|

Kapatma felç eder

Brüksel'de faaliyete giren İstanbul Merkezi'nin açılışında konuşan Avrupa Parlamentosu üyeleri, 'Kapatma davasında alınacak olumsuz bir karar demokrasiye büyük darbe vurur. Siyasi hayatınızda felç etkisi yaratır' dediler.

Brüksel
00:00 - 9/04/2008 Çarşamba
Güncelleme: 02:41 - 9/04/2008 Çarşamba
Yeni Şafak
Kapatma felç eder
Kapatma felç eder

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye'nin AB'ye katılım sürecini desteklemek ve lobi faaliyetleri yapmak amacıyla kurduğu 'İstanbul Merkezi' dün Brüksel'de açıldı. Merkezin açılışından önce Brüksel Conrad Otel'de Avrupa Parlamentosu Sosyalist Grup Başkan Yardımcıları Jan Marinus Wiersma ve Hannes Swobada ile Türkiye Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendijk'in de katıldığı yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi. AK Parti'ye açılan kapatma davasının damgasını vurduğu toplantıda ayrıca tarihiyle, kültürüyle İstanbul'un bir Avrupa kenti olduğu da konuşuldu.

FENERBAHÇE GİBİ GALİP GELECEKSİNİZ

AB Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Lagendijk, AK Parti'nin AB konusunda attığı adımların ümit verici olduğunu belirterek, 'Kapatma davası sebebiyle AK Parti'nin kendi derdine düşüp AB çalışmalarını ihmal edeceğini düşünmüştük. Ancak 301. madde konusunda atılan adım bizi şaşırtı' diye konuştu.

Konuşmasında Fenerbahçe-Chelsea arasında oynanan ilk karşılaşmayı örnek gösteren Lagendijk, Fenerbahçe'nin mağlup durumda olduğunu ancak sonrasında 2 gol atarak galip geldiğini kaydederek, Türkiye'nin AB macerasında tıpkı Fenerbahçe gibi goller atarak bu süreci başarıyla geçeceğini söyledi

DEMOKRASİYE BÜYÜK DARBE

Hannes Swobada ise kapatma davası konusuna değinerek, "Anayasa Mahkemesinin kapatma davası konusunda atacağı olumsuz bir adım damokrasiye karşı atılmış bir adım olacaktır ve Türkiye'nin demokrasisi açısından felç etkisi yaratır" dedi.


Avrupa'da böyle olmaz

İktidar partisine kapatma davası açılmasının Avrupa demokrasilerinde görülmeyecek bir konu olduğunu ifade eden Marinus Wiersma, “Yargıç kararını çok dikkatli vermelidir çünkü Avrupa'da çok istisnai durumlarda kapatma davası açılır. İktidar partisine yönelik kapatma görülmemiş bir durum” dedi.


Hem lobi yapacak hem de İstanbul'u tanıtacak

İstanbul Merkezi, AB ile Türkiye ilişkilerinin geliştirmesinin yanısıra birçok kültürel etkinliğe ev sahipliği yaparak İstanbul'u dünyaya tanıtacak. Merkezde konferans, sinema salonu, sergi alanları, kütüphane ve seminer amaçlı odalar yer alıyor. Merkezin Karma Koordinasyon ve Yönetim Kurulu Üyeleri arasında İstanbul Modern Yönetim Kurulu Başkanı Oya Eczacıbaşı, sanatçı Sertab Erener, Düzce Milletvekili Yaşar Yakış, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Danışma Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi gibi isimler bulunuyor. Merkezin Yönetim Kurulu Başkanlığını ise Avrupa Birliği Hukukçusu Tulu Gümüştekin yapacak.


16 yıl önce