtlerine karşı yapılan bir harekat gibi, Kürtlerin kazanımlarını engellemeye yönelik bir operasyon gibi yansıtma girişimlerini şiddetle kınıyoruz. Böyle bir şey söz konusu değildir. Türkiye'yle böyle bir örgütü adeta eşitler mahiyette değerlendirmeler yapılmasını elbette kabul etmiyoruz. Bizim bir PKK sorunumuz vardır, bizim bir terör örgütleri sorunumuz vardır. PYD ile anlaşma falan söz konusu değil. PYD, PKK'nın Suriye uzantısı olarak bir terör örgütüdür. Türkiye Cumhuriyeti devletinin bu yapıyla, bu örgütle, bunun o koluyla, bu koluyla herhangi bir ilişkisi, anlaşması, vesairesi söz konusu değildir.”



OPERASYON SÜRECEK


Başlatılan operasyonun süreceğini belirten Kalın, “Biz kendi belirlediğimiz hedefler çerçevesinde bu operasyonu devam ettiriyoruz. Önceliklerimiz orada var olduğu müddetçe ve ihtiyaçlarımız karşılanana kadar, terörle mücadele noktasında ve sınır güvenliği noktasında biz tatmin edici bir noktaya ulaşana kadar kendimiz açısından bu operasyon devam edecektir” dedi.



Çin'de yoğun diplomasi


Kalın, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Çin'de yapılacak G20 toplantısında yoğun bir programı olduğunu söyledi. Kalın, “Cumhurbaşkanımız terör, terörle mücadele, mülteciler sorunu gibi konuları gündeme getirecek. Gerek zirvede, gerekse ikili görüşmelerinde Sayın Cumhurbaşkanımız, 15 Temmuz darbe girişimini ve FETÖ ile mücadeleyi de anlatma fırsatı bulacak. Cumhurbaşkanımızın aynı zamanda yoğun bir ikili görüşme trafiği olacak. Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı ile ABD Başkanı ile Rusya Devlet Başkanı ile Japonya Başbakanı ve AB başkanları ile görüşmeleri olacak, BM Genel Sekreterini kabul edecek. Ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanı, Almanya Şansölyesi ve İtalyan Başbakanıyla da dörtlü toplantı planlanıyor” dedi. Kalın, bir soru üzerine, Obama ile görüşmede uzun konular listesinin bulunduğunu belirterek, “Uzun bir gündemimiz var. FETÖ'nün iadesi meselesi de elbette gündeme gelecek. O da belli bir hazırlıkla mutlaka gelecektir” diye konuştu.



Gazze'ye ikinci gemi bayramda



Ramazan Bayramı'nda Gazze'ye bir yardım gemisi gönderildiğini anımsatan Kalın, Kurban Bayramı dolayısıyla Gazze'ye ikinci bir yardım gemisi gönderileceğini açıkladı. Söz konusu gemide özellikle çocuklar için bisiklet, ayakkabı, kırtasiye malzemesi gibi yardımların da yer alacağını aktaran Kalın, geminin kısa sürede yola çıkacağını bildirdi.


#PYD
#PKK
#İbrahim Kalın
8 yıl önce