|

Kamera skandalı

12 yaşındaki Nihat Kazanhan’ın öldürülmesine ilişkin soruşturmada olay yerine yakın karakoldaki kameranın başka yöne çevrildiği tespit edildi. Pompalı ile ateş açan polis memuru hakkında ömürboyu hapis isteniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 20/03/2015 Cuma
Güncelleme: 21:50 - 19/03/2015 Perşembe
Yeni Şafak

12 yaşındaki Nihat Kazanhan'ın 14 Ocak 2015 günü Şırnak'ın Cizre ilçesinde meydana gelen olaylarda polis aracından açılan ateşle öldürülmesine ilişkin yürütülen soruşturmada sona gelindi. 5 polisin şüpheli olduğu soruşturmada polis memuru M.N.G. hakkında olası kastla adam öldürme suçundan müebbet hapis istemiyle dava açıldı. Diğer şüpheliler ise suçu bildirmeme iddiasıyla 4 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak. Soruşturmayı yürüten savcılık, olayı görme ihtimaline karşı olay mahaline yakın bir yerde bulunan Şehit Astsubay Hayati Bilgin Sınır Karakolu'nun kamera kayıtlarını da inceledi.



ARAÇTAN ATEŞ EDİLDİ


Kayıtlarda, Nihat Kazanhan'ı öldüren ateşin yapıldığı Cobra olarak tabir edilen aracın, karakolun 178 metre dışında bulunduğu ve Nihat ile arasında 62 metre mesafe olduğu belirlendi. Nihat ve arkadaşlarının polise taş atmaya başlamasının ardından araç içinden gaz bombası ve birkaç el ateş edildiğinin görüldüğü kayıtlarda, Kazanhan'ın vurulma anında kameranın Irak sınırına döndüğü belirlendi.



SAHTE RAPOR TUTULDU


Polisler, 27 Aralık 2014'te geçici görevlendirmeyle Mardin'den Cizre'ye görevlendirilmişti. Cinayetin emniyette kapatılmaya çalışıldığı da ortaya çıktı. Kayıtlarda, şüpheli polis memuruna zimmetli pompalı av tüfeği ve fişeklerin tam olarak teslim edildiği belirtiliyor. Ancak Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü'nde yapılan incelemede Nihat'ı öldüren fişeğin bu tüfekten çıktığının ihtimal dahilinde olduğuna yönelik rapor tutuldu. Raporda ayrıca parça üzerinde balistik önemi haiz tespit ve teşhise elverişli nitelikte karakteristik izler bulunmadığından maktülün kafasından çıkan parçanın hangi silahtan atıldığının tespitinin mümkün olmadığı ifade edildi. Polis memuru M.N.G. ise Nihat ve arkadaşlarının arkasından sadece bir el ateş ettiğini ve ölüme neden olan atışı yapmadığını iddia etti. M.N.G. çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.



KAPI DELMEK İÇİN KULLANILIYOR


Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Daire Başkanlığı da Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'na bir yazı gönderdi. Yazıda, Nihat'ı öldüren fişeğin Mardin ve Şırnak Özel Harekat Müdürlüğü envanterinde bulunduğu ve cam, ince kapı gibi nesnelerin delinmesinde kullanıldığı vurgulandı. Bu silah kullanılırken maksimum menzilin 91.4 metre olması gerekiyor.



Polis boş fişekleri toplamış


Polislerin, Nihat Kazanhan vurulduktan sonra olay yerine gidip boş fişekleri topladığı da soruşturmada ortaya çıkan başka bir gerçek. Soruşturma sonucunda sadece öldüren atışı yapan polis memuru Nurbaki Göçmez'e değil o anda araçta yer alan diğer polis memurları Hayri Vural, Ufuk İli ve Oğuzhan Kaçmaz'a da dava açıldı. Göçmez'e olası kasttan dava açılırken diğer polislere yöneltilen suçlamalar ise suçu bildirmeme oldu.




#Nihat Kazanhan
#polis
#kamera
9 yıl önce